StoryEditor

Americký býčí trh narazil na prejav šéfky Fedu

26.02.2015, 17:51
Dolár narazil na umiernenú guvernérku Yellenovou, zdá sa, že k zvýšeniu sadzieb príde až v septembri.


Včerajšie prehlásenie guvernérky Fedu Janet Yellenovej bolo ešte miernejšie, než sme ja alebo trhy čakali. Guvernérka federálnej banky v podstate nechala otázku júnového zvýšenia sadzieb otvorenú, ale viac nepravdepodobnú, pretože prehlásila, že Fed sadzby „prinajmenšom počas najbližších rokovaní nezvýši“.

Tým, že povedala „prinajmenšom“, naznačila, že najskôr by k zvýšeniu mohlo prísť na júnovom zasadaní (tretie po marci a apríli), a to len v prípade výrazne silných údajov.

Vzhľadom k tomu, že Fed by sadzby pravdepodobne radšej zvýšil na rokovaní, ktoré sú sprevádzané tlačovou konferenciou, je pravdepodobnejšie, že k zvýšeniu sadzieb príde až v septembri a vzhľadom k tomu, že trh stavil na obdobie medzi júnom a septembrom, je toto vyjadrenie pomerne umiernené.

Z prejavu guvernérky je tiež pomerne jasné, že Fed pred zvýšením sadzieb najprv zruší slovo „trpezlivý“ a ako náhle toto slovo zmizne, môže ku zvýšeniu prísť kedykoľvek.

Jej poznámky o ekonomike a inflácii neprekvapili. V reakcii na prejav sa ihneď vyrojili starí známi – komoditné doláre, kurz AUD/USD sa vytiahol nad rezistenčnú hranicu 0,7850 a CAD ju nasledoval po včerajšom prejave guvernéra kanadskej centrálnej banky Stephena Poloza.

Pokiaľ ide o reakciu trhu na prejav guvernérky Yellenovej, je ťažké tvrdiť, že toto snáď znamená výrazne novú fázu oslabenia USD, pretože reakcie sa týkali skôr tlaku na tých, ktorí dúfali v ďalšie pokračovanie silného doláru.

Uvidíme, či sa do konca týždňa dočkáme nejakého pokračovania a ako bude vyzerať technická situácia na začiatku budúceho týždňa – pre USA je z hľadiska ekonomických správ dôležitý prvý týždeň v mesiaci. Pokiaľ sa oslabenie doláru predĺži a budúci týždeň sa dočkáme slabších údajov, môže sa stať, že dolárový býčí trh bude ešte nejaký čas trpieť.

Komentár guvernéra Kanadskej centrálnej banky Poloza týkajúce sa nedávneho zníženia sadzieb dramaticky podporil kanadský dolár proti USD, pretože zastavil akékoľvek špekulácie o tom, že nedávne zníženie úrokových sadzieb povedie k ďalšiemu znižovaniu. Poloz prehlásil, že nedávne zníženie je „poistenie proti riziku poklesu, ktoré nám poskytne čas na zistenie, ako bude ekonomika reagovať.“ V kontextu dolárového oslabenia po prejave guvernérky Yellenovej toto vyhlásenie značne poškodilo býčí trh USD/CAD.

01 - Modified: 2007-03-26 18:04:06 - Feat.: 0 - Title: ŠPÚ: Zadanie maturitných tém neporušuje pravopis
01 - Modified: 2024-05-01 19:29:00 - Feat.: - Title: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby, vyhlásil Powell 02 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 03 - Modified: 2024-05-01 18:24:20 - Feat.: - Title: Fed šiestykrát po sebe nezmenil úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-04-30 18:00:00 - Feat.: - Title: Centrálne banky majú problém, keď sa svet mení 05 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 12:59