StoryEditor

Vytvoril miliónový projekt. Ale je chudobný

16.07.2014, 00:00
Chris Poole mohol byť boháčom. No nestačilo mu to a pustil sa do nových vecí. Neúspešne.

Vytvoril jednu z najväčších a najvplyvnejších internetových komunít na internete. Stránka 4chan.org, ktorú naprogramoval po nociach ako tínedžer, sa stala domovom zberateľov tzv. memes, skupiny Anonymous aj Occupy Wall Street, ktoré sa tu prakticky sformovali. Dalo by sa predpokladať, že Chris Poole, známy ako "moot" (s malým m) je dnes taký bohatý, že nevie, čo s peniazmi.

No nie je.

Moot totiž svoje peniaze z úspešného projektu minul na rozbehnutie nového statupu. Ten sa však ukázal ako veľký prešľap.

Klub Anonymous

Christopher Poole bol iba 15 ročný stredoškolák so záľubou v počítačoch a programovaní. Inšpirovaný sociálnymi fórami a sieťami mu napadlo, že by zvládol tiež niečo podobné vytvoriť. A zrodil sa 4chan.org. Veľmi škaredá stránka s mnohými fórami, na ktorých sa preberalo všetko od programovania cez (viac či menej) vtipné obrázky až po memes. To sú obrázky s určitým významom, ku ktorým stačí doplniť vlastný text (obvykle z nejakej životnej situácie) a meme tent výjav doplní, podonbe ako napríklad smajlík. Na 4chan vznikli mnohé z nich, ako napríklad Rick Rolling (známy pre hit Never gonna give you up- Nikdy ťa neopustím) alebo lolcats (vtipné obrázky mačiek). 

Neskôr toto fórum objavili aj postavičky internetového undergroundu. Sformovala sa tu skupina Anonymous, aj hnutie Occupy Wall Street - obe skupiny známe protestami, ktoré upozorňovali na majetkovú nerovnosť. Práva vďaka nim sa 25 ročný Poole dostal do rebríčka "30 under 30" najvplyvnejších ľudí do 30 rokov magazínu Forbes.

To napokon bolo aj mootovým cieľom, sám sa za hackera považoval. Dokonca aj jeho identita bola zahalená rúškom tajomstva. Až po štyroch rokoch sa denníku Wall Street Journal podarilo zistiť mootovo pravé meno a ešte dlho trvalo, než sa jeho identita nakoniec potvrdila. Dnes, desať rokov od založenia 4chanu Chris Poole vystupuje v televízii a dáva rozhovory. Aj ten o svojom najväčšom investičnom prešľape. "4chan bolo pre mňa hobby, nie práca. Nikdy som si nemyslel, že na tom zarobím. A to, že sa 4chan stal domovom takých významných záujmových skupín, je dostatočná satisfakcia," povedal Poole v nedávnom rozhovore pre Business Insider.

Pád startupu

Canvas bol jedným z tých odvážnych projektov, ktoré spočiatku nevyzerali tak samovražedne, ako napokon dopadli. Startup, ktorý Poole (vtedy už bez prezývky) založil a invstoval doňho všetky peniaze mal jednoduchý koncept. Bola to aplikácia s názvom DrawQuest, ktorá umožňovala kreslenie a zdieľanie umeleckých diel jej používateľov. Poole tak zanechal projekt 4chan mladším a venoval svoj čas a peniaze Canvasu a jeho aplikácii. Aj napriek 1,4 miliónu stiahnutí a 25 tisíckam denných aktívnych používateľov firme došli peniaze. "Jednoducho sme skončili," napísal Poole na svojom bogu s prísľubom, že autori si môžu svoje obrázky stiahnuť k sebe do zariadenia. "Pokúsim sa udržať tento portál nažive aspoň dovtedy, pokým si všetci nestiahnu a neuložia svoje práce. S pár dolármi, ktoré mi ostali, to však bude možné iba niekoľko mesiacov," napísal na svojom blogu.

Nikto presne nevie, o koľko peňazí Chris Poole prišiel. No ak vezmeme do úvahy, že 4chan je stále 154. najväčšou stránkou na svete (sú ich miliardy) a patrí k najvplyvnejším komunitným portálom súčasnosti, môžeme rozprávať o miliónoch dolárov.

Poole však sľubuje, že čoskoro príde s novým projektom. Necháme sa prekvapiť.

01 - Modified: 2024-05-07 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Propagandistický song oslavujúci Kim Čong-una je gigantickým hitom na TikToku, textu ľudia nerozumejú 02 - Modified: 2024-05-06 13:36:03 - Feat.: - Title: Majú spolupráce so svetovými značkami a milióny followerov. Infuencerov, ktorých vytvorila umelá inteligencia, pribúda 03 - Modified: 2024-05-06 09:00:00 - Feat.: - Title: Dolli z Ruže pre nevestu: Botox, plastiky a drámy. Okrem toho má vraj syna, o ktorého sa nestará 04 - Modified: 2024-05-06 08:00:00 - Feat.: - Title: Skončiť v lese s neznámym mužom alebo medveďom? Iba jediná žena si vybrala muža, ostatné budú radšej čeliť zvieraťu 05 - Modified: 2024-04-29 11:30:00 - Feat.: - Title: Progresívci navrhujú po spontánnom potrate voľno. Slováci sa vyfarbili: Aj ja chcem voľno, keď mi zhoria rezne, píšu na Instagrame
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 13:36