StoryEditor

Tri teórie, ktoré vystrašili svet. Ale pohoreli

09.07.2014, 00:15
Pozrite sa, ktorí známi ekonómovia urobili vo svojich predpovediach najväčšie prešľapy.

Poznáte to. Máte nejakú ekonomickú predpoveď  a ona nevyjde. Je to v poriadku, pokiaľ nie ste renomovaný analytik na Wall Street alebo riaditeľ banky. Títo ľudia dodnes patria k uznávaným kapacitám vo finančnom svete. No boli časy, keď sa veľmi mýlili.
Meredith Whitney a jej predpoveď skazy

Poznáme ju najmä vďaka jej fascinujúcej predovedi krízy. Analytička na Halloween v roku 2007 povedala, že banka Citigroup bude musieť znižiť dividendu, aby sa vyrovnala s miliónovým stratami z toxických aktív.

Inými slovami, vedela, že trh s hypotékami sa zrúti a svet čaká najhorší ekonomický kolaps od čias Veľkej depresie. Jediný jej výrok jej zaistil silnú pozíciu medzi najuznávanejšími analytikmi na svete.  

Stala sa hviezdou televízií a finančný svet ju obdivoval. Podobne ako v roku 2011, kedy prišla s ďalšou apokalyptickou predpoveďou. V tom čase už bola analytičkou a šéfkou vlastnej poradenskej spoločnosti Meredith Whitney Advisory Group. Prišla s prognózou, že 50 až sto amerických štátov alebo miest spejú k sérii defaultov, ktorej náklady vystúpia až na stovky miliárd dolárov.  V rozhovore pre CNBC zostala so svojimi predchádzajúcimi slovami konzistentná s tým, že k tomu nemôže dôjsť "cez noc".

"Bude to veľké," hovorí doslova o predpokladanej sérii finančných konkurzov v USA. Ceý finančný svet bol na nohách, pretože narástli obavy že v USA vypukne dlhová kríza podobná kríze krajín PIIGS. Neskôr Meredith svoj výrok poupravila, že séria krachov Spojené štáty čaká, no nebude to v ten istý rok. 

Už sú to tri roky a za ten čas stihlo skrachovať iba jediné mesto, dobre známy Detroit. 

 

Abby Cohen mala krízu pred nosom. Ale nechcela ju vidieť

Priznajme to, takmer celé osadenstvo Wall Street aj s americkým Fedom odignorovali príznaky blížiacej sa finančnej krízy, ktorú odpálili toxické úvery v USA. No ťažko by to niekto povedal na renomovanú analytičku renomovanej banky, hlavnú strategičku Goldman Sachs Abby Joseph Cohen.

Už vtedy jej však mohlo byť jasné, že finančný svet sa jej rúca pred očami, no napriek tomu v roku 2008 bohorovne nastavila cieľovú hodnotu indexu S&P 500 na býčiu hodnotu 1 675 bodov. Výsledok? S&P uzavrel na hodnote 903 bodov, hlboko pod jej odhadom. Goldman Sachs u preto "upratala" na pozíciu senior analytika. 

Na druhej strane, Wall Street dáva druhé šance. A Cohen dnes zastáva prominentnú funkciu v Goldman Sachs a dokonca patrí medzi tých vyvolených, ktorí sa môžu zúčastňovať na hodine otázok amerického Fedu.

 

 

Ben Bernanke: Ja som to (ne)hovoril

Dnes už bývalý šéf Fedu Ben Bernanke patrí nepochybne medzi čestných členov výboru pre záchranu planéty, no v podstate si iba upratal to, čo predtým nevidel. 28. marca 2007 na zhromaždení Fedu hovoril aj o rizikových hypotékach. To sú tie, ktoré začali padať ako prvé a odštartovali krízový kolotoč, na ktorom sa svet vezie ešte doteraz.

"Hoci ruch okolo rizikových hypoték priniesol problémy mnohým rodinám aj jednotlivcom, som presvdčený, že situácia sa upokojí a dopad na celkovú ekonomiku mať nebudú. Celkovo si myslíme, že trh s hypotékami s fixnými sadzbami sa bude vyvíjať dobre, s nízkou mierou zlyhania," povedal vtedy Bernanke.
Ako to dopadlo, už vieme. Fed sa musel spojiť s ministerstvom financií, aby naliali miliardy a miliardy dolárov do bánk, poisťovní a automobiliek aby aspoň zachránili, čo sa dá. Našťastie sa im to podarilo aspoň v USA.

Bonus: Odídenci od Roubiniho a sklamanie menom Google

Za zmienku stoja aj teórie, ktoré nemali až taký veľký vplyv na svetovú ekonomiku, no vo svojich odhadoch boli aj tak poriadne vedľa.
Napríklad kniha od Charlesa W. Kadleca s názvom "Dow 100 000" vydaná v roku 1999 predpovedá, že do roku 2020 dosiahne index Dow Jones hodnotu 100 000. Vzhľadom na to, že dnes má 17 000 má kľúčový burzový index  pred sebou ešte veľmi veľa práce.
Marc Faber, Peter Schiff, "medvedia", skupina, od ktorej sa odtrhol známy "Doktor skaza" Nouriel Roubini. Už od roku 2009, kedy boli trhy na dne, predpovedajú, že opäť sa na nás valí kríza. Zatiaľ sa však žiadna ďalšia neobjavila.

A do tretice predpoveď analytika menom Whitney Tilson, ktorý v roku 2004 predpovedal, že akcie Googlu budú fiasko. Vtedy táto firma ešte len vstupovala na burzu. Ako sa ale neskôr ukázalo, akcie Googlu odvtedy priniesli ich majiteľom iba radosť v podobe 1050- percentného zhodnotenia.

01 - Modified: 2006-07-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šláger v Dubnici, súboj nováčikov na Slovane
01 - Modified: 2015-10-21 10:22:07 - Feat.: - Title: Najväčší smoliar všetkých čias. Mohol byť miliardár, neveril však Applu 02 - Modified: 2015-09-29 16:28:31 - Feat.: - Title: Z najlepšieho boxera sveta skrachovanec. Takto Tysona pripravili holuby o milióny 03 - Modified: 2015-09-08 16:49:52 - Feat.: - Title: Jeho nápad mal zmeniť svet. Prišiel o tristo miliónov dolárov 04 - Modified: 2015-08-04 17:49:05 - Feat.: - Title: Miliardový prešľap Microsoftu je Windows. Aspoň v tejto verzii 05 - Modified: 2015-07-28 18:10:48 - Feat.: - Title: Smrad a špina. Najväčšia hanba Bratislavy roky čaká na opravu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:21