StoryEditor

Qualcomm a Nvidia bojujú o prvenstvo v AI čipoch. Do pretekov sa najnovšie zapojil aj Google

13.04.2023, 09:52

Spoločnosť Google odhalila nové informácie o svojich superpočítačoch používaných na trénovanie modelov umelej inteligencie a tvrdí, že sú rýchlejšie a energeticky úspornejšie ako porovnateľné systémy od spoločnosti Nvidia.

Qualcomm aj Nvidia sú svetové značky, ktoré sa zameriavajú na čipy a grafické karty. Nvidia je známym pojmom v hernom sektore a generuje v ňom najväčší zisk.

Qualcomm sa však prezentuje aj v iných elektronických zariadeniach, napríklad v mobilných telefónoch a modemoch. Obe spoločnosti vyzerajú z hľadiska perspektívy pre investorov atraktívne. Otázka znie, ktorá má potenciál usadiť sa pevne na pozícii jednotky.

Boj o prvé miesto

Podľa nových zverejnených údajov z testov čipov s umelou inteligenciou firma Qualcomm prekonala spoločnosť Nvidia v dvoch z troch ukazovateľov energetickej účinnosti. Zatiaľ čo spoločnosť Nvidia dominuje na trhu v oblasti „trénovania“ modelov umelej inteligencie s veľkými súbormi údajov, pozornosť pri čipoch pre umelú inteligenciu sa viac sústreďuje na úlohy, ako je generovanie textových odpovedí a identifikácia objektov (tzv. inferencia), ktoré nasledujú po samotnom „tréningu“ umelej inteligencie.

image

Nebojím sa umelej inteligencie. Mám strach z chamtivcov a ľudí s veľkými egami túžiacich po moci (rozhovor)

Odborníci sa domnievajú, že dopyt po inferenčných čipoch v dátových centrách sa bude rýchlo zvyšovať, pretože čoraz viac spoločností začleňuje technológiu AI do svojich produktov.

Spoločnosti ako Google už skúmajú spôsoby, ako zvládnuť dodatočné náklady, ktoré sú spojené s touto technológiou. Jedným z hlavných nákladov je elektrická energia a spoločnosť Qualcomm využila svoje skúsenosti s navrhovaním čipov pre zariadenia napájané z batérií, ako sú napríklad smartfóny, na vývoj čipu Cloud AI 100, ktorý je navrhnutý tak, aby spotreboval menej energie.

Podľa údajov z testovania, ktoré zverejnilo inžinierske konzorcium MLCommons, dosiahol čip Qualcomm AI 100 lepšie výsledky ako vlajkový čip H100 od spoločnosti Nvidia v dvoch z troch meraní energetickej účinnosti. Testy boli založené na počte dotazov serverov dátových centier, ktoré dokáže každý čip vykonať na jeden watt. Čipy Qualcomm dosiahli 227,4 serverových dotazov na watt pri klasifikácii obrázkov, zatiaľ čo čipy Nvidia dosiahli 108,4 dotazov na watt.

image

FinSystems - londýnska firma so slovenskými koreňmi vyvíja technológie pre globálne finančné trhy

Qualcomm tiež prekonal spoločnosť Nvidia v detekcii objektov, keď dosiahol 3,8 dotazov na watt v porovnaní s 2,4 dotazmi na watt spoločnosti Nvidia. V teste spracovania prirodzeného jazyka, ktorý sa bežne používa v napríklad pri chatbotoch, však Nvidia dosiahla najlepšie výsledky z hľadiska absolútneho výkonu aj energetickej účinnosti, keď dosiahla 10,8 dotazov na watt, zatiaľ čo Qualcomm sa umiestnil na druhom mieste s 8,9 dotazmi na watt.

Akcie Nvidia výrazne narástli

Akcie spoločnosti Nvidia sú kótované na burze Nasdaq v USA pod označením "NVDA". Cena akcií je v súčasnosti na úrovni 275,79 USD, čo ukazuje výrazné posilnenie v poslednom období po minuloročnej výraznej korekcii. V priebehu rokov cena akcie Nvidia neustále rástla a vrchol dosiahla v novembri 2021 na cenovke 325 USD.

image

Umelá inteligencia si žiada gramotnosť

Potom nasledovala korekcia a cena akcie klesla na 120 USD, avšak odvtedy sa už stihla pekne zotaviť. Trhová kapitalizácia spoločnosti Nvidia je v súčasnosti 680,10 miliardy USD. Je dôležité spomenúť, že v posledných dvoch rokoch spoločnosť Nvidia uskutočnila aj rozdelenie akcií, čo je vždy znakom toho, že sa cene darí.

image

Pohyb akcií spoločnosti Nvidia za posledných päť rokov. GRAF: Investing SNÍMKA: Investing

SNÍMKA: Investing

Google by sa mohol pridať k pretekom

Spoločnosť Google odhalila nové informácie o svojich superpočítačoch používaných na trénovanie modelov umelej inteligencie a tvrdí, že sú rýchlejšie a energeticky úspornejšie ako porovnateľné systémy od spoločnosti Nvidia.

Tensor Processing Unit spoločnosti Google je na mieru navrhnutý čip, ktorý sa používa pri viac ako 90 percent práce spoločnosti na tréningu umelej inteligencie. Štvrtá generácia TPU bola naviazaná na viac ako 4 000 čipov, aby vytvorila superpočítač, ktorý na prepojenie využíva vlastné optické prepínače spoločnosti Google.

image

Umelá inteligencia potiahne rast ekonomík

Veľké jazykové modely, ktoré podporujú technológie ako Bard od spoločnosti Google a ChatGPT od OpenAI, narástli na veľkosti, čo si vyžiadalo ich rozdelenie medzi tisíce čipov, ktoré musia spolupracovať týždne alebo dlhšie, aby sa model mohol trénovať. Spoločnosť Google uviedla, že jej superpočítače umožňujú jednoduchú rekonfiguráciu prepojení čipov, čo môže pomôcť vyhnúť sa problémom a zvýšiť výkon.

Dopyt po AI čipoch stúpa

Čipy AI spoločnosti Qualcomm prekonali čipy Nvidia v dvoch z troch ukazovateľov energetickej účinnosti. Zatiaľ čo spoločnosť Nvidia dominuje na trhu s modelmi na trénovanie umelej inteligencie, čip Cloud AI 100 spoločnosti Qualcomm, navrhnutý pre nižšiu spotrebu energie, priťahuje investorov kvôli dopytu po čipoch na odvodzovanie údajov v dátových centrách.

Do pretekov vstúpila aj spoločnosť Google, ktorá tvrdí, že jej superpočítače na trénovanie umelej inteligencie sú rýchlejšie a energeticky efektívnejšie ako počítače spoločnosti Nvidia. Zdá sa, že preteky o prvenstvo nebudú jednoduché. Keďže Nvidia je v tejto oblasti veteránom, trhy jej v tomto „súboji“ zatiaľ veria najviac.

Komentár hlavného analytika ApmeFX Petra Svoreňa.

01 - Modified: 2023-04-12 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nebojím sa umelej inteligencie. Mám strach z chamtivcov a ľudí s veľkými egami túžiacich po moci (rozhovor) 02 - Modified: 2023-04-12 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Umelá inteligencia si žiada gramotnosť 03 - Modified: 2023-04-12 14:38:45 - Feat.: 1 - Title: Umelá inteligencia potiahne rast ekonomík 04 - Modified: 2023-04-11 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: Glosa: Prečo sa novinári nemusia báť umelej inteligencie
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 03 - Modified: 2024-04-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Kto získa virtuálnu korunku Miss AI? V prvej súťaži krásy svojho druhu sa stretnú počítačom vytvorené ženy 04 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 05 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:57