StoryEditor

Komentár: Kruh sa uzatvoril

19.12.2013, 14:26

Máme za sebou pravdepodobne najočakávanejšiu udalosť v decembri na trhu. Predposledné zasadnutie Fedu pod vedením Bernankeho a posledná tlačová konferencia s ním (v januári už nebude tlačovka, len rozhodnutie a potom nahradí Bernankeho Yellenová). Hoci sme očakávali (hlavne po septembrovom „kotrmelci“ a ponechaní QE napriek očakávaniam obmedzenia), že Bernanke už nechá QE pustené naplno, stal sa opak.

Ak sa na vec pozrieme z nadhľadu, zistíme, že zníženie tempa QE z 85 mld. mesačne na 75 mld. mesačne od januára 2014 bolo najrozumnejším krokom. Pri pohľade na dáta HDP, trhu práce, maloobchodných tržieb či realitného trhu je jasné, že vzhľadom na krehkú ekonomickú obnovu vo svete si ekonomika USA nevedie vôbec zle. Bernanke tak mohol začať uzatvárať kruh, ktorý sám otvoril. Pod jeho vedením išiel Fed so sadzbami na historické minimá a spustil celkovo tri kolá QE, to tretie dokonca „nekonečné“, teda bez konkrétneho konca. Miernym obmedzením stimulov Fed ekonomiku nepoškodí a je to lepšie urobiť vtedy, keď je nálada dobrá, ako vtedy, keď vládnu obavy. A keď budú v budúcnosti Bernankemu pripomínať, aké bubliny spôsobil, bude môcť povedať, že stimuly podľa plánu obmedzil a za jeho panovania finančným trhom bola ekonomika v relatívne dobrom stave. Prichádzal v čase vrcholiaceho realitného boomu, odchádza (pravdepodobne) prostred ďalšieho.

Či je toto už boom, alebo tento ešte len príde, to uvidíme. Každopádne sa dá súhlasiť s Larry Summersom (pracoval v Svetovej banky, bol tajomníkom ministerstva financií za Clintona či prezidentom Harvardu). Ten mal v novembri zaujímavú prednášku na pôde MMF. V nej v podstate naznačil, že vývoj ekonomiky pôjde ďalej tak ako doteraz. USA vstupuje do periódy neustálej stagnácie, kde ekonomika nebude môcť vytvárať dostatočný dopyt a bubliny sú nevyhnutné, aby sa dosiahla plná zamestnanosť. Dôvody a dôkazy sú tieto: 1.) Ekonomická obnova bola v USA slabá a vo zvyšku sveta ešte slabšia. 2.) Aj v čase realitnej bubliny dokázala uvoľnená menová politika a uvoľnené úverové štandardy vytvoriť len mierny ekonomický rast. 3.) Úroky sú už teraz pri nule a reálne úroky nedokážu byť dostatočné nízke, aby sme sa vrátili k plnej zamestnanosti. 4.) Klesajúce ceny môžu viesť k deflácii.

Toto všetko sa môže diať pri rastúcich akciách (kým príde prvá panika). Prečo? Okrem ekonomiky netreba zabúdať na fundamenty indexu. Ekonomika stagnuje, vláda je rada, že má minimálny rast. Avšak kým tržby spoločností v indexe rastú medziročne o 3% (posledné štyri kvartály medziročne), v tom istom období rastú zisky o 5% a ak sa naplnia očakávania tohto kvartálu, tak to bude o takmer 11%. Firmy sekajú náklady, čím zvyšujú efektivitu a spoľahlivo udržiavajú deflačné tlaky (pomaly rastúce mzdy, neistota na pracovnom trhu brzdí spotrebiteľov v raste úverov, konkurenčný boj drží ceny nižšie). Toto sa zdá ako dobrá kombinácia pre ďalší rast akcií a to počas tohto roka aj budúceho. Netreba zabúdať, že index S&P500 okrem dividendy vypláca akcionárov aj skupovaním akcií a dostávajú výnos okolo 5% ročne. Porovnajte si to s výnosmi bezpečných dlhopisov (10-ročné americké vládne dlhopisy), ktoré vyplácajú necelé 3%. Proste kým akcie držia rast ziskov a inflácia je na polovičnej úrovni oproti cieľom Fedu, menová politika bude uvoľnená (nulové sadzby +- nejaké to QE) a akcie nemajú prečo tak veľmi padať. Až keď začne súkromný sektor kolabovať, čo sa prejaví v poklese spotrebiteľskej dôvery a maloobchodných tržieb, potom začne problém. Ak si pozrieme rast tržieb na kvartálnej báze medziročne, tento rast síce spomaľuje, ale drží sa nad 4%. V rokoch posledného boomu 2003-2006 sme mali rast o 4-8%. Problém začal, keď začal rast tržieb stagnovať v lete 2008, to už začínal problém pre ekonomiku. Ale to už padal aj realitný trh, ktorý je dnes v dobrej kondícii. Takže máme za sebou obmedzenie QE, ale koniec sveta to rozhodne nie je. Naopak, všetko pokračuje po starom a Ben Bernanke sa teší do dôchodku. Užil si aj prasknutie bubliny a upratovacie práce, ale aj začiatok novej bubliny. Kruh sa uzatvoril a bude pokračovať ďalej. Nová guvernérka Fedu Janet Yellenová Bernankemu nikdy veľmi neprotirečila (aj včera hlasovala za), naopak, bude sa snažiť nebyť horším guvernérom a dobre sa o banky a finančné trhy postarať. A trh práce samozrejme, to je najdôležitejšie.

Dnes čakáme veľmi dôležitý ukazovateľ z realitného trhu, predaj existujúcich domov. Vzhľadom na to, že sa včera čakali slabé dáta a nakoniec skončili nie len nad očakávaniami, ale aj lepšie ako naposledy, tak by sa niečo podobné mohlo stať aj dnes. A akcie by už radi zaknihovali nové maximá, prečo by aj nie. Ako to vyzerá s ich výhľadom?

Pre akcie bude kľúčové udržať suport na úrovni 1792 a následne prekonať maximá 1813, potom môžeme ísť na úroveň 1822. Včerajší rast pravdepodobne odvial mnoho predajcov (stoplossy medveďov), inak by nebol taký prudký aký bol. Preto sa dá očakávať, že špekulanti budú poklesy skupovať. Jediné, na čo si treba dávať pozor je výber tohtoročných ziskov veľkých hráčov. Toto bol výborný rok pre akcie, takmer 27% zisky môžu byť motívom pre skoršie zatváranie kníh (nie na konci roka, ale trochu skôr). Toto považujeme za najväčšie nebezpečie pre rastový trend. Pokles o 40-50 bodov k úrovni 1750 by bol len miernou korekciu dlhodobého rastového trendu. Ale na jeho narušenie zatiaľ nevidíme dôvod. 

01 - Modified: 2005-11-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdržiavanie platieb znepokojuje správcov
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 05 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:37