BitcoinReuters
StoryEditor

S Bitcoinom je v Číne pokoj, zatiaľ

28.01.2017, 23:00

Medzi kryptomenami vládne nuda. Aj tak by mohol začať komentár po 2-3 týždňoch od Bitcoinového ošiaľu. Cena sa výraznejšie nehýbe a ostáva okolo 850 eur. Napriek tomu sa krypto-svet vo svojom vývoji nezastavil.   

Hlavnou správou budú dozvuky z Číny po raste a prepade ceny Bitcoinu. Okrem toho, že sa vláda začala vyhrážať burzám sa tiež zistilo, že Číňania používali Bitcoin len ako premosťovaciu menu k doláru. Do karát im hrala aj skutočnosť, že na čínskych najväčších burzách neplatíte poplatky. A tak často väčšinu obratov tvorili len špekulanti. To sa už zmenilo a štyri najväčšie burzy (Huobi, BTCC, OkCoin, Yunbi) zaviedli poplatky. Tri z nich na úrovni 0,2 percenta fixného poplatku za obchodovanie Bitcoinu alebo Litecoinu (momentálne trhová štvorka). To by malo obchodovanie ako aj cenu stabilizovať, keďže poplatky pôsobia aj ako prevencia proti špekulovaniu. Samozrejme zaručiť sa to nedá.

Agentúra Európskej únie pre sieťovú a informačnú bezpečnosť (ENISA) sa vyjadrila, že v najbližšom roku začne s pomocou bankám v implementácii Blockchainu. V posledných dvoch rokoch sa vynaložilo okolo jednej miliardy dolárov na projekty, ktoré sa venujú Blockchainu. Najznámejším je R3, kde viac ako 50 bánk spolupracuje so start-upom na vývoji Blockchainu, ktorý im poslúži vo finančnom systéme. A práve v tejto oblasti sa v krypto-komunite vedie spor.

Väčšina má za to, že Blockchain sa nedá centralizovať, keďže banky by radi mali po vývoji pod dohľadom, to čo sa v ňom deje. Má sa za to, že by tak utrpela bezpečnosť. Za pravdu im dáva aj fakt, že doteraz sa finančné inštitúcie „len“ vyjadrili, že technológiu testujú, avšak nič reálne ešte predstavené nebolo. Každopádne, prístup od agentúry je dobrým krokom, avšak pozitívnejšie by bolo, keby Európska komisia naopak nešpekulovala ako ďalej z kryptomenami. A naopak bola by im otvorená a nastavila vhodné legislatívne prostredie.

Na Blockchaine, avšak meny Ethereum (trhová dvojka, ktorej Blockchain má odlišné vlastnosti), sa rozhodla postaviť aplikáciu aj spoločnosť ChronoBank. Presnejšie burzu LaborX. Zjednodušene môžeme povedať, že to bude Uber slúžiaci na prácu. Burza, kde sa bude stretávať dopyt a ponuka po práci, bude fungovať na báze peer-to-peer. Jednoduchšie povedané, tu nebude figurovať tretia strana. Tým sa dopytová a ponuková strana zbavia poplatkov voči tretej strane a rovnako aj zbytočnej straty času. A podobne ako Uber, bude fungovať hodnotiaci systém, aby sa vedelo, či záujemca o pracú je spoľahlivý.

Posledná novinka je z Ruska. Alexej Navaľnyj, známy kritik Vladimíra Putina a politických pomerov v krajine, sa rozhodol kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Rozhodol sa na svoju kampaň využiť aplikáciu spoločnosti Yandex. Yandex je prakticky Ruský Google. V Rusku je najpoužívanejším vyhľadávačom a celosvetovo je štvrtý. Navaľnyj chcel použiť ich platobnú aplikáciu na prípadné dary od voličov. To mu nevyšlo, keďže centrálna banka zadržala viac ako 12 000 platieb, ktoré smerovali na jeho účet. Malým ostrovčekom nádeje ostali len platby Bitcoinom, keďže tie sa zadržať nedajú. A tak kandidátovi ostalo len približne 25 Bitcoinov, ktoré mu za mesiac fungovania poslali.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:58