StoryEditor

Fed, Fed, Fed. Štvrtok nás čaká veľmi tesný deň D (komentár)

14.09.2015, 13:23
Týždeň v znamení Fedu začína. Väčšina ostatných udalostí zostane právom v tieni verdiktu americkej centrálnej banky.

Jej rozhodnutie zvýšiť úrokové sadzby môže byť skutočným historickým medzníkom. Trhy by jeho obrat na rozdiel od radu ostatných centrálnych bánk, ktoré sa v posledných rokoch pokúšali zvyšovať úrokové sadzby, museli brať skutočne vážne. Pripomeňme si len neúspešné pokusy o zvyšovanie sadzieb v ECB (rok 2011 tesne pred štartom novej recesie) alebo vo Švédsku, od ktorých nakoniec obe centrálne banky museli ustúpiť a vo finále zraziť úrokové sadzby až do záporu.

Od pádu Lehman Brothers sa o zvýšení úrokových sadzieb pokúsilo viac ako desať centrálnych bánk vo vyspelom svete, ale všetky zatiaľ museli otočiť kormidlo späť. To je jeden z radu argumentov, ktoré budú nabádať Fed pred štvrtkovým rozhodnutím k opatrnosti. Ďalšie sú samozrejme nízka inflácia a inflačné očakávania trhov. Fed ale verí, že efekty silného dolára aj lacných komodít v strednodobom horizonte odznejú a svoju rolu naopak zohrajú zrýchľujúce sa mzdy. Práve pozitívne trendy na pracovnom trhu sú kľúčovým esom v rukáve jastrabov podporujúcich prísnejšiu menovú politiku.

Aktuálna nálada na trhoch ale jastrabom príliš nepraje - akcie sú pred zasadnutím Fedu nervózne a sú skoro 10 percent pod svojimi júlovými maximami, pričom relatívne silný dolár (spolu s lacnými komoditami) vyčaroval v poslednom mesiaci rekordný prepad dovozných cien.

Okrem toho niektorých z členov FOMC (rada Fedu) začal znervózňovať aj vývoj v Číne, kde zatiaľ nie je možné s istotou povedať, či ekonomiku nestretne tvrdé pristátie, ako miestny akciový trh. Rozhodnutie teda vo finále bude veľmi tesné, čo je koniec koncov vidieť na trhovom konsenzuse analytikov, kde ľahko prevažuje názor, že Fed sadzby zvýši.

Pokiaľ ide o trhy, tie s rastom sadzieb nepočítajú resp. futures ukazujú "len" na 26 percentnú šancu, že na tomto zasadnutí Fedu dôjde k posunu úrokových sadzieb o 25 bázických bodov. Čiže, nech už Fed rozhodne akokoľvek, tak stále bude niekto na zlej strane. Očakávame teda ďalší pekne volatilný týždeň.

Región - forex
V piatok bolo obchodovanie s regionálnymi menami živšie. Koruna oslabila asi o 0,15 percenta (pri vcelku slušných zobchodovaných objemoch), zatiaľ čo zlotý a najmä forint posilňovali.

Nadchádzajúci týždeň je síce zaujímavý aj z hľadiska regionálnych udalostí (hlavne vďaka dátam z Poľska na čele s infláciou), ale pozornosť priťahuje hlavne Fed. Vzhľadom k veľkej neistote možno čakať zvýšenú volatilitu aj na regionálnych trhoch.

Dlhopisy
Nemecké výnosy spadli (na dlhom konci o 3,6 bps) kvôli slabému výkonu akciového trhu a poznámkam Coeura z ECB na adresu slabého rastu a pomalého oživenia na pracovnom trhu. Je jasné, že ECB na rozdiel od Fedu zostáva jednoznačne v holubičom móde a priestor pre nárast krátkych i dlhších výnosov je tu zatiaľ obmedzený.

A to aj v prípade, že sa americký Fed v tomto týždni rozkolíše k rastu úrokových sadzieb. Dnes bude zaujímavé sledovať čísla z európskeho priemyslu za júl (čakáme dobrý výsledok) ..., aj keď nakoniec asi zostanú v tieni vyčkávania na štvrtkový Fed.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-09-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-26 15:45:05 - Feat.: - Title: Dobré správy pre tých, ktorí chcú bývať. Tieto dve banky znížili úroky na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 04 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 02:11