StoryEditor

Kedy platiť a neplatiť v ambulancii, nemocnici, lekárni

22.11.2004, 23:00

Aj keď od nového roku možno očakávať určité zmeny v úhradách niektorých zdravotnických výkonov, základné platby, ktoré boli v zdravotníctve zavedené od 1. júna 2003 budú platiť aj naďalej.

Za návštevu ambulancie pre dospelých, praktického lekára pre deti, gynekológa, špecialistu, logopéda, klinického psychológa a špeciálneho pedagóga pacienti platia 20 Sk. Ambulancia nemá právo vyberať 20 Sk len za vypísanie receptu.
V ambulancii 20 Sk neplatí:
* Dieťa do 6 rokov veku
* Osoba, ktorej sa poskytuje preventívna zdravotná starostlivosť vrátane povinného očkovania
*Osoba, ktorej sa poskytuje dispenzárna starostlivosť. Pacienti, ktorí dlhodobo trpia na chronické ochorenie a sú pravidelne predvolávaní k lekárovi, sú zaradení do dispenzárnej starostlivosti (napr. cukrovkári, pacienti chorí na srdce, psychiatrickí pacienti, ženy užívajúce antikoncepciu a ďalší). Ak však prídu za lekárom s iným ochorením (chrípka, angína, úraz...), tento poplatok platí.
* Osoba pri opakovanej návšteve toho istého lekára v ten istý deň a pri opakovanej návšteve nadvädzujúcej na poskytovanie tej istej zdravotnej starostlivosti
* Osoba s duševnou poruchou
* Dieťa s nariadenou ústavnou výchovou
* Osoba, ktorá je vyšetrovaná v súvislosti s bezpríspevkovým darovaním krvi
* Nositeľ ocenenia striebornej, zlatej a diamantovej Janského plakety

V ambulancii neplatíme za vystavenie potvrdenia:
o dočasnej pracovnej neschopnosti
o potrebe preradenia na inú prácu
o očakávanom dni pôrodu
za vystavenie bodového ohodnotenia pracovného úrazu alebo choroby z povolania
za vystavenie nálezu o zdravotnom stave pre posudkového lekára sociálneho zabezpečenia
za zdravotnú starostlivosť poskytnutú na základe písomného požiadania posudkového lekára sociálneho zabezpečenia
vystavenie tlačiva Hlásenie o úraze a tlačiva Hlásenie choroby z povolania
zdravotné výkony predchádzajúce vystaveniu tlačiva Návrh na kúpeľnú starostlivosť
Za vystavenie týchto potvrdení zaplatí lekárovi Sociálna poisťovňa, pretože občan ich potrebuje na priznanie rôznych sociálnych dávok.
V ambulancii takisto neplatíme za zdravotnícky materiál a lieky (striekačky, ihly, obväzy a pod.) použité v prípade zdravotnej starostlivosti poskytnutej na základe povinného zdravotného poistenia.
Potvrdenia a vyšetrenia, za ktoré pacient v ambulancii platí:
prehliadka zdravotného stavu pre žiadateľov o vodičský preukaz
pre orgány činné v občianskom súdnom konaní, správnom konaní a trestnom konaní
vo veciach bytových
pred cestou do cudziny a po návrate z cudziny
zistenie, či je poistenec pod vplyvom alkoholu
potvrdenie pre žiadateľa o zbrojný pas
psychologické vyšetrenie pre žiadateľa o zbrojný pas
vystavenie zdravotného preukazu
potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa (pre tábory, školy v prírode a pod.)
potvrdenie prihlášky na vysokú školu
vyšetrenie zdravotného stavu na osobnú žiadosť, ktoré nemá liečebný účel
Výška poplatkov za jednotlivé vyšetrenia sa líši. Každá ambulancia má právo si ich určiť sama.
Iné poplatky v ambulancii
-
objednanie na presnú hodinu
- platba za návštevu chorého doma
- vyšetrenie na žiadosť pacienta
UL

Zubná ambulancia
Zdravotné poisťovne preplácajú zmluvným stomatológom ošetrenia akútnych bolestivých stavov, základné výkony, základné najlacnejšie výplne a protetické materiály. Celý zoznam výkonov a materiálov, na ktoré prispieva poisťovňa, je uvedený v zákone. Zubná ambulancia má právo žiadať doplatok za kvalitnejší materiál. Doplatky pacienta za rovnaký výkon sú v rôznych zubných ambulanciách odlišné. Určuje si ich každá zubná ambulancia samostatne. Cenník s doplatkami za výkony musí byť pacientovi prístupný. U stomatológov, ktorí nemajú zmluvy sa zdravotnými poisťovňami, pacient platí ošetrenie, materiál aj protetiku v plnej výške. Neplatí však 20 Sk za návštevu.

Nemocnica
Za deň pobytu v nemocnici sa platí 50 Sk, nanajvýš však za 21 dní hospitalizácie (okrem liečební pre dlhodobo chorých). Prvý a posledný deň pobytu sa počíta ako jeden deň.
V nemocnici 50 Sk neplatí:
* Osoba, ktorá bola do nemocnice prijatá v bezvedomí. Pacient neplatí za dni, keď nebol pri vedomí. Ak sa preberie, začína platiť.
* Pacient s chorobou, pri ktorej podľa zákona možno uložiť povinné liečenie. Patria sem niektoré nákazlivé infekčné choroby, dermatovenerologické a psychiatrické ochorenia.
* Tehotná žena prijatá do nemocnice s rizikovým tehotenstvom alebo pôrodom
* Dojča do veku 1 roka a matka prijatá s ním a naopak
* Osoba s ťažkým zdravotným postihnutím
* Dieťa s nariadenou ústavnou výchovou
* Osoba s duševnou poruchou
* Deti do 6 rokov veku. Ak je s dieťaťom starším ako 1 rok a mladším ako 6 rokov matka, poplatok platí len matka.
* Osoby v hmotnej núdzi od 4. dňa pobytu v nemocnici
* Darcovia krvi, držitelia minimálne striebornej Janského plakety

V nemocnici takisto neplatíme za to, čo vyplýva zo zdravotnej starostlivosti, ktorá je poskytovaná na základe zdravotného poistenia. Pacient by teda nemal za zdravotnícky materiál a lieky, ako sú striekačky, ihly, nite, sadra, obväzy, kĺbové protézy, kardiostimulátory, infúzne roztoky a ďalšie. Pacient by tiež nemal platiť za ošetrenie alebo operáciu, ak lekár rozhodne, že daný výkon potrebuje.
V nemocnici platíme za služby, ktoré nezahŕňa zdravotná starostlivosť na základe zdravotného poistenia. Je to napríklad lepší štandard izby, televízor alebo telefón na izbe, prítomnosť otca pri pôrode, strava sprevádzajúcej osoby. Platí sa tiež za zdravotnú starostlivosť a zákroky, ktoré podľa zákona nie sú hradené zo zdravotného poistenia (napr. akupunktúra, sterilizácia, umelé oplodnenie, interrupcia na žiadosť pacientky, kozmetické operácie...). Ak však lekár rozhodne, že tieto výkony sú nevyhnutné na zachovanie zdravia pacienta, sú poskytnuté bezplatne.
Ak majú súkromné, neziskové, cirkevné, mestské alebo iné nemocnice zmluvy so zdravotnými poisťovňami, platia v nich rovnaké predpisy ako v štátnych. Ak zariadenie nemá zmluvu so zdravotnou poisťovňou, má právo požadovať od pacienta plné platby za každý výkon.

Lekáreň
Poplatok za recept je 20 Sk.
Pacient platí za každý recept, ak aspoň jeden z liekov alebo jednu zo zdravotníckych pomôcok na recepte plne alebo čiastočne hradí zdravotná poisťovňa.
V lekárni za recept 20 Sk neplatia:
* Pacienti, ktorí majú výpis z receptu. Výpis z receptu vydá pacientovi lekáreň, ak na jednom recepte boli dva druhy liekov, z ktorých jeden lekáreň nemá.
* Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím
* Osoby, ktoré si na lekársky predpis vyberajú len také lieky a pomôcky, ktoré plne hradí pacient a na ktoré poisťovňa neprispieva. Patria sem napríklad antikoncepčné tabletky, ktoré síce musí predpísať lekár, ale pacientka si ich v plnej výške platí sama.

Pohotovosť
1. Ambulantnú pohotovosť
(lekárska služba prvej pomoci) zabezpečujú polikliniky, menšie mestá a obce. Najčastejšie ju vykonávajú praktickí lekári. Do ambulantnej pohotovosti patrí aj zubná pohotovosť. Za návštevu sa platí poplatok 20 Sk.
Od platenia sú oslobodení:
* Osoby s duševnou poruchou
* Deti s nariadenou ústavnou výchovou
* Nositelia ocenenia najmenej striebornej Janského plakety
* Deti do 6 rokov veku
2. Ústavnú pohotovosť zabezpečujú nemocnice vlastnými špecialistami. Je určená pre pacientov, ktorých zdravotný stav si vyžaduje ošetrenie špecialistu alebo hospitalizáciu. Za návštevu sa platí 20 korún. Neplatia tu žiadne výnimky.

Doprava
So zdravotnou starostlivosťou súvisí niekoľko druhov dopravy.
1. Záchrannú zdravotnú službu možno privolať telefonicky na čísle 155 alebo 112. V prípade náhlych príhod a život ohrozujúcich stavov poskytuje neodkladnú pomoc. Za prevoz sanitkou záchrannej služby pacient neplatí.
2. Dopravná zdravotná služba je dostupná na telefónnom čísle 16155. Poskytuje nepravidelnú dopravu sanitkami chorým a ošetreným pacientom, ktorí potrebujú dohľad zdravotníckeho pracovníka. Za jeden kilometer cesty sanitkou pacient platí 2 koruny. Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktoré nie sú odkázané na individuálnu prepravu, platia 1 korunu za kilometer. Platba sa pomerne rozpočíta na osoby vezúce sa naraz v sanitke.
V sanitke dopravnej zdravotnej služby neplatia:
* Osoby zaradené do chronického dialyzačného a transplantačného programu
* Osoby, ktorým sa poskytuje onkologická alebo kardiochirurgická liečba
* Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím odkázané na individuálnu prepravu
* Osoby, ktoré sú prevážané z jednej nemocnice do druhej
3. Lekárskdu službu prvej pomoci (návštevná) možno ju privolať telefonicky na čísle 16155. Zabezpečuje ošetrenie na mieste náhleho ochorenia alebo pri zhoršení zdravotného stavu. Pacient, ktorý zavolá túto službu a príde ho ošetriť lekár, platí 20 Sk.

Zdravotná karta
Zdravotná dokumentácia nie je podľa zákona majetkom zdravotníckeho zariadenia nemocnice alebo ambulancie lekára. Povinnosťou ošetrujúceho lekára je viesť zdravotnú dokumentáciu. Ak pacient zmení lekára, nový lekár si od predchádzajúceho vyžiada "informácie potrebné na zabezpečenie nadväznosti poskytovania zdravotnej starostlivosti". Môže ísť o zdravotnú kartu, výpis z nej alebo overenú fotokópiu. Predchádzajúci lekár je povinný tieto informácie novému lekárovi odovzdať písomne najneskôr do 7 dní.
Niektorí lekári žiadajú od pacientov poplatok "za založenie karty"alebo zaplatiť za prvú vstupnú prehliadku. Podľa zákona však lekárovi (praktickému lekárovi pre deti i dospelých, gynekológovi, stomatológovi) vstupnú prehliadku zaplatí poisťovňa. Lekár teda nemá právo spoplatňovať jej vykonanie, ak má zmluvu so zdravotnou poisťovňou. Takisto nemá právo si účtovať poplatok za "založenie karty".

Platby za služby súvisiace so zdravotnou starostlivosťou
Hospitalizácia 50 Sk/deň
Pohotovosť 20 Sk/návšteva
Ambulancia 20 Sk/návšteva
Lekáreň – výber liekov a zdravotníckych pomôcok 20 Sk/recept
Doprava 2 Sk/km

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 11:51