StoryEditor

Rozdiely medzi cenami hovorov sú iba minimálne

29.12.2005, 23:00
Paušály T-Mobile a cena hovorov po prevolaní predplatených minút (v Sk za minútu)
Pri rozhodovaní sa medzi T-Mobilom a Orangeom je rozhodujúce, koľko minút chcete pretelefonovať do siete "vlastného" operátora a koľko do siete jeho konkurenta. Cena predplatených minút, zahrnutých v paušáloch, sa totiž výrazne neodlišuje, aj keď po zohľadnení počtu predplatených SMS sa dá povedať, že v tomto ukazovateli je mierne lacnejší T-Mobile. Po prevolaní voľných minút je situácia podobná a tarify porovnateľných programov sa výrazne neodlišujú.
Priemerná cena za minútu sa v prípade T-Mobile pohybuje od 6,30 Sk (program 55Viac) po takmer štyri koruny (program 1000Viac). Orange je na tom podobne. Priemerná cena za minútu je najnižšia pri kreditných paušáloch 199 Sk, 299 Sk a 399 Sk, a to 6,30 Sk, najnižšia pri Paušáli 1000, konkrétne sú to tri koruny. Pri porovnaní Paušálu 60 s Paušálom 55Viac je na tom lepšie prvý spomenutý, keďže jeho priemerná cena za minútu po prevolaní paušálu je 5,10 Sk, kým v prípade druhého je priemer na úrovni 6,30 Sk. Tento náskok Orangeu však čiastočne neguje fakt, že v programe 55Viac je zahrnutých aj 20 voľných SMS, kým v Paušáli 60 žiadne nie sú. Produkt T-Mobile má tak o 30 halierov výhodnejšiu cenu predplatenej minúty. Situácia je podobná aj pri ostatných paušáloch.
Navyše, kým T-Mobile má šesť pásiem, podľa ktorých sa určujú tarify, v prípade Orangeu je ich až deväť. Priemernú cenu minúty tak skresľuje najmä interval medzi desiatou hodinou večer a siedmou hodinou ráno, keď je telefonovanie do vlastnej siete počas pracovných dní najlacnejšie. Naproti tomu, T-Mobile má iba jedno pásmo v pracovných dňoch mimo špičky. Ak by neexistoval tento rozdiel, priemerné ceny oboch operátorov by sa na seba ešte viac podobali.
Vďaka podrobnejšiemu členeniu volaní tak viac možností na ušetrenie ponúka Orange. Klient však musí byť ochotný čakať na telefonovanie až do neskorých večerných hodín. Ak volá najmä v silnej prevádzke a do sietí konkurencie, rozdiely sú iba minimálne.

Tarify Paušálu 499 Sk (v Sk)
Volania / sieť Orange T-Mobile Slovak Telecom
Každý deň 8 - 18 hod. 0 8,20 8,20
Každý deň 18 - 8 hod. 5,40 5,40 5,40
SMS správa 2,40 2,40 2,40
- ceny sú s DPH a zaokrúhlené
Zdroj: Orange

Paušály Orange a cena hovorov po prevolaní predplatených minút (v Sk za minútu)

Paušály T-Mobile a cena hovorov po prevolaní predplatených minút (v Sk za minútu)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 02:32