StoryEditor

Tri dôvody, prečo by sme sa mali obávať Brexitu (komentár dňa)

28.04.2015, 16:49

O Grexite, čiže gréckom odchode z eurozóny, sa hovorí už dlhšiu dobu, možno je ale na čase zamerať sa aj na Brexit. Pretože Veľká Británia zostala verná libre, je v hre dokonca rovno odchod z Európskej únie ako takej. Všetko závisí od výsledkov volieb 7. mája a tie sa približujú míľovými krokmi. V týchto voľbách sa totiž nehrá len o to, kto sa na najbližších päť rokov nasťahuje do domu na Downing Street číslo desať, ale možno o celkovom zotrvaní Veľkej Británie v EÚ. Britské kráľovstvo je členom konštitučnej monarchie už od roku 1973, ale súčasný britský premiér David Cameron voličom prisľúbil, že ak konzervatívci vo voľbách zvíťazia, vyhlási na rok 2017 referendum, v ktorom sami občania rozhodnú, či dá Británia Bruselu zbohom a dôjde tak na "Brexit ".

Ako mnohí ekonómovia uvádzajú, ak konzervatívci zvíťazia, čakajú Veľkú Britániu doslova dva nervy drásajúce roky politickej neistoty. Upozorňujú tiež na nižšie investície do podnikania a nervózny trh s dlhopismi. V hre je toho však oveľa viac a to nielen vzťahy Veľkej Británie s jej najväčším obchodným partnerom alebo rast londýnskej City ako svetového finančného centra, ale aj možnosť voľného pohybu obyvateľov medzi ostrovmi a zvyškom Európskej únie. Niekto by mohol namietnuť, že voľby sa síce blížia, ale samotný rok 2017 je ešte ďaleko a navyše rozsah prípadného Brexitu je viac ako nejasný. Jedna vec je ale istá, neistota ohľadom potenciálneho referenda sa podľa ekonómov na trhoch pravdepodobne prejaví, dosť možno poškodí britskú ekonomiku a podnikanie a bude mať dopad aj na finančné trhy.

Podľa analytika Patria Finance Tomáša Vlka by finančné trhy privítali skôr víťazstvo konzervatívcov než labouristov ako variantu priaznivejšiu pre biznis. Aj on však pripúšťa, že v tomto prípade hrozbu v podobe proklamovaného referenda o EÚ. "Prípadné vystúpenie z Únie by britskej ekonomike uškodilo a preto aj presadenie referenda by bolo vnímané ako vážne riziko. Tentoraz však bude dôležité nielen samotné víťazstvo, ale aj výsledná podoba koalície či podpora menšinovej vláde. Je možné, že práve potreba vládnuť spolu s menšími stranami hrozbu referenda nakoniec zníži, "uviedol Tomáš Vlk.

Neistota prameniaca z "keď" a "keby"
Brexit môže čoskoro zostať len teóriou. Koniec koncov podľa posledných predvolebných prieskumov šliapu Labouristi Konzervatívcom na päty a ich šance sú dosť vyvážené. Kým predvolebné preferencie labouristov sa k 25. aprílu nezmenili, Konzervatívcom nepatrne klesli. Nálady voličov sú nevyspytateľné a predvolebné prieskumy nie celkom presné, vyzerá to však na najtesnejší voľby za posledné roky.

Každopádne okolo prípadného Brexitu zostáva veľa nezodpovedaných otázok. Ak teda Konzervatívci budú po voľbách vo vláde, je nejasnú záležitosťou, o čom presne budú v referende Briti rozhodovať. Konzervatívci síce túto otázku stavajú v zmysle zostať alebo odísť, nie je však vylúčené, čo by prípadne víťazný Cameron vyjednával s Európskou úniou. Briti by potom mohli namiesto toho v referende rozhodovať o odlišnej dohode s EÚ, než akú má Veľká Británia teraz a to rozdielnymi požiadavkami na prisťahovaleckú politiku počnúc, otázkou napríklad obrany alebo jednotného trhu končiac. Vzhľadom k tomu, že len povolebné vyjednávania môžu trvať mesiace, obdobie neistoty každopádne môže pretrvať dlhšie a v krátkodobom horizonte by sa tak mohol prejaviť jej dopad na ekonomický rast a alokáciu kapitálu.

Slabosť britskej libry a štátnych dlhopisov
Neistota ohľadom Brexitu bude mať na finančné trhy podľa ekonómov pravdepodobne vplyv hlavne v oblasti britských dlhopisov a meny. Britská libra by mohla podľa riaditeľa portfóliové stratégie RBC Wealth Management George Kinga mať prípadne čo robiť, a to hlavne proti doláru. Zároveň dodal, že situácia by mala dostatočnú silu na to, aby libra napomohla zraziť so sebou dole aj kurz eura voči americkej mene. Libra tak bude kľúčovým faktorom, ktorý by mali sledovať veľkí americkí vývozcovia, ak bude skutočne dátum referenda stanovené. Britská libra už voči doláru pocítila nadchádzajúce voľby. Hlavným faktorom, ktorý držal v poslednej dobe libru relatívne nízko, bol síce silný dolár, s blížiacimi sa voľbami ale analytici údajne spozorovali nárast volatility a tlaku na britskú menu.

Hlasovanie o britskom opustení EÚ by mohlo byť zlomovým okamihom aj pre štátne dlhopisy. Senior ekonóm Lombard Street Research Richard Batley uviedol, že v poslednom roku sa korelácia britských dlhopisov s tými americkými blížila úrovni 100 percent, čo poukazovalo na fakt, že britský dlh sa stal takmer substitútom americkým štátnych dlhopisov v zmysle globálneho rezervného bezrizikového aktíva. Pokiaľ však vezmeme do úvahy roky obáv z Brexitu, tento vzájomný vzťah by sa mohol narušiť a preraziť tak cestu období podpriemernej výkonnosti britských štátnych dlhopisov. Globálneho investora by potom táto situácia ovplyvnila, ak bol zvyknutý manévrovať vo svete, kde britské a americké štátne dlhopisy boli hlavne v období napätia takmer zameniteľné. To by však už neplatilo.

Tvrdý dopad na investície
Vplyv obáv z Brexitu by sa mohol prejaviť aj na investíciách do podnikania. Zahraničné spoločnosti by mohli byť váhavé, čo sa týka investícií do veľkých podnikateľských zámerov vo Veľkej Británii, ak si nebudú isté, že bude mať ostrovná monarchia prístup na európsky jednotný trh. Naopak domáce firmy by mohli investície odkladať, kým si nebudú isté, že budú mať rovnako výhodne vzťahy s najväčšími britskými obchodnými partnermi.

Najväčším rizikom pre trhy tak nie je až tak samotný výsledok referenda, ak vôbec po voľbách túto tému bude stále aktuálna, ale skôr neistota, ktorá by dopadla na investície. Stalo by sa tak v období, keď by práve investície mali poháňať ekonomický rast. Konečným dôsledkom by mohlo byť až skrátenie alebo odloženie hospodárskeho cyklu.

01 - Modified: 2007-05-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Permira chce Huga Bossa
01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:44