StoryEditor

Telemánia priniesla výhody aj stres

19.09.2006, 00:00

Za pätnásť rokov fungovania mobilnej komunikácie si ľudia na mobily už zvykli. Majú nesporne svoje výhody, priniesli však do života aj viac stresových situácií, myslí si klinický psychológ Martin Miler. Počet zákazníkov súčasných dvoch mobilných operátorov T-Mobile a Orange sa koncom minulého roka rozšíril na viac ako štyri a pol milióna.
"Väčšina ľudí vníma mobily pozitívne a tvrdí, že vďaka nim môžu viac komunikovať so svojimi blízkymi," konštatoval Miler. Riešenie problémov občas prenechávajú na telefonický rozhovor, dodal.
Psychológ upozorňuje aj na negatíva používania mobilov. "Človek môže cítiť povinnosť byť dostupný, čo je určitý zásah do súkromia," myslí si Miler. V prípade, že niekto vybavuje prostredníctvom mobilu pracovné záležitosti, môže ho časté používanie telefónu stresovať. "Vedie to k pocitu, že nemôže vypnúť telefón, lebo by prišiel o biznis alebo klienta," dodal Miler.
Mobily dnes čoraz viac používajú aj deti. Psychológ však varuje, môže to byť pre ne nebezpečné, pretože v nich môžu niektoré situácie vyvolať pocity úzkosti. "A to vtedy, keď rodičia cez mobil kontrolujú deti, čo robia, a tie sú povinné ho mať pri sebe," doplnil. Pred pätnástimi rokmi niečo také nebolo, poznamenal.
Rodičia môžu podľa neho pochybiť aj častým telefonovaním alebo písaním správ svojim známym namiesto toho, aby sa venovali svojim ratolestiam.
Aj pre mobily platia určité obmedzenia. Zakazujú ich používať letecké spoločnosti na palubách lietadiel, najmä pri vzlietnutí a pristávaní.
Prevádzkovatelia čerpacích staníc odporúčajú vypnúť mobil pri tankovaní v blízkosti čerpacích stojanov, pretože by prípadný elektrický výboj mohol zapríčiniť vznietenie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:39