StoryEditor

Automobilkám platíme miliardy

04.10.2007, 00:00
Ministerstvo hospodárstva navrhlo vláde, aby žilinská Kia Motors dostala na dotácie ďalších 1,14 miliardy. Len v uplynulých dvoch rokoch pritom automobilka dostala od štátu takmer 3,2 miliardy korún.

Štátna pomoc kórejskému investorovi bez započítania daňových prázdnin teda zrejme presiahne 4,2 miliardy.

Bruselské áno
S ďalšou miliardovou podporou spoločnosti Kia Motors pred dvomi mesiacmi stihla súhlasiť aj Európska komisia. Komisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kroesová je presvedčená, že podpora investície "prispeje k regionálnemu rozvoju a k tvorbe nových pracovných miest".
Kia dostane peniaze za dodatočné zvýšenie investície, ktorou zvýši kapacitu žilinského závodu z dvesto- na tristotisíc áut ročne. Pomoc pokryje ministerstvo hospodárstva z vlastnej kapitoly a bude pozostávať z priamej hotovostnej dotácie na oprávnené investičné náklady, ktoré kórejský investor vyčíslil na 216 miliónov eur, čiže asi na 7,3 miliardy korún.

Platíme všetkým ...
Slovensko neplatí za investície len Kii. Miliardové investičné stimuly dostal v minulosti aj PSA Peuget Citroën, keď staval závod v Trnave. Ani tým sa však tok verejných peňazí súkromnej firme nezastavil a francúzska automobilka zinkasovala v uplynulých dvoch rokoch od štátu ďalších 350 miliónov na vytvorenie pracovných miest.
Naprázdno neobíde ani sedem kórejských dodávateľov žilinského závodu automobilky Kia. Tí od štátu dostanú 525,5 milióna korún vo forme úľavy na dani z príjmu. Proti stimulom pre dodávateľov kórejského výrobcu áut sa postavila bývalá vláda, za čo nám Kórejčania hrozili medzinárodnou arbitrážou. Kabinet Roberta Fica im vlani dotácie nakoniec odsúhlasil.
Približne 415 miliónov na priame náklady súvisiace s investíciou a na vzdelávanie, a daňovú úľavu šplhajúcu sa k ôsmim miliónom korún dostane aj Visteon, ktorý v Nitre chystá výrobu komponentov pre Kiu. Sesterská firma kórejskej automobilky Mobis, ktorá sa tiež usadila v Žiline, dostala vlani a predvlani na dotáciách viac ako štvrť miliardy.

... a platíme stále
Zadarmo u nás nepodniká ani nemecký Volkswagen. Ten síce už hotovostné dotácie nedostáva, ťaží však z iného druhu priamej štátnej pomoci. V roku 2005 mu daňové úrady odpustili na dani z príjmu 1,6 miliardy korún, vlani to bolo dokonca o 60 miliónov viac. Daňové prázdniny čakajú aj Kiu a PSA.
Kým daňové prázdniny nezaťažujú výdavky štátneho rozpočtu, avšak len uberajú z možných príjmov, dotácie sú na účte štátu priamym nákladom. Suma 4,2 miliardy korún, ktorú od Slovenska v hotovosti dostane Kia Motors, znamená dotáciu 1,4 milióna korún na jedno vytvorené pracovné miesto.
Zamestnanec, ktorý ho však obsadí, bude platiť dane aj odvody a väčšinu peňazí, ktoré mu zostanú, vloží do spotreby tovarov či služieb zaťažených spotrebnými daňami alebo daňou z pridanej hodnoty. Navyše, kúpení investori znížili nezamestnanosť, čo odbremenilo verejné financie od vyplácania podpôr.

Investori za miliardy
Boj o investície so susednými krajinami prinútil predtým Dzurindovu a teraz aj Ficovu vládu míňať na štátnu pomoc desiatky miliárd. Len v rokoch 2004 až 2006 sme investorom dali vo forme priamych a nepriamych investícií viac ako 50 miliárd, čiže zhruba deväťtisíc korún na jedného obyvateľa.
Na druhej strane vďaka prílevu investícií klesla nezamestnanosť z dvadsiatich pod desať percent a rast reálnej mzdy sa pohybuje okolo štyroch percent. Investície zrýchlili rast hospodárstva na deväť percent ročne, čím sa Slovensko zaradilo medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky sveta.
Najvyššiu štátnu pomoc na Slovensku však nečerpá žiadny strategický investor, ale jednotkou sú už tradične Železnice SR. Tie za uplynulé tri roky za výkony v tzv. verejnom záujme zinkasovali od ministerstva dopravy 9,35 miliardy.

Tri automobilky
- Volkswagen začal na Slovensku podnikať v roku 1991 a ešte vlani mu štát odpustil dane za 1,66 miliardy korún
- PSA Peugeot Citroën zinkasoval v uplynulých dvoch rokoch od štátu 350 miliónov, ktorým predchádzali miliardové dotácie na stavbu závodu
- Kia Motors bez započítania daňových prázdnin dostane od štátu viac než 4,2 miliardy korún

01 - Modified: 2003-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Maratón pohyblivých obrázkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:01