StoryEditor

Ackmanova životná stávka na Herbalife? Mínus 500 miliónov

25.03.2014, 23:00
Investor Bill Ackman očakával zisk dve miliardy. Vyzerá to, že stratí oveľa viac.

Dvaja kohúti na jednom smetisku. Jeden chce zarobiť na tom, že akcie Herbalife zarobia. Druhý zase na tom, že stratia svoju hodnotu. Ručička váh sa ale prikláňa na stranu investora Carla Icahna – Herbalife za ostatný rok vyskočili o 40 percent. Investor Bill Ackman, ktorý akcie na začiatku predal s tým, že po ich rapídnom poklese ich predá a zarobí, si zase koleduje o zápis do kroniky najväčších investičných prešľapov v histórii.

Ego proti egu

Bill Ackman si čoskoro začne trieskať hlavu o stenu, ak tak už neučinil. Stavil totiž na pokles ich ceny, takzvaný Short. „Ackman má krátke pozície. To znamená, že si od niekoho požičal akcie, ktoré vzápätí predal. A teraz čaká, kým ich cena klesne, aby ich mohol lacno kúpiť a vrátiť,“ vysvetľuje analytik Radoslav Kasík z Across Wealth Management. Akcie spomínanej firmy však veselo rastú. Za päť rokov narástla ich hodnota o takmer 700 percent. Na druhej strane, hlavný protivník Billa Ackmana, Carl Icahn si mädlí ruky. Nakúpil akcie za lacno, aby ich neskôr predal so ziskom (drží dlhé pozície). Obaja investori sa takto „hrajú“ so svojimi miliardami už celé roky. A celý finančný svet sa prizerá a smeje sa. Naposledy tento súboj obohatila legenda medzi investormi, George Soros. Kúpil päť percent akcií Herbalife, ktoré sa ešte viac nafúkli a osolili už aj tak otvorené rany Billa Ackmana. „Pri tejto akcii sa stretli dvaja titani, pričom BIll Ackman je mladší a v minulosti mal s pánom Icahnom obchodný konflikt, ku ktorému sa nechcú vyjadrovať,“ hovorí analytik Peter Bukov z Capital Markets tým, že v tomto dueli nejde o peniaze, ale skôr o ego.

Bude horšie

Že v tejto investičnej hre nejde o peniaze ani zdravý rozum dokazuje aj to, že Bill Ackman sa stále tvrdošijne drží svojich krátkych pozícií aj napriek tomu, že je už viac ako pol miliardy dolárov v mínuse. Analytici ale tvrdia, že veľký výbuch ešte len príde a Bill Ackman príde o miliardy. „Jedna vec je istá: o akciách Herbalife ešte budeme počuť najmä kvôli možnému short squeeze, keďže až 30 percent akcii obchodovaných na burze je predaných na krátko, teda short, čo zvyšuje pravdepodobnosť extrémnej volatility smerom hore,“ upozorňuje Peter Bukov. Short squeeze je zjednodušene povedané, nafúknutie akcií v momente, keď všetci „krátki“ investori svoje akcie nakúpia naspäť. Veľký dopyt potom vyvolá prudký rast ceny týchto akcií. Po short squeeze ale spravidla nasleduje tvrdý pád.

Kýble špiny

Bill Ackman sa ale nevzdáva. Tvrdí totiž, že Herbalife je obyčajná pyramídová hra. Zatiaľ sa mu to ale nepodarilo dokázať, inak by akcie tejto firmy leteli nadol. Ackman sa ale nemieni nečinne prizerať, ako jeho peniaze tečú do Icahnových vreciek. „Bill Ackman tlačí do médií zlý obraz o Herbalife a celom multi level marketingu. A neváha použiť ani vulgarizmy,“ hovorí analytik J&T Banky Aleš Vávra, ktorý s akciami Herbalife obchodoval. 

01 - Modified: 2006-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: fotka na titulku
01 - Modified: 2018-05-28 20:58:05 - Feat.: - Title: Krúpa bojuje v zámorí o svoj podiel a peniaze 02 - Modified: 2017-08-20 12:32:12 - Feat.: - Title: Prievan v tíme Trumpových poradcov pokračuje. Funkcie sa vzdal aj známy miliardár 03 - Modified: 2016-10-04 19:32:02 - Feat.: - Title: Kontroverzní miliardári: Bude nájadzník Icahn ovládať americké financie? 04 - Modified: 2015-10-21 10:22:07 - Feat.: - Title: Najväčší smoliar všetkých čias. Mohol byť miliardár, neveril však Applu 05 - Modified: 2015-09-29 16:28:31 - Feat.: - Title: Z najlepšieho boxera sveta skrachovanec. Takto Tysona pripravili holuby o milióny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 05:08