StoryEditor

Auto z požičovne? Najmä zahraničiari

30.07.2004, 00:00
Prenájom áut sa stal bežnou službou už aj na Slovensku. U nás už pôsobia desiatky autopožičovní. Niektoré z nich majú svoje vozidlá dlhodobo prenajaté alebo sa sústreďujú len na určitý segment klientov. Iní zabezpečujú vozový park a jeho servis pre určitú konkrétnu firmu. Zhodujú sa však v jednom. Svoje služby poskytujú prevažne zahraničným klientom, a to firemným.

"Naši klienti sú väčšinou cudzinci, ktorí zastupujú nadnárodné spoločnosti a na Slovensko prichádzajú pracovne," uviedol Marek Okruhlica zo spoločnosti Hertz. Jeho slová potvrdzuje aj Rozália Miklošová z autopožičovne Avis, podľa ktorej tvoria firemní klienti až 80 percent z počtu prenájmov. Podľa Miroslava Uhrína zo spoločnosti AutoDanubius medzi ďalších klientov patria turisti, ktorým sa buď pokazilo auto, alebo prišli dovolenkovať na Slovensko. "Máme aj skúsenosť, že niektorí obchodní partneri nemôžu ísť na dovolenku firemným autom, a tak si na ten čas zoberú auto z požičovne," dodal Martin Moravek z firmy Marcom. Podľa Miklošovej sú však aj takí, ktorí si chcú pred kúpou nového vozidla vyskúšať rôzne autá, "aby sa mohli čo najlepšie rozhodnúť. Alebo si len tak pre potešenie vyskúšať luxusné auto, kabriolet alebo terénne vozidlo. Takých prípadov je však málo."
Podľa domácich autopožičovní sa nedá presne povedať, či majú klienti záujem skôr o krátkodobé alebo dlhodobé prenájmy. "Niekedy chcú auto na tri dni, niekedy na mesiac," dodáva Ľubomír Šimčák z košickej Šimo - car. Podľa medzinárodných autopožičovní, ako Avis a Hertz, však prevažujú skôr kratšie prenájmy, čo súvisí najmä s cieľom väčšiny ich klientov. "Priemer je približne sedem dní," spresnila Miklošová.
A či si vybrať slovenskú alebo zahraničnú autopožičovňu? V domácich môžete získať automobil v niektorých prípadoch lacnejšie. Medzinárodná sieť požičovní však prináša klientom tiež svoje výhody. "Medzinárodné požičovne musia dodržiavať svoj štandard služieb kdekoľvek na svete," uviedol Okruhlica, podľa ktorého má tak klient všade garantovanú rovnakú úroveň služieb. "Máme napríklad aj centrálny rezervačný systém, sme teda schopní zabezpečiť rezervácie na celom svete," uviedla jednu z výhod Miklošová.

Prvá autopožičovňa
Prvú autopožičovňu áut na svete založil v roku 1918 dvadsaťročný podnikateľ Walter Jacobs v Chicagu v štáte Illinois. Volala sa Rent-A-Ford. So začiatočným vozovým parkom v počte dvanástich Fordov Model T (ktoré udržiaval a opravoval sám) začal ponúkať na prenájom autá, kde nájomca bol súčasne i vodičom. Do roku 1923 jeho vozový park vzrástol na 565 áut a jeho ročný obrat predstavoval okolo 1 milióna dolárov. S cieľom posilniť kapitál predal požičovňu áut Johnovi D. Hertzovi, ktorý zmenil jej meno, ale ponechal ju Jacobsovi na starosti. Hertz plne podporoval všetky Jacobsove nápady a rozvinul prvú sieť staníc požičovne áut, ktorá sa rozšírila na celé územie USA a neskôr aj iných kontinentov.

01 - Modified: 2002-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozdiely medzi regiónmi sa musia znížiť 02 - Modified: 2002-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výcvikové stredisko pre chov ošípaných 03 - Modified: 2002-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štát zatiaľ neustúpil 04 - Modified: 2002-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rokujú o cene 05 - Modified: 2002-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SOPK pozýva 06 - Modified: 2002-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prínos vyšších cien elektriny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:06