StoryEditor

Brazília sa potápa (komentár)

23.08.2015, 17:00
V posledných mesiacoch došlo k výraznému zhoršeniu ekonomickej situácie v Brazílii.

Hore mieria len tie ekonomické indikátory, pri ktorých by sme preferovali pohyb smerom nadol. Teda inflácia, nezamestnanosť, miera zločinnosti, sadzby a verejný dlh. Dochádza k tomu aj napriek zmeny politiky, ku ktorej pristúpila súčasná vláda. Nový minister financií Joaquim Levy nebol schopný zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu ekonomického výhľadu. A nepomohla ani tvrdšia politika centrálnej banky. Dôvera sa nachádza na najnižšej úrovni v histórii. Zdá sa tak, že k žiadnemu zlepšeniu v dohľadnej dobe nedôjde.

Levy sa pokúšal dať do poriadku vládny rozpočet a položiť základ ekonomickému rastu. Bol ale atakovaný zo všetkých možných strán. To nie je u ministrov, ktorí sa v Brazílii snažia o zníženie vládnych výdavkov, nič neobvyklé. Za súčasnej situácie je ale taký vývoj mimoriadne škodlivý.

Na konci júla Levy oznámil, že cieľ pre primárny rozpočtový prebytok tohto roku bol znížený z 1,13 percenta HDP na 0,15 percenta HDP. Pre rok 2016 došlo k zníženiu z 2 percent HDP na 0,7 percenta HDP. Toto nečakané oznámenie vyvolalo veľké škody, pretože sa ukázalo, že vláda nie je schopná dosiahnuť prijateľné zlepšenie rozpočtovej situácie. Trhy tento vývoj interpretujú tak, že Levy nemá dostatočnú podporu, a to má jasné implikácie: Brazília sa prepadá do hlbšej hospodárskej krízy, ktorá bude trvať ešte niekoľko štvrťrokov.

Ako by nestačili vnútorné problémy, zdá sa, že sa zhoršuje aj vonkajšie prostredie. Tempo rastu čínskej ekonomiky klesá. To sa prejavuje na dopyte po komoditách a teda aj na brazílskych exportoch. Európa rastie pomaly a Spojené štáty, ktoré doteraz ťahali globálny rast, plánujú zvýšenie sadzieb. Tým sa vytvorí prostredie, v ktorom bude kapitál prúdiť z rozvíjajúcich sa krajín, teda porastie tlak na oslabenie ich mien. Je dosť ťažké si predstaviť, ako brazílska prezidentka Dilma Roussef zvládne v takej kríze zvyšok svojho funkčného obdobia.

Graf opisuje historický a očakávaný (pesimistický, optimistický scenár a scenár, s ktorým počíta konsenzus) vývoj verejného dlhu relatívne k HDP. Ak dáme bokom veľmi optimistický scenár, bude dochádzať k sústavnému a rýchlemu rastu verejného dlhu. Zdá sa tak pravdepodobné, že Brazília stratí investičný rating a následne dôjde k ďalšiemu zhoršeniu jej ekonomickej situácie.

V súčasnej dobe je viac ako pätina vládnych dlhopisov držaná zahraničnými investormi (ide o rekordný podiel). Rad z nich ale nesmie držať aktíva, ktoré majú špekulatívny rating. Ich odchod z trhu brazílskych vládnych dlhopisov by znamenal prepad menového kurzu a rast sadzieb. Dopad by bol znateľný aj na akciovom trhu. Náklad kapitál brazílskych firiem by sa zvýšil v čase, keď tieto firmy len veľmi málo investujú.

Politická a ekonomická kríza bude Brazíliu posúvať do stále zložitejšej situácie. Je veľmi nepravdepodobné, že súčasná vláda bude schopná ekonomiku stabilizovať a zabráni poklesu ratingu do oblasti špekulatívnych obligácií. Aj keby ale došlo k výmene vlády, nebude udržanie investičného ratingu zaistené. Hlavné scenáre sú veľmi neradostné a ešte nejaký čas sa na tom nič nezmení.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-08-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akcie
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:25