StoryEditor

Projekt B-cars sa začína rúcať

22.05.2003, 00:00

Projekt B-cars, ktorého cieľom bolo znížiť vysokú nezamestnanosť najmä v Michalovskom, ale aj Sninskom a Stropkovskom okrese a vytvoriť v uvedených regiónoch 2 400 pracovných miest, dostal trhliny. Štyri podniky, ktoré boli do projektu zapojené -- michalovský Siemens a Sonap, sninský Jas-Elmont a stropkovská Tesla -- už nahlásili hromadné prepúšťania. Tie sa dotknú vyše 580 pracovníkov. K prepúšťaniu dôjde v uvedených subdodávateľských spoločnostiach z dôvodu znížených objednávok zo strany firmy Ford pre SY Wirng Technologies Slovakia. Potvrdil to konateľ uvedenej spoločnosti Andreas Kranz. Dodal, že k zníženiu objednávok dochádza v dôsledku recesie automobilového priemyslu. Viac sa k uvedenej záležitosti odmietol vyjadriť.
Podľa riaditeľky Okresného úradu práce v Michalovciach Gabriely Borovskej firma Siemens v rámci projektu B-cars vytvorila 709 nových pracovných miest, na ktoré dostala 14,8 mil. Sk. Podmienkou bolo, že novovytvorené miesta ponechá aspoň dva roky. Keďže firma od jednej zo zmlúv odstúpila a ruší 34 pracovných miest, musí úradu vrátiť vyše 857 tis. Sk. "Michalovská prevádzka spoločnosti Sonap na vytvorenie 448 pracovných miest dostala takmer 11 mil. Sk. Keďže už skôr odstúpila od jednej zo zmlúv a zrušila 47 miest, musela vrátiť vyše 1,2 mil. Sk. Sonap však odstúpil aj od ďalšej zmluvy, v rámci čoho chce zrušiť 126 pracovných miest. Do 30. mája tak bude musieť vrátiť viac ako 2,8 mil. Sk," spresnila G. Borovská. Hromadné prepúšťanie zhruba 200 pracovníkov ohlásil aj Jas-Elmont zo Sniny. Dotáciu 2 mil. Sk vráti na základe splátkového kalendára. Ďalších 297 pracovníkov by malo v súvislosti s uvedeným projektom prísť o prácu aj v stropkovskej Tesle.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 03:17