StoryEditor

Ázia našla spôsob, ako sa zbaviť závislosti od cudzincov

27.03.2014, 16:09
Ázijské firmy majú veľký problém zo získaním kapitálu a odlevom zahraničných investorov do bezpečnejších prístavov.

V podmienkach západoeurópskych trhov môžu spoločnosti úplne bežne využiť na získanie dodatočných finančných prostriedkov dlhopisové cenne papiere. Ich vydanie je pomerne jednoduché a medzi investormi sa stále teší slušnej obľube. Pre ázijské spoločnosti je však situácia oveľa komplikovanejšia. Ázijský trh podnikových dlhopisov je totiž relatívne nevyvinutý oproti západným normám. Môže za to nesúrodosť systému a neznalosť samotných podnikateľov. "V súčasnosti je pre malajzijskú spoločnosť komplikované vydať dlhopisy denominované v thajskom bahte, alebo pre filipínsku napríklad v indonézskej rupii - čiastočne za to môžu rozdielne zákony a čiastočne skutočnosť, že podnikatelia vlastne ani nevedia, ako to urobiť," uviedla Karen Lane z Asian Development Bank (ADB).

A práve ADB chce, v snahe zlepšiť prístup ázijských spoločností ku kapitálu, nefunkčný systém napraviť. Súčasná situácia aj historické skúsenosti k tomu totiž priamo nabáda.

Rozvíjajúce sa ázijské trhy začiatkom roka zažili déja vu, keď západní investori začali sťahovať do tej doby pritekajúci kapitál. Sťahovanie z počiatku roka nápadne pripomenulo krízu z rokov 1997-1998, kedy investori opustením svojich pozícií spôsobili ázijským krajinám nemalé ťažkosti. Pôvodne poskytnuté zahraničné pôžičky sa vtedy s poklesom meny, ktorá po odlive kapitálu nasledovala, stali nesplatitelnými. Hrozba opakovania histórie, ktorú udalosť zo začiatku roka výrazne pripomenula, vedie ADB k snahe zabrániť v budúcnosti podobným ťažkostiam.

V prípade, že kapitál bude pritekať zo spriaznených krajín v ázijskom regióne, ktorých ekonomiky sa často vyvíjú v obdobnom trende, riziko odlivu kapitálu as ním spojená hrozba nesplácania pôžičiek v dôsledku znehodnotenia meny klesne. Rovnako tak nehrozí riziko, ktorému boli v 90. rokoch vystavené latinské krajiny, keď ich úroky zo zahraničných pôžičiek boli naviazané na sadzby západoeurópskych centrálnych bánk (primárne LIBOR). Ich rast (v dôsledku odlišného ekonomického trendu) znamenal výrazný nárast úrokovej záťaže a vznikol problém s ich splácaním.

Ďalším dôvodom snahy ADB je zvyšujúci sa dopyt ázijských spoločností po kapitále. Trh dlhopisov zaznamenal v regióne od globálnej finančnej krízy rapídny nárast. Podľa januárovej správy Deutshce Bank v roku 2012 dosiahol 24,2% ázijského HDP v porovnaní s 16,7% v roku 2008. Banka však zároveň upozornila, že trh podnikových dlhopisov je až na výnimky malý a nelikvidný a financovanie je tak v regióne z väčšiny postavené na bankových pôžičkách. Navyše chýbajú dostatočné objemy obchodov na sekundárnom trhu, ktoré by mohli pridať dlhopisovým emisiám na atraktivite. Ďalším problémom je silná koncentrácia v rukách niekoľkých málo hráčov. Napríklad na Taiwane a v Indonézii, je 10 najväčších emitentov dlhopisov zodpovedných za 80% celkovej ponuky.
 
Podľa ekonómov je zlepšenie podnikového trhu s dlhopismi jedným z kľúčových faktorov budúceho hospodárskeho rastu na rozvíjajúcich sa trhoch v Ázii. Môže totiž znamenať rozkvet doteraz pomerne zaostalého finančného trhu. Rozsah tieňového bankovníctva a neznalosť spotrebiteľov by tak mohli byť postupne odstránené. Ázijské ekonomiky by sa potom ľahšie vymanili zo závislosti na zahraničnom kapitále.

(Zdroje: CNBC, bloomberg)

 

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2006-03-16 08:41:40 - Feat.: 0 - Title: Pandémia by mohla stáť bilióny
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-14 15:47:30 - Feat.: - Title: Nové kapitálové požiadavky na švajčiarske banky spomalia rast UBS 04 - Modified: 2024-04-11 10:52:29 - Feat.: - Title: Horúčavy vo východnej Ázii a v Tichomorí ohrozujú desiatky miliónov detí 05 - Modified: 2024-04-05 14:03:59 - Feat.: - Title: Juhovýchodnú Áziu zasiahla vlna horúčav, zatvárajú školy a usychá úroda
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:15