StoryEditor

Škandál v Eurostate sa rozširuje

23.05.2003, 00:00

Škandál s finančnými podvodmi v štatistickom úrade EÚ Eurostate sa rozširuje. Problémy začína mať aj rozpočtová komisárka Európskej komisie (EK) Michaela Schreyerová. Rozpočtový výbor Európskeho parlamentu už informoval, že si pozval na rokovanie začiatkom júla komisárku a vypočuje ju. Údajne už v roku 2001 sa dozvedela o čiernych kontách, manipuláciách v bilanciách a iných finančných neporiadkoch v Eurostate, ale ich zamlčala. Dokonca prvé poznatky o nedostatkoch v účtovníctve Eurostatu zistil interný audit samotného úradu vo februári 2000. Výbor vypočuje aj komisára EK Neila Kinnocka, ktorý má vo vedení EÚ okrem iného na starosti aj personálne otázky.
Hovorkyňa komisárky uviedla, že M. Schreyerová sa o závažných nedostatkoch v Eurostate dozvedela len nedávno.
Úrad EÚ pre boj proti podvodom OLAF už podal oznámenie na šéfa Eurostatu Yvesa Francheta luxemburskej prokuratúre, lebo Eurostat sídli v tomto veľkovojvodstve. Do vyšetrovania prípadu sa už zapojili aj francúzske justičné orgány, pretože Franchet je Francúz. EK zatiaľ preložila šéfa Eurostatu na iné miesto, kde zostane až do vyšetrenia celej záležitosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 10:05