StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

24.06.2003, 00:00
Mladá fronta Dnes
Hlavnými obeťami pripravenej vládnej reformy verejných financií v ČR je školstvo, veda a vysokoškoláci. Cesta nezmyselných škrtov však k cieľu nevedie. Minister financií chce budúcnosť tejto krajiny založiť na tom, že obmedzí investície do vzdelávania aj výskumu a vzdelaných ľudí potrestá za to, že na sebe pracovali, nižším dôchodkom. Čas strávený štúdiom sa im nezapočíta do dôchodku. Takýto postup voči inteligencii je vládnou genocídou. Školstvo a veda sú vládnymi prioritami už šesť rokov. Bohužiaľ, len na papieri, v skutočnosti tieto oblasti nikoho nezaujímajú.
(Genocída inteligencie, Radek Sárközi, 23. 6.)

Izvestija
Či Saddám Husajn ešte žije, má pre Američanov predovšetkým psychologický význam. To, že nepriateľ číslo jeden sa ešte stále prechádza po slobode, je silná rana pre samoľúbu poslednú superveľmoc. Terorista Usáma bin Ládin dodnes nie je chytený, takže tvrdošijnosť Američanov pri pátraní po niekdajšom irackom diktátorovi je pochopiteľná. Smrť Saddáma Husajna by mohla znamenať koniec útokov irackých partizánov.
(Saddámov osud má pre USA veľký význam, 23. 6.)

Libération
Sťahovanie za európskymi summitmi sa skončilo. Odteraz sa všetky zasadnutia prezidentov a predsedov vlád členských krajín Európskej únie budú konať v Bruseli bez ohľadu na to, ktorá krajina bude vykonávať rotujúce polročné predsedníctvo EÚ. Tento "darček" dal Belgicku francúzsky prezident Jacques Chirac na rokovaniach o Zmluve z Nice v decembri 2000, aby belgickú stranu priviedol ku kompromisu o európskych inštitúciách. Presun konania summitov EÚ do Bruselu sa ukazuje nevyhnutné v súvislosti s rozšírením únie. Grécke predsedníctvo o tejto potrebe presvedčilo aj tých najzdržanlivejších. Summit v gréckom Porto Karras bol chaotický. Delegácie a zástupcovia médií boli ubytovaní v hoteloch vzdialených 80 až 150 kilometrov od konania summitu. Britský premiér Tony Blair nemal teplú vodu. Predseda španielskej vlády José María Aznar musel "zápasiť s WC", ktoré tieklo.
(Brusel a summity, Nathalie Dubois, Jean Quatremer, 23. 6.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 09:14