StoryEditor

Umenie a nehnuteľnosti ako nové zlato? (komentár dňa)

24.04.2015, 00:00

Zlato bolo mnoho rokov považované za uchovávateľa hodnoty. Od čias, kedy väčšina sveta opustila koncept zlata ako istej zálohy mien, bol tento drahý kov akýmsi bezpečným útočiskom a ochranou proti inflácii. Horúčkovité nakupovanie zlata nadobúdalo na obľube najmä v obdobiach finančnej krízy alebo zmien politík centrálnych bánk, pokiaľ existovalo riziko, že povedú k hyperinflácii.

Ceny zlata boli však v posledných niekoľkých rokoch pod značným tlakom a niektorí analytici dokonca tvrdili, že zlato je na konci komoditného super cyklu. Výnimkou nebol ani názor, že by cena zlata mohla spadnúť až k 660 dolárom za uncu.

Čo si myslia CEO Blackrock ...
Generálny riaditeľ investičnej spoločnosti Blackrock Larry Fink vyhlásil tento týždeň na konferencii v Singapure, že práve luxusné byty a súčasné umenie sú tým novým zlatom. Doslova uviedol: "Na medzinárodnej úrovni je v dnešnej dobe najväčším úložiskom bohatstva súčasné umenie ... a nemyslím to ako vtip, mám na mysli skutočnú triedu aktív, tým druhým úložiskom bohatstva sú byty na Manhattane, vo Vancouveri a v Londýne." Larry Fink zároveň dodal : "Z historického hľadiska bolo zlato skvelým inštrumentom pre uloženie bohatstvo ... Zlato ale stratilo svoj lesk a existujú aj iné mechanizmy ako uložiť bohatstvo, očistený o infláciu."

Kým predtým bohatí kreatívne schovávali peniaze na účtoch vo Švajčiarsku, v trezoroch za obrazy v stene alebo v zásobách zlatých tehál, časy sa menia a bohatí nahrádzajú tento drahý kov novými možnosťami vo svete investícií. Podľa Larryho Fínka v terajšej dobe práve umenie a nehnuteľnosti zatieňujú zlato ako formu zabezpečenia dnešnej hodnoty bohatstva.

Podľa Finka uškodil atraktivite zlata fakt, že v širšom meradle tento kov ľudia vlastné vo forme na burze obchodovaných fondov ETF alebo iných finančných inštrumentov. Od posledného vrcholu cien zlata v roku 2011 jeho hodnota do súčasnosti spadla o viac ako tretinu. Tak prečo peniaze neuložiť do umenia alebo realita?

Nehnuteľnosti a umenie verzus zlato
Hoci je možná príjemnejšie pozerať sa doma na obraz od Picassa, Moneta alebo Rothka než na hromadu zlatých tehál (aj keď to tiež neplatí pre každého) a penthouse v New Yorku či dom v Londýne sú nesporne lepším útočiskom než ten najluxusnejší trezor, zostáva otázkou, ako si oproti zlatu stojí umenia a nehnuteľnosti v úlohe investícií.

Zlato
Zlato napríklad za posledný rok síce stratilo 7 percent, ale za posledných päť rokov jeho cena vzrástla o 4 percenta. V posledných desiatich rokoch sa cena zlata zvýšila dokonca o 179 percent. A úprimne povedané zlato konieckoncov nie je práve krátkodobá investícia. V súčasnosti sa trójska unca zlata obchoduje za cenu okolo 1189 dolárov.

Umenie
Umenie si síce viedlo dobre, ale tento trh do značnej miery podlieha trendom. U realít sa zasa všetko odvíja od lokality. Podľa posledného vývoja indexu Knight Frank Luxury Investment Index rástlo umenie v poslednom roku o 15 percent, o 64 percent za posledných päť rokov a o 252 percent za poslednú dekádu. Vypovedaciu schopnosť akéhokoľvek indexu pre veľmi špecifický trh ako je ten s umením je ale prinajmenšom sporná. Jednotlivé umelecké diela nemajú žiadnu vnútornú hodnotu, nemajú žiadnu jasnú trhovú cenu ani cash flow a často sa jedná o veľmi dlhodobú investíciu. Je ďaleko väčšia pravdepodobnosť, že bude za päť rokov umelecké dielo stáť menej než viac. Trh s umením je značne nelikvidné, plný falzifikátov, drahých provízií a nákladov na poistenie. Navyše v podstate nie je žiadny spôsob, ako zistiť aká je v danú dobu skutočná hodnota umeleckého diela.

Nehnuteľnosti
Reality si podľa Knight Frank viedli dobre napríklad v Londýne, kde hlavnú rezidenčné nehnuteľnosti rástli o 3 percenta za posledný rok, o 45 percent za posledných päť rokov a o 138 percent v posledných desiatich rokoch. V New Yorku potom ceny rezidenčných nehnuteľností podľa Jonathana Millera zo spoločnosti Miller Samuel klesli v poslednom roku o 4,4 percenta. Za posledných päť rokov sa však ich cena zvýšila o 38 percent a v poslednej dekáde vzrástla dokonca o 67 percent. Medián predajných cien bytov na Manhattane bol v prvom štvrťroku na úrovni 970 000 amerických dolárov a oproti minulému roku sa prakticky nezmenil.

A likvidita?
Na základe týchto informácií by sa dalo povedať, že umenie a londýnskej nehnuteľnosti prekonali zlato. Avšak kľúčový je v tomto prípade faktor likvidity. Trhy s umením a nehnuteľnosťami sú podstatne menej likvidné ako zlato. Realitní makléri a obchodníci s umením odviedli skutočne skvelú prácu a presvedčili mnoho bohatých o tom, že nákupy drahých apartmánov, vína alebo umeleckých diel sú vynikajúce investíciou a dokonca samostatnými triedami aktív. Možno to aj platí v dobe rastu, ale až finančná kríza môže ukázať, ako sa tieto nové aktíva osvedčia, až budú bohatí potrebovať zmeniť svoje luxusné byty a obrazy za hotovosť.

Kto má k dispozícii pár prebytočných miliónov dolárov, môže si samozrejme kúpiť nejaký výnimočný kus súčasného umenia a strážiť si ho vo svojom manhattanskom apartmáne alebo ho uložiť v tajnom sklade v Ženeve alebo Singapure. Tento mesiac bude napríklad slávna aukčná sieň Sotheby 'predávať obraz Marka Rothka za pouhých 50 miliónov dolárov. Tí menej majetní a rizikovo averznější sa budú asi musieť zmieriť so zlatom.

Komentáre Larryho Finka priniesla a zverejnila agentúra Bloomberg.

01 - Modified: 2007-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kofola mieri na maďarské pulty
01 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 02 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 03 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 04 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 05 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:43