StoryEditor

SuperMario ako veľké sklamanie (komentár)

04.12.2015, 09:58
SuperMario čiže prezident ECB Mario Draghi opäť ukázal, že vie trhy prekvapiť a to aj v opačnom garde.

ECB totiž urobila viditeľne menej expanzívne zmeny, než trhy očakávali. To sa týka ako zníženia depozitnej sadzby len o 10 bázických bodov, tak faktu, že objemy novo nakupovaných dlhopisov neboli navýšené.

Tu bol pritom trh nastavený tak, že mesačná suma kupovaných dlhopisov (60 miliárd) bude celkom iste navýšená. Ostatné dôležité opatrenia prednesené prezidentom Draghim - teda predĺženie nákupov dlhopisov do marca 2017 (s možnosťou ďalšieho natiahnutia programu QE), resp. reinvestície prostriedkov získaných zo splatenia dlhopisov držaných v bilancii, nemohli vykompenzovať sklamanie zo zvyšných krokov.

Rozhodnutie ECB, ktoré bolo nepochybne menej holubičie, než trh čakal, sa ukázalo byť veľmi dobrou správou pre euro, čo sa prejavilo nielen v páre s dolárom, ale aj stredoeurópskymi menami a dokonca aj s korunou. Na vrub českej meny dodajme, že pre Česko je najdôležitejšou správou natiahnutie kvantitatívneho uvoľňovania za horizont roku 2016. To podľa nás znamená, že ČNB neopustí intervencie proti korune skôr ako v prvom kvartáli roku 2017.

Avšak "show must go on" a trhy musia rýchlo zabudnúť na ECB a rýchlo sa sústrediť na novembrové dáta z trhu práce v USA a zasadnutie OPEC-u. Ďalšie vynikajúce číslo z trhu práce a eventuálna dohoda OPEC-u o redukciu produkcie by dokonali dielo skazy pre vládne dlhopisy, avšak s takýmto scenárom nepočítame, lebo prírastok nových pracovných miest by mal byť v USA len na úrovni 180-190 tisíc, pričom u OPEC-u čakáme, že sa Irán so Saudskou Arábiou nedohodne na zníženie výstupu kartelu...

Región - forex

Zasadnutie ECB prinieslo na regionálne menové trhy zvýšenú volatilitu. Okrem toho, že sklamanie v podobe menej holubičieho výstupu z rokovania rozhýbalo trochu aj korunu, ktorá sa vzdialila od intervenčnej hranice ČNB, tak výraznejší vplyv malo predovšetkým na kurzy forintu a zlotého. Obe meny voči euru oslabili výraznejšie (forint asi o 0,8 percenta a zlotý o percento).

Dlhopisy

Nemecké dlhopisy zažili masívny výpredaj. ECB zaostala za očakávaniami a nenavýšila vôbec mesačné nákupy cenných papierov - rozhodla "iba" o reinvestíciách výnosov z existujúcich dlhopisov a natiahnutí politiky QE. Výnos desaťročného nemeckého dlhopisu vyskočil počas včerajška o 20 bps a ťažko mu v najbližších dňoch niečo pomôže - to by sa pod výraznejší tlak museli dostať akciové trhy. Dnes bude zaujímavé sledovať, či podobne dobre ako ADP report dopadnú v USA tiež celkové súhrnné štatistiky z trhu práce. Náš odhad je mierne pod konsenzom trhu (približne 180-190 tisíc). Je to jedna z posledných dôležitých informácií, ktoré trhy dostanú pred decembrovým zasadnutím Fedu.

Komodity

Cena ropy Brent výrazne kolísala aj deň pred zasadnutím OPEC-u. Cena mesačného kontraktu vzrástla o 3,2 percent, k čomu výrazne dopomohla ECB. S trhom okrem toho hýbali najmä (zrejme nie príliš podložené) informácie o tom, že Saudská Arábia navrhne zníženie produkcie ropy o milión barelov denne. Tie však posledné správy vyvracajú.

Čo sa týka samotného zasadnutia, tak my zásadnú zmenu politiky nečakáme. Doterajšia politika "kartelu", zdá sa, prináša svoje zamýšľané plody (aj keď asi menšie, než sa čakalo) a produkcia ropy v krajinách mimo OPEC v budúcom roku pravdepodobne poklesne. Okrem toho budú dohode brániť nezhody medzi dvoma dlhodobo najvýznamnejšími členmi OPEC-u, teda Saudskou Arábiou a Iránom (a to bez ohľadu na to, že obe krajiny by určite vyššie ceny ropy privítali). Pokiaľ sa tento scenár potvrdí, tak možno aspoň v prvom okamihu očakávať prepad cien ropy. Na druhú stranu však platí, že krátke pozície vo futures kontraktoch na Brent aj WTI dosahujú vysoké objemy, čo pre nasledujúce týždne zvyšuje pravdepodobnosť krátkodobých prudkých výkyvov smerom nahor.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záhumenský verzus Simon. Kauzu dotácie už rieši súd
01 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:23