StoryEditor

Farmaceutické firmy chcú udržať generiká mimo trhu

26.04.2006, 00:00
Farmaceutické spoločnosti uzatvárajú s producentmi generík čoraz častejšie dohody, podľa ktorých sú za určitú finančnú "kompenzáciu" ochotní obmedziť ich výrobu, uviedla Federálna komisia pre obchod v USA. Prvé dohody začali spoločnosti uzatvárať už v 90. rokoch.

Farmaceutické spoločnosti uzatvárajú s producentmi generík čoraz častejšie dohody, podľa ktorých sú za určitú finančnú "kompenzáciu" ochotní obmedziť ich výrobu, uviedla Federálna komisia pre obchod v USA (FTC). Prvé dohody začali spoločnosti uzatvárať už v 90. rokoch.
Napriek tomu, že komisia sa už dlhšie usiluje zastaviť uzatváranie týchto kontroverzných dohôd, farmaceutické spoločnosti povzbudené nedávnymi víťazstvami na súdoch sa ich nemienia vzdať.
"Uzatváranie dohôd pokračuje rýchlym tempom, čo zhoršuje náladu na trhu s liekmi a poškodzuje konkurenčné prostredie," upozornil komisár FTC Jon Leibowitz. V minulých rokoch sa FTC pokúsil obmedziť uzatváranie dohôd niekoľkými žalobami, farmaceutický firmy však ani tento krok neodradil.
FTC podrobne monitoruje dohody už od roku 2004, keď Kongres prijal zákon, podľa ktorého musia farmaceutické firmy informovať o svojich krokoch FTC. Len v roku 2005 sa FTC podarilo zistiť, že tri zo 16 dohôd obsahovali aj platby za obmedzenie výroby generík, napísala agentúra Reuters. Za posledných šesť mesiacov sa počet dohôd, ktoré obsahovali takýto dodatok, už zistil minimálne v siedmich zo štyroch dohôd o výrobe generických verzií liekov. Udržiavanie producentov generík mimo trhu s liekmi umožňuje farmaceutickým firmám aj naďalej udržiavať cenu lieku, hoci jeho patentová ochrana už vypršala, napísal Associated Press.
Ako napísal washingtonpost.com, FTC ešte minulý mesiac rozposlala predvolania pre takmer 200 producentov liekov v rámci prešetrovania, či môžu tieto dohody poškodiť konkurenčné prostredie a trh s predpisovanými liekmi. "Až donedávna boli takéto platby pre producentov generík výnimočné, teraz to už však začína byť pravidlom," povedal Leibowitz. "Tento nový spôsob "obchodovania" nás znepokojuje, a preto veríme, že najvyšší súd rozhodne proti týmto dohodám," dodal.
Nepatentované lieky alebo generiká sú chemicky identické s oveľa drahšími liekmi od konkurenčných spoločností. Ich producenti môžu vyrábať rovnaké lieky po tom, ako na ne vyprší ochranný patent. Tie ich výrobcovia potom predávajú oveľa lacnejšie, keďže nemusia do ich výroby započítať náklady na výskum a vývoj.
Podľa federálneho zákona USA môžu výrobcovia liekov požiadať americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov o povolenie vyrábať generické verzie liekov po vypršaní patentu na ich ochranu. Farmaceutické spoločnosti musia vtedy potvrdiť, že patent na ich lieky už vypršal.
V súčasnosti je na svete viac než 200 producentov generík, analytici však predpokladajú, že v blízkej budúcnosti dôjde na tomto značne rozdrobenom trhu k ich vyššej konsolidácii. Z predpisovaných liekov je dnes viac než 53 percent generík a očakáva sa, že súčasné snahy zamestnávateľov a vlády znižovať náklady na zdravotnú starostlivosť tento podiel ešte zvýšia.

01 - Modified: 2003-02-26 13:50:08 - Feat.: 0 - Title: Zaprivatizujme si znovu 02 - Modified: 2003-02-26 13:55:47 - Feat.: 0 - Title: Záujmy štátu môžu zabezpečiť kvalitné zmluvy 03 - Modified: 2003-02-26 13:57:19 - Feat.: 0 - Title: Slovenská zdravotnícka univerzita má byť verejnou vysokou školou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:08