StoryEditor

Kto klame? Gréci tvrdia úplne niečo iné ako Európa (komentár)

28.05.2015, 11:18

Grécke rokovania včera načas opäť priniesli závan čerstvej nádeje. Netrvala ale dlho. Správy o tom, že sa úradníci na oboch stranách (Grécko verzus Trojka) začínajú už baviť o finálnej dohode a ladiť technické detaily, vliali trhom do žíl novú krv. O niekoľko hodín neskôr sa správa ukázala byť ďalšou falošnou lastovičkou.

Zdroje z Európskej komisie totiž spravodajským agentúram povedali pravý opak, akákoľvek dohoda je údajne stále veľmi ďaleko a ďalší termín na dosiahnutie dohody (do konca mája) pravdepodobne nebude dodržaná. Rezignovane znel vo svojom včerajšom vystúpení aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

Gréci pravdepodobne ešte zoženú peniaze na splátku MMF na budúci týždeň (okolo 300 miliónov eur), ale na ďalšie približne 1,2 miliardy eur uprostred júna dosiahnu ťažko. Potom by ťarcha rozhodovania do veľkej miery ležala na ECB. Tá by sa musela rozhodnúť, či ďalej akceptovať grécke dlhopisy do zástavy alebo Grécko odrezať od záchrannej likvidity a eskalovať napätie v tamojšom finančnom systéme.

ECB bezpochyby nemá z tejto role radosť, pretože nie je inštitúciou volenou v demokratických voľbách a nechce niesť na svojich pleciach zodpovednosť za rozhodnutia s potenciálne ďalekosiahlymi politickými dôsledkami. Je preto možné, že dotlačí európskych politikov na to, aby sami dali v nadchádzajúcich dňoch Aténam ultimátum na predloženie zmysluplného reformného balíka. Súčasťou ultimáta by mohli byť aj kroky ECB, ktoré by nasledovali v prípade jeho nedodržania (napríklad prerušenie programu ELA).

Pozornosť na trhoch začína súčasne priťahovať aj východný sused Grécka - Turecko. Predvolebné prieskumy ukazujú, že vládna strana prezidenta Erdogana stráca podporu a že sa do parlamentu môže dostať aj strana sympatizujúca s kurdskými hnutiami na východe krajiny. Turecké trhy sú od začiatku týždňa pod tlakom.

Región - forex
S výnimkou zlotého sa nakoniec včera kurzy stredoeurópskych mien voči euru príliš nezmenili. Koruna síce počas dňa posilňovala, však do konca seansy zisky zmazala. Zlotý si naopak po voľbách udržal pomerne vysokú volatilitu a pri skôr vyšších zobchodovaných objemoch zmazal časť utorkových strát.

Po dlhšej dobe je opäť živo aj pri obchodovaní s rubľom. Všeobecne posilňujúce dolár a klesajúce ceny ropy sa prejavujú na jeho kurze voči doláru a rubeľ za posledný týždeň oslabuje asi o 4 percenta. Živo je aj v Turecku, kde nervozita pred parlamentnými voľbami (7. júna) tlačí líru späť k historickým minimám voči doláru.

01 - Modified: 2007-06-12 09:11:00 - Feat.: 0 - Title: I. Kozák v Košiciach vedúcim mužstva a asistentom J. Vukušiča
01 - Modified: 2024-04-29 13:30:00 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda na fronte postupne mieri k bankrotu. Ruský postup sa zrýchľuje, varuje analytik 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 03 - Modified: 2024-03-04 14:06:15 - Feat.: - Title: Tri páry sa podelili o skúsenosť so švédskou trojkou. Vystriedalo nadšenie sklamanie? 04 - Modified: 2024-01-29 18:02:53 - Feat.: - Title: Vlastník niekoľkých najvýznamnejších obchodných domov v Nemecku vyhlásil bankrot 05 - Modified: 2024-01-05 07:36:35 - Feat.: - Title: Končí veľký výrobca alkoholu, na trhu bol 75 rokov. Čo dohnalo producenta likérov a destilátov ku krachu?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 13:54