StoryEditor

Byty môžu byť ešte drahšie

26.09.2007, 00:00

Za posledných päť rokov sa cena bytov zdvojnásobila. V absolútnych cenách je však Slovensko stále lacné, keďže v súčasnosti sa priemerná cena bytu v Bratislave pohybuje približnej na úrovni 1,3 tisíca eur za štvorcový meter, pričom v Španielsku je to až okolo päťtisíc eur.
V porovnaní k príjmom sme s cenami bytov niekde uprostred európskeho priemeru. "Dlhodobo platí, že rýchlejší rast ekonomiky sa odrazí v rýchlejšom raste cien nehnuteľností," hovorí hlavný ekonóm VÚB banky Zdenko Štefanides. Ponuka nového bývania na Slovensku rastie, no stále výrazne zaostáva za štandardmi Európskej, únie a hlavne potrebami trhu.
Ceny bytov rastú najmä z dôvodu silno rastúcej ekonomiky a príjmov a demografického vývoja. "Za predpokladu rastu nominálnych miezd o 6 až 10 percent ročne a úrokových sadzieb v rozpätí jedného percentuálneho bodu od aktuálnych úrovní, simulácia pomocou Housing Affordability indexu naznačuje rovnovážny rast cien bytov do roku 2010 od jedného do dvanástich percent ročne," zhodnotil pravdepodobný rast cien bytov v najbližšom období Štefanides.
Globálny dopyt pravdepodobne ochabne, pretože kríza na americkom rezidenčnom a hypotekárnom trhu pravdepodobne prinesie nárast averzie proti riziku. Tiež však pokles výnosu z nájomného zníži atraktivitu investícií do nehnuteľností v strednej a vo východnej Európe. "Lokálny dopyt však pravdepodobne ostane silným a prevládajúcim nad ponukou ešte pár rokov," dodal ekonóm.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 06:31