StoryEditor

Fondy, ktoré sa najlepšie postarajú o vaše peniaze

05.03.2007, 23:00
Investori do podielových fondov sa obávajú o svoje investície. Minulý týždeň sa totiž prepadli akciové trhy na celom svete. Tento prepad sa prejaví aj na výkonnosti fondov.

Väčšine podielových fondov sa však za posledný rok darilo. Z najviac rizikových akciových fondov prinieslo za posledný rok investorom stratu 14 z nich. Väčšina fondov je však v zisku. Pritom až 14 fondov prinieslo viac ako 20-percentný výnos. Najlepšie sa darilo dolárovému fondu ABN-China Equity Fund, v ktorom sa peniaze investorov za posledný rok zhodnotili o 53,58 percenta. Na opačnom konci rebríčka je ABN-Biotech Fund, v ktorom investori prišli o 19,94 percenta zo svojich peňazí.

Kým akciové fondy zarábajú až niekoľko desiatok percent, dlhopisové fondy sú stále poznačené minuloročným zvyšovaním úrokov, ktoré sa negatívne odrazilo na ich výkonnosti. Stratu prinieslo investorom za posledný rok až 32 dlhopisových fondov. Najhoršie dopadli pritom ľudia, ktorí investovali do Dolárového dlhopisového fondu od Tatra Asset Managementu. Hodnota ich investície sa znížila o 13,74 percenta. So stratou vyššou ako päť percent skončilo ďalších deväť fondov. Naopak, najvyšší výnos dosiahol dolárový fond ABN-Global Emerging Markets BF, v ktorom investori zhodnotili svoje peniaze o 23,30 percenta. Viac ako päť percent však zarobilo len 12 ďalších fondov.

Z 19 fondov, ktoré peniaze investujú do iných podielových fondov a pôsobia na Slovensku viac ako rok, skončili v strate dva fondy. V oboch však investori stratili menej ako dve percentá. Najviac zarobil eurový fond World Selection, v ktorom investori svoje peniaze zhodnotili o 9,59 percenta. Viac ako päť percent zarobilo ďalších šesť fondov.

Spomedzi zmiešaných fondov sa najhoršie darilo Vyváženému rastovému fondu v korunách od VÚB Asset Managementu. Za posledný rok tu investori prišli o 5,62 percenta zo svojej investície. V strate bolo ďalších 5 fondov. Peniaze sa, naopak, najviac zhodnotili investorom v korunovom fonde KD Prosperita od spoločnosti KD Investments. Ich investícia za posledný rok priniesla zisk 16,35 percenta. Ďalších sedem fondov zarobilo investorom viac ako päť percent.

Najbezpečnejšie sú peňažné fondy. Ani jeden z nich za posledný rok nepriniesol investorom stratu. Najviac zarobil dolárový fond ABN-Interest Growth Fund, v ktorom sa peniaze zhodnotili o 5,18 percenta. Bol to zároveň jediný fond, ktorý priniesol výnos nad päť percent. Väčšina peňažných fondov pritom za posledný rok priniesla investorom výnos v rozmedzí jedného až troch percent.

Najlepšie a najhoršie zarábajúce fondy

01 - Modified: 2003-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obnova Iraku je aj bojom o čas 02 - Modified: 2003-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EBOR do Západoslovenskej energetiky 03 - Modified: 2003-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čechov trápi slovenská daňová reforma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:27