StoryEditor

Roland zvýši produkciu kníh

24.02.2003, 23:00
Nový štvorfarbový hárkový ofsetový stroj Roland 904-5 od nemeckého výrobcu MAN-Roland z Offenbachu nad Mohanom uviedla do prevádzky martinská akciová spoločnosť Neografia, výrobca kníh, časopisov, reklamných tlačovín a obalov. Investíciu za 68 mil. Sk firma realizovala s cieľom zdynamizovať výrobu, čo jej umožní práve štvorfarbová verzia tlačiarenského stroja, ktorá je pri svojich parametroch jediná nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Ide o cielenú investíciu pre potreby knižného exportu, ktorý ako profilový segment tejto značky dosahuje až 84,1 % celkovej výroby kníh v Neografii.
JAZYKOVÉ MUTÁCIE
Tlačiarenský stroj Roland 904-5 sa bude využívať nielen pre zákazky vydavateľských domov v Európe a na americkom kontinente, ale aj pre domáci vydavateľský trh v podobe knižných sútlačí a reedícií. Vo svete i doma totiž rastie najmä dopyt po nízkonákladových knižných tituloch s tlačou vo viacerých jazykových mutáciách. Na základe tohto trendu sa zavedenie stroja premietne do zásadného rozšírenia výrobných kapacít Neografie v hárkovej tlači, a to prakticky vo všetkých sortimentoch. Dosahuje maximálny výkon 13 tis. hárkov za hodinu, pričom ročne spracuje 1 300 ton papiera.
V oblasti hárkovej tlače znamená tento stroj taký istý progresívny prínos, aký v oblasti rotačnej tlače koncom roku 1999 priniesol Lithoman IV, najväčší ofsetový rotačný stroj na Slovensku. Týmto krokom Neografia opätovne potvrdila vysokú úroveň dosahovanú vo väčšine polygrafických postupov i v uplatňovaní progresívnych technológií, a to súbežne pre knižnú, časopiseckú a reklamnú produkciu.
RAST OBJEMU VÝROBY
Celková suma investícií do technológií a informatiky dosiahla vlani takmer 200 mil. Sk. Vyvrcholením inovatívnych tendencií v Neografii by malo byť získanie certifikátu riadenia kvality ISO 9001/2000, ktorý by mal nadviazať na predchádzajúci certifikát ISO 9002 z roku 1997. V uplynulom roku martinské tlačiarne zaznamenali vzrast objemu výroby z 1,502 na 1, 593 mld. Sk a zisku z 38,5 na vyše 40 mil. Sk. Zhruba 40 % z celkovej produkcie firma exportuje, a to do krajín EÚ, EFTA a CEFTA, najmä do Veľkej Británie, ČR, Nemecka, Kanady, Holandska a štátov bývalého Sovietskeho zväzu. Neografia v súčasnosti zamestnáva 1 040 ľudí.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 12:57