StoryEditor

Lyžiarske strediská investujú 56 miliárd

28.04.2006, 00:00
Najväčšie horské strediská sa chcú do piatich rokov podobať na alpské lyžiarske centrá. Počet lanoviek a dĺžka zjazdoviek sa majú zdvojnásobiť.

Konkurenčné lyžiarske strediská sa spojili. Päť veľkých centier zimného športu vytvorilo alianciu Slovakia SKI region a v najbližších piatich rokoch plánujú preinvestovať jeden a pol miliardy eur, čo je v prepočte približne 56 miliárd korún. Prebudovanie stredísk na centrá alpského štýlu má vytvoriť dvadsaťtisíc nových pracovných miest.
Prakticky všetky parametre, ktoré konkurenti v súčasnosti dosahujú, sa majú zdvojnásobiť. Či už ide o počet návštevníkov, obrat, množstvo lanoviek alebo dĺžku zjazdoviek. Členovia aliancie začnú už od najbližšej sezóny vo všetkých strediskách ponúkať spoločný skipas.
"Investovať môžeme hneď, to nie je problém. Slovensku však chýba zákon o cestovnom ruchu a splnomocnenec vlády. Sekcia na ministerstve hospodárstva nestačí," hovorí Roman Weck zo Snow paradise, jedného z členov aliancie. Pripomína, že kým vo Francúzsku predstavujú príjmy z cestovného ruchu pätinu HDP, na Slovensku to nie sú ani dve percentá.
"Nepotrebujeme podporu na vznik nových pracovných miest. Postačia nám legislatívne pravidlá, aby sme mohli vypracovať spoločnú marketingovú politiku voči zahraničiu," zhodujú sa v názore prevádzkovatelia zimných stredísk. "Napríklad v Rakúsku je v platnosti zákon o cestovnom ruchu. Práve tak Chorvátsko, kde je podpora cestovného ruchu zakotvená v ústave," konštatuje Weck. "Je to aj naša chyba, mali sme sa spojiť už pred štyrmi rokmi a byť dnes o riadny kus ďalej," dodáva.
Podľa šéfa Tatranských lanových dráh Igora Rattaja rozvoju lyžiarskych aktivít bráni aj zonácia chránených území, v ktorých sa nesmie stavať. Ide o polovicu z celkovej rozlohy pozemkov ovládaných firmami aliancie Slovakia Ski region. "S ochranármi v teréne vychádzame veľmi dobre, sú to naši partneri. Ale čo z toho, keď minister podpíše ročne tritisíc výnimiek -- aj na stavebnú činnosť v chránených miestach," pýta sa na záver Rattaj.

Slovakia SKI region
Snow paradise Oščadnica -- Veľká Rača
Ski Jasná Nízke Tatry
Park Snow Vysoké Tatry
Park Snow Donovaly
Tatranské lanové dráhy Vysoké a Nízke Tatry


Horské strediská na Slovensku
ukazovateľ dnes cieľ
Prepravná kapacita 300 tis. os/hod. 700 tis. os/hod.
Dopravné zariadenia 409 600
z toho lanovky 41 120
Dĺžka zjazdoviek 421 km 900 km
Počet lôžok 97 tis. 200 tis.
Zamestnanosť 24,3 tis. 50,3 tis.
Počet návštevníkov 7,5 mil. 16,0 mil.
Počet ubytovaných 1,1 mil. 2,4 mil.
Zdroj: Slovakia SKI region

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:54