StoryEditor

Drahé kovy padli na "hubu" (komentár)

01.06.2014, 00:00

Padáme. Takto sa dal zhodnotiť tento týždeň na drahých kovoch. Vlastne takto sa dal zhodnotiť primárne utorok a streda. V pondelok bol na čas totižto trh uzavretý vzhľadom na deň voľna v USA. Zlato v priebehu utorka kleslo z 1295 na 1265 USD a striebro padlo z úrovne 19,4 na 19 USD. V stredu korekcia pokračovala. Zlato kleslo k 1255 USD a štvrtok dokonca atakovalo hranicu 1250, ktorú však neprelomilo. Striebro malo opätovne podobný vývoj kedy sa držalo okolo 19 USD, avšak atakovalo aj 18,8 USD.

Cena zlata vo štvrtok uzavrela nakoniec na úrovni 1255,9 USD, čo bolo o 37 USD menej ako minulý týždeň. Cena striebra uzavrela vo štvrtok na 19,04 USD, čo bolo o 0,44 USD menenej ako minulý týždeň. Pomer ceny zlata a striebra je úrovni 65,96, čo znamená, že striebro neutrpelo tento týždeň tak veľmi ako zlato. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) je na úrovni 204,15. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 84,43.

Trhu drahých kovov tento krát vládol sentiment. Prezidentské voľby na Ukrajine, mierne zníženie napätia medzi Ukrajinou a Ruskom, či očakávané stretnutia centrálnych bánk v najbližšom období. To všetko dnes vytvára akési podhubie toho, kam sa presne trh v najbližšom období ovplyvnený týmito prichádzajúcimi správami vyberie. Zároveň nesmieme zabúdať ani na fakt toho, že za poklesom ceny tiež stojí vývoj situácie ne COMEXe, kde museli obchodníci prerolovať svoje kontrakty.

Každopádne sme sa dostali pri zlate na dvojtýždňové minimá. Z technického hľadiska preťal 50 dňový priemer 200 dňový, čo indikuje opätovne klesajúci trend na zlate. A ako sme spomínali za ostatné týždne viac krát žiadna z veľkých bánk nie je naladená na zlato pozitívne. Inými slovami tento trend môže naďalej pretrvávať. Za poklesom ceny stojí pravdepodobne i nižší dopyt po zlate z Ázie. Aj keď sa pri poklese cien GOFO úroková miera priblížila negatívnemu teritóriu, ktoré by zvýšený dopyt naznačovalo, nakoniec ostala do konca týždňa pozitívna. Nemôžeme teda hovoriť o strese na fyzickom trhu. Najbližšom období budú ceny určovať hlavne správy spojené s oznámeniami centrálnych bánk a toho, ako veľmi investori veria, že sa americká ekonomika zotavuje.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Zdroj: upner.com, kitco.com, aktuálne ceny sú zo štvrtka 29.5

Majú centrálne banky svoje zlato?

To sa minulý rok podujala zistiť nemecká Bundesbanka, ktorá sa dohodla s americkým FEDom, že jej vráti časť zlata držaného v USA späť do Nemecka. O tom sme viac krát informovali a zatiaľ to dopadlo tak, že pokiaľ pôjde všetko súčasným tempom, Nemci uvidia svoje zlato tak v roku 2055. Ak nie teda i neskôr. Druhou centrálnou bankou, ktorá má pochybnosti alebo chce pochybnosti o svojom zlate držanom mimo svojho územia vyvrátiť, je rakúska centrálna banka. Tá si objednala nezávislý audit zlata držaného v Bank of England. Rakúsko tam má uložených 150 ton zlata z celkového objemu 280 ton. Rakúska centrálna banka bola donútená k vykonaniu takého auditu na základe tlaku verejnosti.

Minulý týždeň sa objavila informácia o tom, že Barclays manipulovala s cenou zlata. Blogosféra jasala o potvrdení dávno známeho faktu o manipulácií s cenami drahých kovov. Avšak mali by sme byť objektívny. Tento prípad sa podľa môjho názoru nedá považovať za potvrdenie manipulácie s cenami drahých kovov. Skôr sa jedná o nezákonné praktiky voči klientom Barclays. V prípade sa jedná o to, že klientom banky mal byť vyplatený zárobok z predaja opcie. V prípade, že by bola opcia na zlato nad cenou 1558 USD, banka ju mala vyplatiť. To, čo urobil obchodník banky, bolo pravdepodobne nelegálne, pretože v čase fixácie ceny sa postaral o to, že cena klesla pod danú hranicu. Celkom prešibaným spôsobom. Predal časť zlata banky na trhu, kde stratil pre pokles ceny, avšak zarobil na opcii. Tento prípad však nedokazuje, že trh so zlatom je manipulovaný. Skôr by som sa zameral na iné praktiky, ktoré to umožňujú ako sú HFT, či intervencie centrálnych bánk na trhu s drahými kovmi. Toto správanie bolo len nezákonnou a neetickou praktikou banky voči klientovi.

Celkom dobrá správa prišla z LBMA (London Bullion Market Association), ktorá pred nedávnom oznámila, že končí londýnsky fix striebra pod taktovkou London Silver Market Fixing Limited. Fixing je pre trh potrebný. Je potrebný pre ťažiarov i obchodníkov. Preto je celkom pozitívne, že sa objavilo viac ako 250 návrhov toho, ako v budúcnosti strieborný fix realizovať a pokračovať v jeho zverejňovaní.

Podľa štatistík švajčiarskeho colného úradu, vyviezlo Švajčiarsko minulý rok 2777 tona zlata a doviezlo 3080 ton zlata. Svedčí to o veľkých pohyboch na trhu s fyzickým zlatom, keďže Švajčiarsko zlato neťaží, avšak sídlia tam najkvalitnejšie firmy, ktoré rafinujú zlato. A presne v tejto súvislosti treba danú informáciu čítať. Niekto predal 2777 ton zlata. Švajčiari kupcovi pretavili 2777 ton zlata; a poslali ho pravdepodobne do Ázie a Indie. Pri nízkych cenách v minulom roku sa určite niektorí kupci radovali.  

01 - Modified: 2006-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Topolánek a Paroubek našli k sebe cestu
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 02 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 03 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:01