StoryEditor

Česká koruna rozhoduje o ďalšom osude ČNB (komentár)

24.07.2015, 10:34

V reakcii na včerajšie rozjímanie Tomáš Holuba z ČNB v českých Hospodárskych novinách nad možnosťami znížiť úroky pod nulu prepadli skutočne výnosy českých kratších vládnych dlhopisov do viditeľne záporných hodnôt. Investori teda musia platiť za to, aby českému štátu mohli požičať. Zatiaľ je to len niekoľko bázických bodov, ale kam až taká, pre české ministerstvo financií luxusná situácia, môže dôjsť?

Odpoveď na túto otázku hľadajme na devízovom trhu, resp. v kurze koruny. Pokiaľ bude pretrvávať tlak na posilnenie českej meny a ČNB bude musieť intervenovať a teda nakupovať ešte väčšie objemy do devízových rezerv, tak prirodzený tlak na pokles úrokových sadzieb zosilnie.

Ak potom ČNB vyhodnotí situáciu, kedy musí nakupovať veľké objemy eur do devízových rezerv, ako silne nekomfortné, tak pokiaľ nechce uvoľniť kurz (a pripustiť posilnenie koruny), bude musieť prikročiť k nejakej forme oficiálnych záporných úrokových sadzieb. Všetko má svoju legislatívnu zápletku v tom, že negatívne úroky by ČNB fakticky nemala mať možnosť účtovať, avšak podľa indikácií zo včerajšieho rozhovoru v ČNB už majú cestičky, ako aj toto obísť. A kam až by sa mali eventuálne české oficiálne úrokové sadzby posunúť?

No, aby tlak na korunu aspoň trochu poľavil, tak by ČNB mala české úroky, za ktoré si komerčné banky u nej ukladajú minimálne dorovnať na úroveň depozitnej sadzby ECB, teda na mínus 0,2 percenta. Tu by zrejme postačilo niekoľko bodíkov pod touto sadzbou, pričom v českom prípade nie je asi potrebné hnať do švajčiarsko-severského extrému, kedy oficiálne sadzby vo Švajčiarsku a Dánsku sú na úrovni mínus 0,75 percenta, pričom vo Švédsku je repo sadzba mínus 0,35 percenta, resp. depozitné dokonca mínus 1,1 percenta!

Samozrejme, nikde nie je napísané, že na záporné oficiálne úrokové sadzby v ČR skutočne dôjde. Všetko, ako už bolo opísané vyššie, je podmienené korunou a rastom devízových rezerv, respektíve tým, či ich eventuálne napúčanie bude niekomu vadiť.

Ide tak čiastočne o sebenaplňujúcí sa scenár, kedy samotné trhové špekulácie, že sa tak stane, môžu takýto scenár vyprovokovať. A v takýchto prípadoch je naozaj ťažké povedať, či nakoniec nastanú, alebo nie. Nech sa stane tak či onak, české korunové úroky budú nejakú dobu naozaj veľmi nízke.

Forex - región

S výnimkou forintu bolo včerajšie obchodovanie so stredoeurópskymi menami vcelku pokojné. Zlotý síce počas dňa tiež mierne oslaboval, však väčšinu strát zmazal. K tomu mu mohli pomôcť aj lepšie čísla z trhu práce - miera nezamestnanosti v júni klesla na najnižšiu úroveň od roku 2009. Forint bez zjavných príčin oslaboval výraznejšie, asi o 0,8 percenta (oslabenie išlo ruka v ruke s rastom výnosov vládnych dlhopisov). Kurz koruny sa voči euru menil iba minimálne. Dôvod k volatilite nezvýšila ani správa MMF o českej ekonomike, ktorá vyznela pozitívne. Zaujímavý bol snáď len o niečo opatrnejší výhľad na potenciálny rast českej ekonomiky, ktorý MMF vidí o niečo opatrnejšie ako ČNB.

Dolár voči euru včera oslabil asi o 0,8 percenta a voči košu mien strácal asi pol percenta. Popoludní mu síce doláru pomáhala výborné čísla z trhu práce - nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti klesli na najnižšiu úroveň od 70. rokov minulého storočia - dolár však napriek tomu strácal. Na vine mohli byť aj komentáre MMF, ktorý varoval pred možnými rizikami vyplývajúcimi zo silného dolára.

Dnes ráno doláru pomáhajú čísla z Číny v podobe bleskového odhadu indexu podnikateľskej nálady. Ten sa prepadol na pätnásťmesačné minimá. To je síce negatívna správa najmä pre ceny komodít, však z obáv o vývoj v Číne ťaží aj dolár (aj keď len mierne).

Aj zvyšok dnešného dňa je z hľadiska štatistík zaujímavý najmä vďaka indexom podnikateľských nálad, tentoraz z krajín EMU. Pozornosť môžu začať pútať správy z rokovaní o pomoci Grécku - do Atén smerujú predstavitelia veriteľských inštitúcií. Eurodolárovom trh sa však môže skôr začať sústrediť na budúci týždeň, kedy zasadá Fed a bude zverejnený aj odhad rastu HDP za druhý kvartál. V jeho prípade čakáme lepšie číslo, než trh. Náš pohľad na dolár tak zostáva pozitívny, k čomu by mohli ďalej prispievať aj dnešné horšie čísla z Číny.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-08-01 10:27:17 - Feat.: 0 - Title: Pamäti nepíšem. Viem príliš veľa
01 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Česko bez eura stráca bohatstvo a vplyv, tvrdí uznávaný ekonóm. Aké výhody má spoločná mena? 02 - Modified: 2023-12-31 07:49:00 - Feat.: - Title: Ako sa bude v roku 2024 dariť českej korune? Experti čakajú, že bude pod veľkým tlakom 03 - Modified: 2023-12-11 23:02:29 - Feat.: - Title: Bratislavčania potrebujú na kúpu bytu sumu hodnú metropoly Česka. Nájsť bývanie je v Prahe ľahšie 04 - Modified: 2023-09-18 14:59:38 - Feat.: - Title: Česká inflácia budúci rok klesne na dve percentá, guvernér národnej banky odmietol skoré znižovanie sadzieb 05 - Modified: 2023-08-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Česi rozbehli rizikový biznis, na Slovensku sa deje nadivoko. Penzisti si užívajú peniaze na úkor dedičstva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:33