StoryEditor

Poškodzovanie železničných vozňov graffiti

24.08.2006, 00:00

Už viac ako rok platí novela trestného zákona, ktorá vymedzuje prísnejšie tresty pre poškodzovateľov cudzej veci graffiti. Terčom sprejerov sú aj osobné vozne Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).
ZSSK už niekoľko rokov bojuje s vandalmi, ktorí poškodzujú vlaky graffiti výtvormi. Pre ochranu skríň vozňov ZSSK sa od roku 2000 používajú špeciálne antigraffitové náterové systémy. V medzištátnych vlakoch a vlakoch InterCity sa vozne od graffiti čistia kompletne, na ostatných vozňoch sa čistia len plochy, na ktorých je popis vozňa. Od roku 2001 zaznamenala Železničná polícia celkovo 293 prípadov poškodenia železničných vozňov sprejermi, z toho tento rok to bolo 27 prípadov, ale z celkového počtu ich bolo len 28. Posledný prípad poškodenia železničného vozňa graffiti sa stal v utorok 14. augusta, keď dosiaľ neznámy páchateľ postriekal dva osobné vozne na odstavnej stanici v Bratislave. Sprejerom za poškodenie vozňov hrozí finančná pokuta a aj trest odňatia slobody.

Tresty pre sprejerov
Ak páchateľ poškodí železničný vozeň tým, že ho pomaľuje, postrieka či popíše farbou alebo inou látkou, bude potrestaný odňatím slobody až na jeden rok alebo peňažným trestom. Šesť mesiacov až tri roky väzenia mu hrozia v prípade, že takýto skutok spácha opakovane alebo ako člen organizovanej skupiny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:55