StoryEditor

USA navrhujú voľný obchod s Irakom

12.05.2003, 00:00

Americký prezident George W. Bush vyzval v piatok na vytvorenie zóny voľného obchodu medzi USA a krajinami Blízkeho východu v najbližšom desaťročí s tým, že takýto krok umožní "docieliť prosperitu v regióne, ktorý v ostatnom čase prišiel o možnosť ekonomického pokroku". Ako uviedla BBC, Američania hodlajú do svojho plánu zóny voľného obchodu zahrnúť aj Irak a Palestínu.
Americká administratíva už pripravuje cestu ministra zahraničných vecí Colina Powella a obchodného splnomocnenca Roberta Zoellicka, ktorí budú nasledujúci mesiac rokovať v Jordánsku v rámci summitu Svetového ekonomického fóra o krokoch vedúcich k liberalizácii obchodu. Američania sú podľa prezidenta ochotní uvoľniť finančné prostriedky na podporu reforiem potrebných na vstup krajín Blízkeho východu do Svetovej obchodnej organizácie, ako aj na podporu obchodu a prílevu investícií.
Ekonomiky na Blízkom východe, ktorých hnacím motorom je produkcia a vývoz ropy, patria medzi najuzatvorenejšie na svete. Dovoz tovaru neropného pôvodu z tejto oblasti do USA dosiahol za minulý rok menej než 13 mld. USD a aj podiel regiónu na svetovom obchode neustále klesá. Od roku 1980 klesol z 13,5 na menej ako 4 percentá. Podľa britských Financial Times cieľom Washingtonu je zastaviť ekonomickú stagnáciu, ktorej výsledkom bol pokles HDP na obyvateľa v arabskom svete za toto obdobie z 2 300 na 1 650 USD.
USA už podpísali dvojstranné dohody o voľnom obchode s Jordánskom a Izraelom a do konca roka je na pláne dohoda s Marokom, pričom nádejnými kandidátmi sú aj Egypt a Bahrajn. Administratíva však bude musieť pripraviť rozsiahlejšiu ekonomickú stratégiu na podporu ekonomiky celej blízkovýchodnej oblasti. Prejav G. W. Busha potvrdzuje prvé komplexnejšie úsilie Bieleho domu využiť na Blízkom východe skôr ekonomické než politické a vojenské sily. Dohodu o voľnom obchode by Američania chceli presadiť do roku 2013, pričom k zóne sa budú môcť pripojiť len tie štáty, ktoré obmedzia korupciu, budú mať trhovú ekonomiku a fungujúci právny systém umožňujúci lepší prístup podnikov ku kapitálu a rešpektujúci majetkové práva.
G. W. Bush však nemienil vstupovať do komplikovanejších detailov dohody o voľnom obchode v regióne, kde celé hospodárstva sú napojené na ropný priemysel a všetok majetok kontrolujú kráľovské dynastie. Problémom je aj bojkot Izraela arabskými krajinami a na druhej strane sankcie USA voči Sýrii, Líbyi a Iránu. Navyše, pri terajších obrovských rozdieloch a sporoch medzi arabskými krajinami experti nepredpokladajú rýchle vytvorenie zóny voľného obchodu a neveria ani v to, že by takéto kroky priniesli do regiónu mier.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:41