StoryEditor

A380 kúpil "arabský Buffett"

12.11.2007, 23:00

Jeden z najbohatších mužov na svete, saudskoarabský princ al-Valíd bin Tálal, je prvým súkromným kupcom najväčšieho dopravného lietadla na svete Airbusu A380. Vyplýva to z oznámenia firmy Airbus. Súkromná objednávka na A380 bola v posledných mesiacoch predmetom veľkých dohadov.
Valíd si podľa Airbusu ako prvý rezervoval VIP verziu A380 označovanú ako "lietajúci palác". Obrí stroj tak rozšíri jeho súkromnú dopravnú flotilu, ktorú tvoria ešte doterajšie najväčšie lietadlo na svete, Boeing B747 a jachta Kingdom 5KR.
Správy o záujme niektorých bohatých súkromníkov o nákup lietadla, ktoré pojme aj viac než 800 cestujúcich, sa objavili počas tohtoročného parížskeho aerosalóna a za možného kupca bol vtedy najčastejšie označovaný ruský miliardár Roman Abramovič.
Bežná verzia A380 stojí podľa katalógu viac než 300 miliónov dolárov (6,8 miliardy korún). Airbus má zatiaľ na tento stroj vyše 170 objednávok. Prvé lietadlo dodal minulý mesiac spoločnosti Singapore Airlines.
Princ Valíd bin Talál je popredným členom saudskoarabskej kráľovskej rodiny. Je to však aj významný globálny investor, ktorého medzinárodné portfólio zahŕňa okrem iného banku, investičné firmy, podiel na zábavnom parku Euro Disney či vlastnícke podiely v celosvetových hotelových reťazcoch. Majetok najbohatšieho Araba na svete, prezývaného aj arabský Warren Buffett, sa odhaduje zhruba na 20 miliárd dolárov a časopis Forbes ho s ním zaradil na 13. miesto v rebríčku svetových miliardárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 01:42