StoryEditor

Schyľuje sa v USA k revolúcii?

02.02.2014, 15:18
Stredná trieda mizne, chudobných pribúda. Exminister vlády Billa Clintona predpovedá revolúciu.

V USA sa roztvárajú nožnice medzi elitou a chudobnejšou väčšinou. Podľa amerického ekonóma a exministra Roberta Reicha to naďalej nie je možné. Vo svojom ostro ľavicovom komentármi predpovedá, že si spoločnosť „ekonomiku a demokraciu vezme späť“.

Nič sa nedeje
Ľudia sa ma pýtajú, prečo v USA doteraz nevypukla revolúcia, alebo aspoň neprebehla reforma podobná napríklad New Deal. Príjmy strednej triedy klesajú, rastie počet chudobných, takmer všetky zisky idú smerom k bohatým, ktorí korumpujú americkú demokraciu. Prečo sa teda nič nedeje? Predovšetkým je to tým, že pracujúci ľudia sú paralyzovaní strachom zo straty práce a mzdy, ktorú teraz majú. Predtým to boli práve oni, kto stál za reformami, vrátane minimálnej mzdy, štyridsaťhodinového pracovného týždňa, podpory v nezamestnanosti a podobne.

Tak už to ale nie je, pretože ľudia sa neodvážia vystúpiť. To posledné, čo by chceli, je robiť problémy a riskovať stratu aj toho mála, čo im zostáva. Navyše bol zdecimovaný hlavný prostriedok ich ochrany, ktorým boli odbory. Ešte pred štyridsiatimi rokmi v nich bola viac než tretina pracujúcich v súkromnom sektore, teraz to je menej ako 7 percent. Ďalším faktorom je umiernenosť študentov, ktorí tiež bývali hlavnou silou za významnými spoločenskými zmenami. Dnes ich ale zaťažuje dlh, ktorý od roku 1999 vzrástol o viac ako 500 percent. Priemerná mzda, ktorú dostane študent nastupujúci do práce, ale v reálnom vyjadrení klesla o 10 percent. Dlhy študentov naviac nie sú dotknuté osobným bankrotom a trh práce pre čerstvých absolventov je naďalej veľmi slabý. Výsledkom je aj to, že rekordný počet ich v súčasnosti žije s rodičmi. Reformátori a revolucionári ale nechcú žiť s rodičmi a báť sa toho, že ich zaťažia dlhy a neschopnosť získať prácu.

Národ cynikov
Tretím faktorom je cynizmus, ktorý Američania zdieľajú smerom k vláde. Domnievajú sa tak, že žiadna reforma už nie je možná. Na otázku, či ich vláda väčšinou urobí tie správne kroky, ich kladne hodnotí menej ako 20 percent. Keď bol pred päťdesiatimi rokmi tento prieskum urobený po prvý raz, súhlasilo viac ako 75 percent z nich. Je ťažké nadchnúť niekoho pre zmenu, keď sa domnieva, že vláda jednoducho nefunguje.

Možno že niektorí republikáni a šéfovia korporácií spolu s Wall Street zámerne znižujú počet pracovných miest, aby mohli existujúce zamestnanca poriadne stlačiť, pochovať študentov pod horou dlhov a zvýšiť cynizmus v spoločnosti na takú úroveň, aby na zmenu už ani nepomysleli. Skôr než takéto konšpiračné teórie je však pravdepodobnejšie, že iba nič neurobili proti tomu, aby tento vývoj nastal. Aj tak ale prichádza zmena. Nie je možné, aby naďalej rástol podiel, ktorý majú na celonárodných príjmoch a bohatstvo tí najbohatší, zatiaľ čo priemerná domácnosť chudobnie, jedno z piatich detí žije v chudobe a mocné peniaze si privlastňujú našu demokraciu.

V určitom okamihu už bude mať spoločnosť toho dosť a ekonomiku aj demokraciu si vezme späť. Reforma je síce menej riziková ako revolúcia, ale čím dlhšie budeme čakať, tým bude jej pravdepodobnosť klesať.

Autorom je bývalý minister práce v Clintonovej vláde Robert B. Reich, ktorý teraz pôsobí na University of California.

Patria.cz

01 - Modified: 2006-01-02 20:53:01 - Feat.: 0 - Title: Atak na STV
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:52