StoryEditor

Miliardár, ktorého stvorila ropná kríza. A aj ho pochovala

13.01.2015, 23:00
Bryan Sheffield bol najmladším ropným magnátom v Amerike. Dlho mu to však nevydržalo.

Ešte v novembrovom čísle (v roku 2014) o ňom magazín Forbes písal ako o prvom miliardárovi pod 40 rokov, ktorý nepochádza z technologického priemyslu. Neprešiel však ani mesiac a už sa o ňom písalo ako o miliardárovi, ktorý si svoje členstvo v klube deviatich núl udržal najkratšie. Bryan Sheffield doplatil na prudký pád cien ropy.

Život Bryana
"Pred šiestimi rokmi nemal Bryan Sheffield žiadnu skúsenosť s energetickým priemyslom. Dnes je na ceste stať sa miliardárom ešte pred svojou 40-tkou. Jeho príbeh je jedným z najväčších v texaskom ropnom priemysle." Takto opisoval magazín Forbes mladého Američana v čísle so známym miliardárskym rebríčkom. Sheffield patril medzi tváre, ktoré sa majú stať miliardármi. Onedlho sa predpoveď aj naplnila. V júli zarobil Bryan svoju prvú miliardu, keď prišiel so svojou firmou na burzu.

Bryan Sheffield (na snímke vľavo) a jeho otec John Parsley. Snímka: Forbes

Bryan pochádza z texaskej rodiny, v ktorej je ropný biznis tradíciou. Jeho otec je riaditeľom najväčšej ropnej firmy v regióne (Pioneer Natural Resources) a jeho dedko, John Parsley je zase texaskou ropnou legendou. Bryana však ropa nezaujímala, dal prednosť práci účtovníka a obchodom s dlhopismi v Európe. Veľmi sa mu však nedarilo. Vo veku 29 rokov (teda ešte pred krízou) sa preto so svojou čerstvou manželkou presťahoval domov do Texasu, kde na radu svojho starého otca prevzal kontrolu nad stovkou ropných polí pod hlavičkou vlastnej firmy Parsley Energy.

Investorov presvedčil, aby investovali do relatívne neprebádanej oblasti s vtedajšou novinkou - bridlicovými ložiskami. Za šesť rokov Bryan dokázal to, čo iní budujú celé generácie. Využil pritom skúsenosti z finančníctva. "Som účtovník. Ak sa chytím kľúča, tlakový ventil by vystrelil a niekoho zabil," opísal Forbesu svoje manuálne zručnosti. Sheffield však dokázal najať schopných ľudí a postarať sa o všetok majetok. 

Kríza číslo jedna
Firma prosperovala, ropa sa držala na cene 137 dolárov za barel a všetko šlo ako po masle. Lenže prišiel rok 2008 a ropa našla svoje dno na 35 dolároch za barel. Americké ropné firmy krachovali jedna za druhou. A vtedy Bryan Sheffield urobil to najmúdrejšie, čo mohol. "Začal som kupovať celé hektáre ropných polí. Predtým boli hodné tisícov dolárov. Ja som ich kupoval aj po 500 dolárov," povedal americkému Forbesu.

O rok už nebolo po kríze takmer ani stopy a ropa sa začala zotavovať. Odrazila sa od dna a v roku 2014 už stála asi 100 dolárov. Vtedy Sheffield vstúpil v spoločnosti ďalšej desiatky ropných spoločností na burzu a stal sa miliardárom. Najmladším v ropnom priemysle a jediným "Pod 40", ktorý nepochádzal zo Silicon Valley a nebol produktom IT boomu. Všetko vyzeralo fantasticky. Bridlicová revolúcia bola v plnom prúde a peniaze na účte ropných magnátov sa kotili. Potom však prišiel november 2014.

Ropa začala prudko padať a urobila si zastávku na 75 dolároch za barel. Bryan Sheffield, a nielen on, prišiel o status miliardára. Nemal ho ani pol roka. 

Príbeh Bryana Sheffielda nie je ani zďaleka ojedinelý. Ropa WTI v januári podliezla latku 45 dolárov a nechystá sa zotavovať. Tento rok tak budeme stretávať čoraz viac Bryanov Sheffieldov.

01 - Modified: 2007-02-14 18:39:00 - Feat.: 0 - Title: Fed očakáva v najbližších dvoch rokoch mierny rast americkej ekonomiky
01 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel 02 - Modified: 2024-04-17 15:57:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesajú po správe o raste zásob v USA 03 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 04 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 05 - Modified: 2024-04-14 09:32:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli pre zvýšenie napätia na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:00