StoryEditor

Predpovedal hypotekárnu bublinu. Teraz veští katastrofu

29.09.2013, 00:00
Podľa Jeremyho Granthama (na snímke) bude svet čeliť oveľa väčším problémom ako je dlhová kríza.

Jeremy Grantham má za sebou výsledky, ktoré je ťažké ignorovať. Predpovedal internetovú bublinu, potom bublinu hypotekárnu. To prispelo k tomu, že je považovaný za medveďa, ale napríklad na začiatku roka 2009 radil svojim klientom, aby sa už vrátili na trh. Teraz je tomuto hlavnému stratégovi spoločnosti GMO opäť venovaná veľká pozornosť kvôli malthusiánským predpovediam o prichádzajúcej katastrofe. Svetu podľa neho dôjdu potraviny, zdroje budú drahšie a drahšie. Nad všetkým sa potom vznáša hrozba klimatických zmien. Niekedy jeho predikcie znejú tak, ako keby ich prednášal niekto z Greenpeace. Keby išlo o kohokoľvek iného, Wall Street by sa mu vysmiala. Je to ale Jeremy Grantham a tak bude možno načúvať.

Grantham upozorňuje, že ceny komodít klesali asi sto rokov, v priemere o 70 %. Okolo roku 2002 začali obracať, potom nastal prudký rast a ceny sa zhruba strojnásobili. Celý dlhodobý pokles bol zmazaný medzi rokmi 2002-2008. Celá hra sa zmenila a príčinou je pravdepodobne Čína, do ktorej prúdi 45 % vyťaženého uhlia, 50 % cementu a 40 % medi. S podobnými číslami to nejde ďalej bez toho, aby sa niečo pokazilo, tvrdí investor. Kritická je podľa neho situácia najmä pri fosfore. Preberal ju s odborníkmi, ktorí mu povedali, že je ho dosť. Inú odpoveď nemali, aj keď 85 % kvalitného fosforu patrí marockému kráľovi. Čelíme tu tak obmedzeniu, ktoré je oveľa tvrdšie ako pri rope. Vo zvyšku sveta môžu byť zásoby tak na päťdesiat rokov, a to len pri miernejšom raste.

  Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

MMF varuje pred stavom rakúskych bánk

Bolo by bez eura skutočne lepšie?

Inflácia v Nemeck stagnovala

Investori by tak mali vlastniť fosfor, potaš, ropu, meď, zinok a ďalšie komodity, snáď s výnimkou hliníka a železnej rudy, ktorých "je moc". Grantham tiež neodporúča uhlie, pretože investície do uhoľných zdrojov sú veľmi vysoké a "ako sa peniaze vrátia, cena solárnej a veternej energie bude pravdepodobne omnoho nižšia". Opačné odporúčanie platí o hnojivách a najmä o potravinách. Pri nich sú tlaky najhoršie a riešením je "veľmi dobré poľnohospodárstvo", z hľadiska investorov potom dobrá poľnohospodárska pôda. "Zostal by som pri stabilných krajinách, ako sú Austrália, Nový Zéland, Uruguaj, Brazília, Kanada a samozrejme Spojené štáty," radí Grantham. Zaujímavé môžu byť aj lesy, aj keď sú "trochu predražené". To je ale podľa investora dnes všetko, čo je odrazom nízkych sadzieb a "zlomyseľného sprisahania zosnovaného Fedom".

"Rád sa zameriavam na hlavnú myšlienku. Pri akciách to je trpezlivosť, hodnota a návrat k priemeru. U spoločnosti to sú zdroje a poškodenie klímy," uvádza investor. Na trhu podľa neho prevláda" otrasne krátkodobý pohľad", to isté ale platí aj o sociálnych problémoch, kde "chceme len počuť, ako rýchly bude rásť a ako je všetko v poriadku". Pri akciách potom Grantham kvôli politike Fedu nevylučuje ďalšiu bublinu. Fed sa snaží zvýšiť spotrebu tým, že podporí ceny akcií, takýto postup ale môže skončiť problémami rovnako ako v minulosti.

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-06-28 08:24:46 - Feat.: 0 - Title: Hospodársky vývoj SR v roku 2004 a výhľad na rok 2005
01 - Modified: 2024-01-23 15:19:11 - Feat.: - Title: Hodiny súdneho dňa pripomínajú, že sme najbližšie ku koncu ľudstva v histórii. Ručička zostáva 90 sekúnd pred polnocou 02 - Modified: 2023-12-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Ohnivá rieka whisky zaplavila Dublin. Tragédia si vyžiadal mnoho obetí, každá zomrela na otravu alkoholom 03 - Modified: 2023-12-07 13:44:26 - Feat.: - Title: Skaza prišla z prístavu. Zrážka lodí rozpútala peklo, prosperujúce mesto sa v okamihu ocitlo v troskách 04 - Modified: 2023-11-06 14:00:00 - Feat.: - Title: Hodiny súdneho dňa nikdy nemôžu odbiť polnoc. Môže za to tento desivý a hrôzostrašný dôvod 05 - Modified: 2023-10-09 13:10:09 - Feat.: - Title: Tisíce obetí, katastrofy či útoky: PREHĽAD toho, čo sa za posledné dni vo svete udialo. Nie je to nič pozitívne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:55