StoryEditor

Na trhu má začať osem hráčov, koľkí z nich prežijú?

15.10.2004, 00:00
Na slovenskom trhu dôchodkového sporenia by malo od 1. januára 2005 pôsobiť osem dôchodkových správcovských spoločností. Licenciu od Úradu pre finančný trh doteraz získalo sedem z nich. Na povolenie stále čaká Dôchodková správcovská spoločnosť Sympatia-Pohoda, ktorú zriadila VŽP Sympatia spolu s Prvou investičnou skupinou, V Brokers, o. c. p., Pro Partners, o. c. p., a Investičnou a Dôchodkovou, správcovskou spoločnosťou.

Čo možno očakávať
Zo skúseností iných krajín, ktoré zaviedli sporenie na dôchodok, je možné predpokladať, že slovenský trh osem spoločností pravdepodobne neuživí. Napríklad v Chorvátsku, ktoré má približne 4,4 milióna obyvateľov, sa reforma rozbiehala pred troma rokmi ešte so siedmimi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami. "V súčasnosti ich máme štyri. Najväčší podiel na trhu má správcovská spoločnosť Allianz-Zagrebačka banka. Za ňou nasleduje RBA (Raiffeisen Bank - materská banka slovenskej Tatra banky), PBZ-Co (druhá najväčšia banka na trhu PBZ a poisťovňa Croatia osiguranje) a Plavi (Splitska banka, Riječka banka a ďalší)," vymenúva Dinko Novoselec, predseda Asociácie správcov penzijných fondov v Chorvátsku.

Rozhodujúce faktory
Z chorvátskej penzijnej reformy podľa Novoseleca profitovali najmä marketingoví manažéri a televízie. O úspešnosti správcov totiž rozhodli predovšetkým tri veci: obchodná značka, predajná sieť a marketing. "Zagrebačka banka je najväčšou bankou v krajine a Allianz je v Chorvátsku najväčšou zahraničnou poisťovňou. Fondy ich správcu A-Z predáva približne 12-tisíc aktívnych poradcov a na marketingovú kampaň minuli 22,7 milióna chorvátskych kún (približne 121 miliónov Sk). Podiel A-Z fondov na trhu je v súčasnosti 39,5 percenta. Raiffeisen je zasa agresívna zahraničná banka s dobrou reputáciou. Jej penzijné sporenie predáva 9 000 aktívnych poradcov. Správcovskú spoločnosť RBA celková marketingová kampaň stála 27,6 milióna kún (takmer 147 miliónov Sk). V súčasnosti ako druhý najväčší subjekt má na trhu 32,5-percentný podiel," komentuje Novoselec.
Podobné faktory podľa jeho slov rozhodnú aj o úspešnosti slovenských správcov. "U vás by som však nedával obchodnú značku na prvé miesto. Predpokladám, že najdôležitejšia bude predajná sieť správcovských spoločností," myslí si predseda chorvátskej Asociácie správcov penzijných fondov.

Podmienky prežitia
Na výkon činnosti musí mať dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) povolenie udelené Úradom pre finančný trh. Základnou podmienkou získania licencie je splatenie požadovanej výšky základného imania, najmenej 300 miliónov korún. Pod túto hranicu nesmie základné imanie klesnúť počas celého pôsobenia DSS. Základné imanie musí byť (na rozdiel od ostatných typov akciových spoločností) splatené peňažnými vkladmi pred podaním žiadosti na vznik a činnosť v plnej výške, v ktorej bolo upísané.
Ak sa chce dôchodková správcovská spoločnosť na trhu udržať, musí dosiahnuť hranicu minimálne 50-tisíc sporiteľov do 18 mesiacov odo dňa začiatku vytvárania dôchodkových fondov. Ak sa tak nestane, Úrad pre finančný trh nariadi nútenú správu nad všetkými dôchodkovými fondmi, ktoré DSS spravuje a odníme povolenie, ktoré jej vydal.

Zánik povolenia
Povolenie na vykonávanie činnosti dôchodkovej správcovskej spoločnosti zaniká jeho vrátením alebo dňom právoplatnosti rozhodnutia o vyhlásení konkurzu na majetok DSS. Licencia zároveň prestáva platiť, ak do šiestich mesiacov od získania povolenia dôchodkový správca nezačne vykonávať svoju činnosť. Dôchodkovú správcovskú spoločnosť pritom možno zrušiť len bez likvidácie alebo likvidáciou. Nemožno ju rušiť splynutím alebo rozdelením.

Zrušenie bez likvidácie
Zrušenie bez likvidácie môže nastať na základe povolenia Úradu pre finančný trh len zlúčením s inou existujúcou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou, ktorej dôchodkové fondy nie sú v nútenej správe. O zlúčení zanikajúcej DSS rozhoduje valné zhromaždenie. Zlúčením prechádza základné imanie spolu so všetkými právami a povinnosťami zanikajúcej DSS (práva vyplývajúce zo starobného dôchodkového sporenia, zo zmlúv so sporiteľmi a poberateľmi dôchodku) na existujúcu dôchodkovú správcovskú spoločnosť. Zanikajúci správca odovzdá preberajúcej DSS všetku dokumentáciu o dôchodkových fondoch a právach a povinnostiach zrušovanej DSS.

Zrušenie likvidáciou
K zrušeniu likvidáciou môže dôjsť, ak dôchodková správcovská spoločnosť nevytvorí a nezačne spravovať do šiestich mesiacov od zápisu do obchodného registra tri dôchodkové fondy, prípadne v tej istej lehote nezačne vykonávať činnosť na základe povolenia (v tomto prípade zaniká aj povolenie), resp. ak v lehote do 18 mesiacov nezíska najmenej 50-tisíc sporiteľov.
Predmetom likvidácie je majetok dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Ak dôchodkový správca nevytvorí v stanovenej lehote tri dôchodkové fondy a valné zhromaždenie po zistení tejto skutočnosti DSS nezruší likvidáciou, dôchodkovú správcovskú spoločnosť zruší súd. Na zrušenie súdom sa použijú ustanovenia Obchodného zákonníka, ak samotný zákon o starobnom dôchodkovom sporení neurčí inak.

Dosah na sporiteľa
Zrušenie dôchodkovej správcovskej spoločnosti nemá na peniaze sporiteľa prakticky žiadny dosah. V každom dôchodkovom fonde je totiž evidovaný majetok, ktorý nie je súčasťou majetku DSS. Evidencia a hospodárenie s majetkom vo fondoch sú oddelené od evidencie a hospodárenia majetku v DSS. Po zániku správcu by majetok spravovaný v jeho fondoch prevzala iná dôchodková správcovská spoločnosť. Sporitelia teda o majetok neprídu, len prejdú pod správu inej DSS.

Kto už má licenciu na starobné dôchodkové sporenie
- DSS Allianz-Slovenská poisťovňa
- ING DSS
- DSS VÚB Generali
- DSS Aegon
- DSS ČSOB
- DSS Credit Suisse Life & Pensions
- Prvá dôchodková sporiteľňa (založila Prvá stavebná sporiteľňa)

01 - Modified: 2002-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nástup Toshiby 02 - Modified: 2002-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lokalizačné služby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:11