StoryEditor

ECB tlačí na banky (komentár dňa)

26.11.2015, 10:00

S blížiacim sa decembrom sa opäť intenzívnejšie začínajú objavovať správy z dvoch popredných svetových centrálnych bánk. A správy sú to naozaj diametrálne odlišné. Včerajšie správy z Európskej centrálnej banky totiž hovorili o tom, že ECB uvažuje o rozšírení súčasného programu kvantitatívneho uvoľňovania. Podľa správ by malo ísť o rozšírenie nákupu dlhopisov, a to na regionálne a mieste dlhopisy. ECB by tak už nenakupovala len štátne dlhopisy, ale rozšírila by program na rizikovejšie aktíva.

Okrem tohto nástroja sa však objavili návrhy aj ďalšieho, zaujímavejšieho opatrenia. Európska centrálna banka totiž uvažuje o ďalšom znížení depozitnej sadzby na bankové vklady, ktoré majú banky uložené v ECB. Existujúce záporné sadzby by sa tak ešte viac znížili a banky by začali platiť ešte viac za to, že majú uložené svoje depozitá v ECB. Opatrenie by malo byť navrhnuté tak, že výška záporných úrokových sadzieb by bola odstupňovaná tak, aby banky s vysokými vkladmi boli postihnuté najviac a aby tak získali najvyššiu motiváciu presunúť zaparkované vklady v ECB medzi ľudí vo forme úverov. Zdá sa, že ECB sa rozhodla naozaj razantne bojovať s defláciou. Zvýšenie úverovania najmä podnikov by mohlo pomôcť.

Na druhej strane sa z USA začíname každodenne pozerať na prichádzajúce správy o tom, ako je zvýšenie úrokových sadzieb na decembrovom zasadnutí Fedu čoraz pravdepodobnejšie. Obchodníci po celom svete tak opäť pozornejšie sledujú prichádzajúce ekonomické správy a dáta z americkej ekonomiky.

Tento odlišný stav medzi dvoma významnými svetovými ekonomikami je pozorovateľný už dlhšie obdobie. ECB sa snaží ekonomiku naštartovať uvoľňovaním menovej politiky, Fed sa pripravuje na úplne opačný krok. Takýto vývoj je badateľný najmä posledných šesť týždňov, počas ktorých menový pár EUR/USD poklesol o 6 percent. Jasný klesajúci trend tak odráža aktuálnu situáciu, ktorá na týchto trhoch momentálne panuje.

Ak by sme chceli predpovedať, ako sa cena bude vyvíjať v ďalších týždňoch, je potrebné byť opatrný. Fakty a správy nasvedčujú, že klesajúci trend by mohol pokračovať. Ako to však obvykle býva, keď sa situácia na trhoch zdá najjasnejšia, môže sa udiať presný opak. Obzvlášť pri americkom dolári je pravdepodobné, že očakávané zvýšenie úrokových sadzieb v decembri je už vo veľkej miere v cene započítané a tak tu nie je až taký predpoklad na výrazné ďalšie posilnenie. Okrem toho, doláru sa v posledných týždňoch veľmi darí a tak priestor na určitú korekciu tu jednoznačne je.

01 - Modified: 2007-11-20 06:56:42 - Feat.: 0 - Title: Volkswagen Slovakia začne s Octaviou
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:27