Situácia v slovenskom zeleninárstve je alarmujúca. Poľnohospodárske firmy a súkromne hospodáriaci roľníci majú v skladoch tisíce ton zeleniny, ktorú nemajú komu predať. Svoju produkciu nedokážu na domácom trhu umiestniť ani za ceny, ktoré sú hlboko pod úrovňou vstupov a ostatných výrobných nákladov. Vzhľadom na extrémne nízke cenové relácie už na jeseň mnohí pestovatelia zeleninu z polí ani nezberali a radšej ju zaorali do zeme. Takto si aspoň čiastočne znížili stratu, pretože nemuseli investovať do zberu a balenia zeleniny. Podľa výkonného riaditeľa Slovenskej zeleninárskej únie Jána Kóňu na tom o nič lepšie nie sú ani farmári, ktorí úrodu pozberali. V jarných mesiacoch preto na smetisku skončí takmer 10-tisíc ton kapusty, 30-tisíc ton cibule a tisíce ton ďalšej zeleniny, o ktorú na trhu nie je záujem. "Zeleninári sa ocitli v kríze, akú nezažili za posledných štyridsať rokov. Táto situácia je výsledkom cenovej vojny obchodných reťazcov, ktoré ovocie a zeleninu spotrebiteľom predávajú pod úrovňou nákupných cien. Na dumpingové ceny sa snažia prilákať zákazníkov a stratu z predaja tohto sortimentu kompenzujú predajom iného tovaru," konštatuje Kóňa, podľa ktorého sa situácia vyhrotila najmä po otvorení predajní Lidl. Pestovatelia zeleniny by dnes boli ochotní predávať hypermarketom aj za ceny, ktoré nepokrývajú ich výrobné náklady. Napriek strate by sa aspoň zbavili tovaru v skladoch. Ani tento krízový scenár však nie je aktuálny, pretože väčšina hypermarketov má v ponuke ešte lacnejšiu zeleninu z dovozu. Najväčšími konkurentmi slovenských poľnohospodárov sú poľskí farmári, ktorí sa svoju produkciu tiež snažia speňažiť za akúkoľvek cenu. Podľa riaditeľa zeleninárskej únie majú Poliaci navyše vytvorené omnoho lepšie podmienky na podnikanie. Nemusia platiť daň z pôdy, majú nižšie náklady na zavlažovanie a vo veľkom rozsahu nelegálne zamestnávajú lacnú pracovnú silu z Ukrajiny a ďalších krajín bývalého Sovietskeho zväzu.
Farmári budú pestovať menej rizikové plodiny
Pestovaním zeleniny sa na Slovensku zaoberá niekoľko desiatok väčších fariem a stovky drobných súkromne hospodáriacich roľníkov. Nízka rentabilita a rizikovosť tejto rastlinnej komodity spôsobí, že na jar sa ich počty zrejme zredukujú. Podľa odhadov Slovenskej zeleninárskej únie sa celková výmera zníži takmer o 60 percent, pričom väčšina farmárov sa začne orientovať na husto siate obilniny alebo iné plodiny, na ktoré majú zabezpečený odbyt. Najväčším problémom však bude zrušenie takmer 10-tisíc pracovných miest. Dotkne sa to najmä ľudí s nízkou kvalifikáciou, ktorí nachádzali uplatnenie v tomto odvetví. Zeleninárska výroba je totiž mimoriadne náročná na manuálnu prácu, ktorú agropodnikatelia pri pestovaní iných plodín už nebudú potrebovať. Na trhu so zeleninou sa udržia len producenti s vysokou úrovňou mechanizácie a dostatočnými kapacitami klimatizovaných skladovacích priestorov, ktoré umožňujú dodávať produkciu do obchodnej siete počas celého roka.
StoryEditor
Tisíce ton zeleniny zhnijú na smetiskách
Situácia v slovenskom zeleninárstve je alarmujúca. Poľnohospodárske firmy a súkromne hospodáriaci roľníci majú v skladoch tisíce ton zeleniny, ktorú nemajú komu predať. Svoju produkciu nedokážu na domácom trhu umiestniť ani za ceny, ktoré sú hlboko pod úrovňou vstupov a ostatných výrobných nákladov.

