StoryEditor

Amerika dnes môže odvrátiť bankrot. Je blízko k dohode

15.10.2013, 15:26
Včerajšie rokovanie v Senáte vraj posunuli Ameriku o krok bližšie k navýšeniu dlhového stropu.

Americkí politici pracujú na dohode, ktorá by odvrátila hroziaci bankrot a priniesla schválenie rozpočtu.  

"Urobili sme obrovský pokrok. Ale ešte tam nie sme," vyhlásil šéf demokratickej väčšiny v americkom Senáte Harry Reid po včerajšom rokovaní v Senáte. Vyjadril nádej, že by dohoda mohla byť dokončená dnes. Líder republikánskej menšiny Mitch McConnell tiež naznačil dohodu, ktorá má otvoriť vládne úrady a zvýšiť dlhový strop. Na dokončenie dohody však podľa nich zostáva ešte veľa práce.

"Veríme, že s trochou šťastia ... možno zajtrajšok bude žiarivým dňom," naznačil včera možnosť dohody líder demokratických senátorov Reid. Šéf republikánskej menšiny v Senáte Mitch McConnell s úsmevom dodal, že včera a predvčerom boli tiež dobré dni. "Môžem bezpečne povedať, že sme urobili značný pokrok a tešíme sa na ďalší pokrok v blízkej budúcnosti," uviedol McConnell.

Včerajšia schôdzka amerického prezidenta Baracka Obamu s predstaviteľmi Kongresu kvôli rokovaniam o pokračujúcej rozpočtovej kríze v Spojených štátoch bola odložená. Začať mala včera o 15:00 miestneho času (21:00 SELČ), Biely dom však oznámil, že rokovanie je posunuté, aby mal Senát viac času na vyjednávanie o riešení krízy. Presnejší termín novej schôdzky zatiaľ Biely dom nezverejnil.

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

MMF varuje pred stavom rakúskych bánk

Bolo by bez eura skutočne lepšie?

Inflácia v Nemeck stagnovala

V súčasnosti v Senáte diskutovaný plán by mal podľa informácií zdrojov Reuters ukončiť čiastočnú platobnú neschopnosť ochromujúce úrady už tretím týždňom v rade a zároveň by malo dôjsť k navýšeniu dlhového stropu tak, aby výpožičné potreby najväčšej ekonomiky sveta boli kryté najmenej do polovice februára budúceho roka.

Spojené štáty kvôli rozpočtovej kríze od 1. októbra obmedzili alebo úplne prerušili činnosť radu federálnych inštitúcií. Státisíce štátnych zamestnancov tak museli nastúpiť na neplatenú dovolenku. Vo štvrtok navyše vyprší lehota pre zvýšenie takzvaného dlhového stropu. Ak sa zákonodarcovia do tej doby na zvýšenie limitu nedohodnú, hrozí, že USA nebudú mať peniaze na splácanie svojich zahraničných záväzkov. To by fakticky znamenalo bankrot.

Krach rokovaní o zvýšení dlhového stropu by podľa ekonómov mohol mať vážne dôsledky na ekonomiky ďalších krajín. Šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová v nedeľu varovala, že neschopnosť Washingtonu splácať svoje záväzky by mohla svet priblížiť ďalšiemu obdobia recesie.

(Zdroj: ČTK, Reuters, Bloomberg)

 

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-07-22 07:52:00 - Feat.: 0 - Title: Šaron pochválil Francúzsko za pokroky v boji proti antisemitizmu
01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-01-29 18:02:53 - Feat.: - Title: Vlastník niekoľkých najvýznamnejších obchodných domov v Nemecku vyhlásil bankrot 03 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo v praxi znamená zastavenie financovania americkej vlády (analýza) 04 - Modified: 2024-01-05 07:36:35 - Feat.: - Title: Končí veľký výrobca alkoholu, na trhu bol 75 rokov. Čo dohnalo producenta likérov a destilátov ku krachu? 05 - Modified: 2023-12-22 12:20:09 - Feat.: - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani vyhlásil osobný bankrot, musí vyplatiť krivo obvinené úradníčky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:05