StoryEditor

Veritelia čakajú s čím dnes príde "víťazné" Grécko (komentár)

07.07.2015, 10:14
V skratke si len pripomeňme, čo podstatné sa udialo počas nášho predĺženého víkendu.

Grécke trápenie sa blíži ku svojmu koncu a s ním aj všetci na finančných trhoch, ktorí musia informácie o tejto malej krajine s veľkým dlhom prehĺtať. V skratke si len pripomeňme, čo podstatné sa udialo počas nášho predĺženého víkendu resp. počas pondelka, keď sme sa nudili pri vode.


Snímka: Reuters

Po nedeľňajšom gréckom "NIE" veriteľom vraj urobili Atény ústretový krok voči druhej strane a odstavili nepoddajného ministra financií Varufakisa. Nahradí ho na Oxforde vyštudovaný neomarxista Tsakalotos. Grécke banky zostávajú zatvorené, pričom ECB síce nepohla so stropom pre likviditu im poskytovanú, avšak pritvrdila podmienky, za ktorých ju možno získať.

Na politickej scéne v eurozóne potom sledujeme francúzsku ofenzívu v prospech Grécka, ktorá má však len malé pochopenie v severských krajinách. Avšak veritelia aj tak urobili ústretové gesto a dnes sa Eurogroup opäť stretne s gréckou reprezentáciou, aby si vypočula ďalší "prelomový" návrh. Ten však podľa gréckych novín ponúka ešte menšie ústupky (čítaj úspory).

Celkovo tak situácia okolo Grécka pripomína agóniu pred argentínskym defaultom na prelome roka 2001-2002. Vtedy dolarizovanú argentínsku ekonomiku nakoniec "vypol" MMF, v prípade Grécka bude musieť Čierneho Petra poslať do obehu ECB. Tu úplne postačí, aby zostali grécke banky zatvorené ešte nejaký ten týždeň, a Gréci nakoniec sami zavedú paralelnú menu tým, že štát začne miesto starobných penzií vydávať dlžné úpisy. Tak vznikne nová grécka mena a Grécko sa odlúpne z eurozóny.

Potom bude konečne čas sa poriadne venovať iným veciam. Napríklad tomu, že čínske akcie idú napriek záchranným akciám strany a vlády stále do kytek alebo napríklad tomu, či ČNB bude musieť znovu intervenovať proti silnejúcej korune a tým tak znovu zaplaviť trh ďalšími korunami, ktoré potom nebude kam uložiť.

Región - forex

Trh s korunou konečne začína byť zábavnejšie. V piatok popoludní sa pár EUR / CZK natesno priblížil k intervenčnej hranici 27,0 a tak zásah ČNB sa zdal akútny. Otázkou je, čo korunu na tak silné úrovne zaviedlo - vysvetlení môže byť niekoľko.

Po prvé kombinácie gréckeho referenda a pondelňajšieho sviatku v ČR (a teda špekulácie, že ČNB na trhu nebude), za druhé potom stále veľmi dobré dáta resp. v piatok zverejnená vysoko prebytková obchodná bilancia a konečne v piatok ráno zverejnený zápis z rokovania ČNB, ktorý vyznel vcelku pozitívnym spôsobom.

Avšak tu je potrebné pripomenúť, že záväzok ČNB brániť EUR / CZK 27,0 platí a banka je vraj pripravená ho brániť časovo i objemovo neobmedzene, pričom k intervenciám nie je potrebný súhlas bankovej rady.

Dlhopisy

Nemecký búnd najprv po gréckom "nie" výrazne posilňoval, ale následne časť svojich ziskov zmazal po tom, čo grécky minister financií Varufakis odstúpil, ECB zatiaľ predĺžila program ELA a na dnešok bola zvolaná nová schôdzka ministrov financií eurozóny.

Výnos nemeckého bundu tak na konci dňa poklesol len o 2,6 bps, zatiaľ čo periférne výnosy išli nahor len o 14-24 bps. Reakcia teda bola relatívne mierna. To na jednej strane odráža nádej pred dnešným stretnutím euro-skupiny, na strane druhej záväzok ECB v prípade Grexitu poskytnúť zvyšným členom štedrú pomocnú ruku.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Starodôchodcovia neštrajkujú
01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 05 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:31