StoryEditor

Pripravil klientov o sedem miliárd. „Nevinný podvodník“ Allen Stanford

23.04.2014, 18:13
Dôkazy o pyramídovej hre ani svedectvá kolegov nedonútili Allena Stanforda priznať sa k jednému z najväčších podvodov na svete.

„Ak je toto Ponziho schéma, tak nech umriem a idem do pekla“, povedal kedysi finančník Allen Stanford v televízii CNBC. A zrejme sa mu to splní. Trest si má odpykávať 250 rokov a časť z nich si odsedí vo väzení. Bohatému Texasanovi sa začala sťahovať okolo krku slučka v roku 2009, odkedy čelí obvineniam z pyramídovej hry. Podľa obžaloby spreneveril sedem miliárd dolárov. Aj napriek dôkazom a svedectvám jeho kolegov doteraz popiera svoju vinu.

Pilot lietadla

Mal zbierku luxusných jácht, áut, tryskáčov aj súkromný kriketový tím. Obleky na mieru však vymenil za oranžový väzenský oblek po tom, čo svojich klientov pripravil o miliardy. O peniaze ale Stanford neprišiel zlými investíciami. Investičný prešľap urobili ľudia, ktorí mu svoje peniaze zverili a on im ich jednoducho zobral.

Stanford Financial Group pôsobila na trhu už roky, no jej klienti netušili, že už asi od roku 1999 ich peniaze miznú na účty v Karibiku. To, čo sa tvárilo ako banka, bola v skutočnosti pyramídová Ponziho schéma, alebo tiež „lietadlo“ ako sa označuje schéma najväčšej pyramidy na svete, ktorú vytvoril Bernard Madoff. onziho schéma je iný názov pre pyramídový podvod, kedy prví klienti dostávajú zaplatené z peňazí ďalších a v prípade porušenia tohto princípu sa na najnovších klientov nedostane.

Sedem miliárd vo vzduchu

Jedenásť dní predtým, než newyorský prokurátor poslal najväčšieho pyramídového hráča Bernarda Madoffa do väzenia na doživotie, zazvonil 18. júna 2009 zvláštni agenti Federálneho vyšetrovacieho úradu v štáte Virginia pri dverách iného amerického miliardára, Allena Stanforda. V predvolaní, ktoré mu odovzdali, bolo oznámenie, že ho na druhý deň čaká pojednávanie pred federálnym súdom kvôli obžalobe zo sprenevery nejakých siedmich miliárd dolárov.

Úrady pri vyšetrovaní zmrazili všetok Stanfordov osobný majetok i majetok jeho finančných skupín, ktoré sídlili prevažne v Karibiku, a Komisia pre cenné papiere sa pustila do vyšetrovania, či ide skutočne o "lietadlo". Čo sa týka tohto dopravného prostriedku, má paradoxne v celom prípade skutočne svoje miesto. Súčasťou zhabaného majetku bolo totiž tiež šesť tryskáčov.

Stále sa nepriznal

V minulosti Allena Stanforda označil časopis Forbes za 205. najbohatšieho Američana. Dnes hrozí mužovi, ktorý bol svojho času napríklad považovaný za záchrancu britského kriketu, trest až 250 rokov väzenia. Podľa obžaloby prevádzkoval Stanford svoju podvodnú prax spolu so štyrmi kolegami vyše desať rokov a jeho bankové impérium za ten čas poškodilo päť - až šesťtisíc klientov. Na rozdiel od Madoffa sa však Stanford k sprenevere až doteraz nepriznal a stále tvrdí, že je nevinný.

Nie každý z jeho partie má však takéto pevné nervy. Ďalší z obžalovaných, James Davis, bývalý finančný riaditeľ spoločnosti Stanford International Bank, psychický tlak nezvládol a už v lete 2009 sa súdu k podielu na údajných podvodoch priznal.

01 - Modified: 2006-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Drahú ropu pocítia aj motoristi
01 - Modified: 2015-10-21 10:22:07 - Feat.: - Title: Najväčší smoliar všetkých čias. Mohol byť miliardár, neveril však Applu 02 - Modified: 2015-09-29 16:28:31 - Feat.: - Title: Z najlepšieho boxera sveta skrachovanec. Takto Tysona pripravili holuby o milióny 03 - Modified: 2015-09-08 16:49:52 - Feat.: - Title: Jeho nápad mal zmeniť svet. Prišiel o tristo miliónov dolárov 04 - Modified: 2015-08-04 17:49:05 - Feat.: - Title: Miliardový prešľap Microsoftu je Windows. Aspoň v tejto verzii 05 - Modified: 2015-07-28 18:10:48 - Feat.: - Title: Smrad a špina. Najväčšia hanba Bratislavy roky čaká na opravu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:25