StoryEditor

Kubánsky rum je v ohrození. Produkcia kubánskeho cukru je totiž na historických minimách

22.05.2025, 11:41

Výroba 96-percentného etanolu na báze cukru sa na Kube v roku 2024 prepadla až o 70 percent na 174-tisíc hektolitrov. Pre porovnanie, v roku 2019 to bolo až 573-tisíc hektolitrov.

Kuba – kedysi považovaná za cukrovú veľmoc – sa dnes potýka s historickým nedostatkom tejto komodity. Zlé riadenie investícií zo strany štátu a zastaralé stroje sa podpísali na poklese produkcie, ktorá sa z roka na rok zhoršuje a nedokáže pokryť čísla predpísané plánovanou ekonomikou. Výsledkom je nedostatok základných surovín pre obyvateľov a vplyv na kubánsky národný artikel – rum. Tradičný nápoj je vzhľadom na nedostatok cukru čoraz ťažšie vyrábať, keďže pravidlá jeho produkcie sú prísne: kubánsky rum môže byť totiž vyrobený len z lokálnych produktov. 

Cukrová kríza je tu

Podľa údajov agentúry Reuters čelí Kuba výraznému poklesu v pro...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-12-04 10:31:02 - Feat.: - Title: Ak čínsky Xpeng zvládne cestu k inteligentnej mobilite, môže byť vážnym konkurentom pre americkú Teslu 02 - Modified: 2025-11-21 05:31:05 - Feat.: - Title: Kuba zápasí s epidémiou choroby chikungunya, nedostatkom liekov i potravín 03 - Modified: 2025-11-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako dochutiť svoje portfólio kakaom – prečo má kubánsko-slovenská Baracocoa svoju chvíľu práve teraz 04 - Modified: 2025-11-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Kubánske kakao nad zlato 05 - Modified: 2025-11-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenský kapitál v kubánskej Baracoe. Ako funguje spoločný podnik na spracovanie kakaa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. december 2025 06:12