StoryEditor

Monitor zahraničej tlače

01.08.2003, 00:00
MF Dnes
To, čo bolo doteraz zrejmé iba z výrokov amerického ambasádora v Prahe Craiga Stapletona, zaznelo minulý týždeň priamo z úst Georgea Busha. Ten vyhlásil, že "nemá záujem" stretnúť sa s českým prezidentom Václavom Klausom.
Americký prezident to povedal minulý týždeň počas polhodinovej schôdzky s exprezidentom Václavom Havlom. Bushov výrok sa objavil v diplomatickom zápise, ktorý na ministerstvo zahraničných vecí, ale aj na Pražský hrad, zaslala česká ambasáda vo Washingtone. "Americký prezident sa v rozhovore vrátil k nedávnej návšteve českého predsedu vlády... Pokiaľ ide o nástupcu Havla v úrade prezidenta, o stretnutie s ním nemá americký prezident záujem," je doslova uvedené v zápise, ktorý vyhotovil český veľvyslanec Martin Palouš.
Pravdivosť dokumentu nepriamo potvrdilo aj české MZV. Reakcia prezidenta Busha je podľa všetkého vyústením rozporov medzi Klausom a veľvyslancom Stapletonom, ktorý je Bushovým osobným priateľom. Veľvyslanec, napríklad, v marci predčasne ukončil schôdzku s prezidentom Klausom po tom, ako sa nedohodli v súvislosti s vojnou v Iraku.
(Bush: Nemám záujem o schôdzku s Klausom, Jindřich Šidlo a Johana Grohová, 31. 7.)

Le Figaro
Bol to hlavný dôvod vojny proti Iraku. Ale ani tri mesiace po skončení bojov sa nenašla najmenšia stopa po zbraniach hromadného ničenia, ktoré podľa obvinení vraj Saddám Husajn nechcel zničiť. Briti teraz žiadajú od premiéra Tonyho Blaira skladanie účtov. Na rozdiel od Američanov, ich sa netýka trauma z 11. septembra 2001. Prekvapivá smrť britského zbrojného experta Davida Kellyho, ktorý BBC odkryl manipulácie informácií o irackom arzenáli, nedotlačila Blaira k tomu, aby povedal pravdu. Naopak: na nedávnej tlačovej konferencii iba zopakoval, že budúcnosť mu dá za pravdu. Hoci podobným problémom čelí aj americký prezident George W. Bush, v USA nie je situácia až taká vážna. Bushova popularita je stabilná. Ale Blair stráca body - dvaja Briti z troch si myslia, že ich vodil za nos a dohnal do vojny.
(Blair: kúzlo je zlomené, Pierre Rousselin, 31. 7.)
01 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 03:53