StoryEditor

Postavte dom, sploďte dieťa a začnite investovať

08.10.2013, 00:00
Čo majú spoločné investovanie a stromy? Dobré nastavená investícia je podobná ako dobre zasadený strom.

Tento týždeň som absolvoval kurz tvorivého písania, v ktorom bolo spomenutých niekoľko nápadov, ktoré ma skutočne zaujali. Jedným z nich je prirovnanie určitého problému k úplne inej veci - napríklad stromu. Skúste si sami predstaviť investíciu ako strom. Pri mojej prvej predstave to nebolo nič moc, ale po dlhšom zamyslení som si uvedomil, že tam skutočne určitá podobnosť existuje. Posúďte sami.

Ak už človek odhodil prvé zábrany a rozhodol sa prekonávať infláciu formou investície, je na mieste vyplniť si investičný dotazník (pre tých, ktorí takýto investičný dotazník ešte nikdy nevideli - je to súbor niekoľkých otázok, napríklad čo by ste robili v prípade poklesu investície, aké percento z celkového majetku predstavuje vaša investícia, kedy chcete začať peniaze vyberať atď). Na základe tohto dotazníka je vám pridelený investičný profil.

Výsledkom potom môže byť odporúčanie pre typ portfólia: vôbec neinvestovať, príjmové, príjmové s rastom, rastovo konzervatívne, rastové alebo rastové agresívne. Odporúčam dávať vážnosť investičnému dotazníka a riadiť sa odporúčaním, ktoré klientovi v dotazníku skutočne vyjde. Toto odporúčanie spolu so správnym výberom investičnej spoločnosti a typy produktu by som pri strome prirovnal ako silnú základňu čiže koreňový systém, na ktorom stojí život celého stromu ale hlavne našej investície.

Tak ako strom potrebuje po zasadení veľkú opateru a mnoho živín, je dobré aj u investícií na začiatku vložiť jednorazový kapitál a ďalej vkladať mesačné úložky - podobne ako zalievanie stromu. Väčšinu investičných produktov možno dnes sledovať online - podobne ako pri bežných účtoch internetovho bankovníctva. Tu vidíme, ako naše investícia rastie, prípadne krátkodobo klesá, opäť podobne ako strom, ktorý naberá sily a rastie nahor, ale je nutné ho z čas na čas prerezať, aby v ďalších rokoch posilnil a vzrástol ešte vyššie. Kam až naša investícia vyrastie, záleží hlavne na investičnom horizonte, nemôžeme čakať vysoké výnosy za niekoľko týždňov - ani stromy nerastú touto rýchlosťou.

Či si vašu investíciu prirovnáte k listnatému alebo ohličnatému stromu je vcelku jedno, pretože ako všetci vieme to, že lístie na jeseň opadá, ešte nutne neznamená, že na jar strom opäť nevypučí a neprinesie novú úrodu. Naopak neopadavý ihličnatý strom môže skončiť na Vianoce u niekoho v izbe a po krátkom úžitku už poslúži maximálne ako dobré kurivo.

Určite ste si všimli, ako sú stromy vetvené a ako silný majú kmeň - práve vďaka tomu sú schopné vyrásť až do niekoľkometrovej výšky. Podobne to platí v prípade investícií, ak využijeme kvalitné základne a riadnú diverzifikáciu, môžeme pri čerpaní zožať kvalitné tvrdé drevo vhodné na výzdobu interiéru, výrobu nábytku či ako kvalitné kurivo.

Pamätajte však, že kedykoľvek môže prísť katastrofa vo forme víchrice alebo úderu blesku a strom môže spadnúť. Existuje ale veľká pravdepodobnosť, že z jeho semien alebo koreňov na rovnakom mieste vyrastie v dlhom horizonte strom iný, možno oveľa silnejší a vyšší.

Záverom by som vyššie napísané zhrnul v ľudovej slovesnosti tak, že v živote by každý mal nielen postaviť dom, splodiť dieťa a zasadiť strom, ale predovšetkým začať investovať.

FinAsist.cz

01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako rastúce úrokové sadzby menia vzťah medzi akciami a dlhopismi 02 - Modified: 2024-04-29 09:02:27 - Feat.: - Title: Chcete investovať viac ako 100 eur? Môžete rozmýšľať o podielových fondoch, ale treba myslieť aj na poplatky 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:31