StoryEditor

Zabudli sme na dve hlavné lekcie, ktoré nám dala internetová bublina? (komentár)

18.03.2016, 15:51

Spomienky na internetovú bublinu pomaly blednú a to je škoda. Nie preto, že by dnes bol celý trh rovnako predražený ako vtedy. Niektoré akcie ale sú a investorom by mohli priniesť podobné straty ako trh pred šestnástimi rokmi. Tou najdôležitejšou lekciou spomínanej bubliny je to, že na valuácii skutočne záleží. Zdá sa to byť evidentné, ale aj triezvi a chytrí investori na to kedysi zabudli. Dôvodom bolo mimoriadne posilňovanie cien internetových akcií, ktoré si po celé roky viedli lepšie ako spoločnosti so silnými a stabilnými bilanciami.

Zoberme si také Cisco. Na vrchole bubliny sa obchodovalo s PE prevyšujúcom hodnotu 200 (priemer trhu sa pohybuje okolo hodnoty 15). Na nejaký čas tak išlo o firmu s najväčšou valuáciou na svete. Treba uznať, že Cisco je tu stále, čo sa o mnohých iných internetových firmách povedať nedá. Akcie Cisca ale boli zdecimované a po prasknutí bubliny stratila približne 90 percent svojej hodnoty.

Dnes na trhu podobnú valuáciu nenájdeme. PE indexu Standard & Poor 's 500 sa teraz pohybuje mierne nad historickým priemerom. PE spoločnosti Amazon ale na konci minulého roka dosahovalo hodnoty presahujúcu 1000 a nie je divu, že tieto akcie počas poslednej korekcie stratila viac ako 20 percent. Aj tak sa ale PEW tejto akcie stále pohybuje na neuveriteľne vysokých 450.

Tým sme sa dostali k druhej dôležitej lekcii, na ktorú by sme nemali zabúdať: Nedávať všetky vajcia do jedného košíka. Niektorí investori poukazujú na to, že po prasknutí internetovej bubliny trpeli aj diverzifikované portfólia, Index Nasdaq ale pre podobné tvrdenia predstavuje zlé meradlo, pretože mu dominuje pár veľkých spoločností. Ak sa namiesto toho pozrieme na index Wilshire 5000, zistíme, že ten sa dnes v porovnaní s predchádzajúcimi maximami nachádza takmer na dvojnásobku (zatiaľ čo Nasdaq sa na tieto maximá ešte ani nedostal).

Ak vám teda niekto bude tvrdiť, že budovanie investičného portfólia je nudné, spomeňte si na uvedené poučenie z internetovej bubliny. Je veľký rozdiel, ak sa nachádzate stále v červených číslach, alebo sa vám hodnota investícií zdvojnásobila. Pokiaľ by prasknutie bubliny viedlo k tomu, že na tento princíp nikdy nezabudneme, potom straty, ktoré bublina vytvorila, neboli zasa takým plytvaním.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-21 21:30:50 - Feat.: - Title: Hlavné americké akciové indexy uzavreli na druhý deň za sebou na rekordoch 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:13