StoryEditor

Nemci už nechcú platiť účty za perifériu

03.10.2013, 00:08
Nemecká láska k euru rastie. Súčasne s ňou ale klesá ochota platiť účty za slabších členov euro-tímu.

Drvivé víťazstvo Angely Merkelovej ukazuje, že Nemci fandia doterajšej snahe kancelárky držať euro pohromade za čo najmenej nemeckých peňazí. Či už bude nová vláda vyzerať akokoľvek, pragmatický Merkelismus - slušná muzika za čo najmenej nemeckých peňazí - v nemeckom vzťahu k Európe pretrvá.

Angela Merkelová môže ďakovať za víťazstvo ECB

V júni 2012 medzi španielskymi bankami narastal strach a európski politici si lámali hlavu s tým, ako upokojiť napätie na trhoch. Náskok vládnucej CDU/CSU pred opozičnou SPD bol v tej chvíli iba päť percentuálnych bodov. Investori sa báli, že záchranné fondy nestačia na súbežnú záchranu Španielska a Talianska. V tú chvíľu sa na ihrisku ako rytier na bielom koni zjavila Európska centrálna banka a povedala, že je ochotná urobiť pre záchranu eura prakticky čokoľvek. Jednoducho povedané nakupovať neobmedzene dlhopisy problémových krajín, ktoré podpíšu zmluvu o spolupráci s európskym záchranným fondom. Od tej chvíle, bez toho, aby ECB musela vykonať jedinú skutočnú intervenciu, začalo napätie klesať. Rizikové prirážky na španielske dlhopisy spadli na polovicu a súbežne s tým vzrástol náskok CDU/CSU nad SPD na trojnásobok.

Dalo by sa teda povedať, že kancelárka Merkelová môže ďakovať za pokojnejšiu eurozónu a volebné víťazstvo Európskej centrálnej banke. Samotný záchranný fond eurozóny (zriadený európskymi politikmi) by nikdy nezvládol napätie dostať pod kontrolu. To dokázal iba veriteľ poslednej inštancie - ECB - svojim sľubom, že v prípade potreby dotlačí na periférie to, čo bude potrebné. Zásluha kancelárky Merkelovej je predovšetkým v tom, že s politikou ECB ticho súhlasila. Nepostavila sa na stranu nemeckých centrálnych bankárov a v tom čase koaličnej liberálnej FDP, ktorým je táto politika ECB tŕňom v oku. Upozorňujú, že ide za hranice mandátu ECB a odrádza perifériu od potrebných reforiem. Voči týmto námietkam zatiaľ rozhodujúci hráči na európskom ihrisku v čele s Angelou Merkelovou zostávajú hluchí. Prečo? Pretože vďaka ECB nemusela kancelárka žiadať nemeckých daňovníkov o nové peniaze do záchranných fondov.

Kúzla pragmatického Merkelismu

Tento pragmatizmus Angely Merkelovej presne odráža to, čo si želajú nemeckí voliči. V priebehu krízy ešte zosilnel ich vzťah k euru. Zatiaľ čo v roku 2008 si podľa Allensbachovho inštitútu prialo návrat marky 56 % Nemcov, v roku 2013 to bolo iba 35 %. Súčasne ale Nemci nechcú, za záchranu eura moc platiť. Podľa rovnakého inštitútu je jeden z najvážnejších problémov, tak ako ho pred voľbami vnímali nemeckí voliči, zníženie nemeckých nákladov na záchranu eura. Preto Angela Merkelová ticho a rada súhlasila s opatreniami ECB. A to, aj keď sú nesystémové a sami o sebe dlhodobo nedostatočné. Je jasné, že bez bankovej únie a krokov smerom k rozpočtovej únii zostane z eurozóny prežívajúci paškvil. Takéto projekty sú ale z pohľadu Nemcov nákladnými krokmi do neznáma, ktorých úspech je veľmi neistý. Ambiciózne plány skutočnej bankovej únie, spoločného rozpočtu a eurobondov preto zostanú ďalej v zásuvke, pripravené na odvážnejšie časy.

01 - Modified: 2005-07-04 07:53:27 - Feat.: 0 - Title: Dušan Kováčik: Doba alibistických obžalôb sa už skončila
01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 04 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 05 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:53