StoryEditor

Tristo miliónov korún na vedu

30.05.2003, 00:00

Matador Púchov má v pláne investovať v tomto roku do rozvoja vedy a techniky 297 mil. Sk. Pôjdu predovšetkým do výskumu a vývoja pneumatík, ale aj do foriem, strojov a zariadení pre gumárenský priemysel a dopravných pásov. Konkrétne pri pneumatikách sa Matador bude orientovať na nové autoplášte v kategórii Off Road v prevedení All Terrain a na zimné pneumatiky 91 v prevedení M+S, ktoré má podnik v pláne produkovať v celom sortimente. Na trhu by sa mali objaviť v priebehu budúceho roku.
V štádiu testovania je tiež univerzálny autoplášť MP 61, ktorého prvý rozmer začne Matador vyrábať v septembri. Intenzívne sa v podniku pracuje aj na vývoji 19- a 20-palcových pneumatík, ktoré sa majú začať sériovo produkovať na budúci rok. Okrem toho v auguste púchovskí gumári začnú vyrábať vulkanizačný lis novej generácie a chcú ukončiť vývoj nového typu konfekčného stroja so špeciálnym zariadením na prípravu behúňovej časti autoplášťov. Vývojové pracoviská okrem toho pracujú na vývoji dopravných pásov so zvýšenou odolnosťou proti horeniu, testujú nové suroviny a ekonomicky výhodnejšie materiálové ekvivalenty.
"Veľkú časť nákladov na technický rozvoj tvorí výroba foriem a strojnotechnologických zariadení, vlastné i externé výkony, ktoré predstavujú 128 mil. Sk. Na materiálových nákladoch by sme preto chceli ušetriť vyše 20 mil. Sk, okolo 36 mil. Sk by nám mali priniesť tržby za predaj výrobkov, najmä športových pneumatík, ako aj služby pre externých zákazníkov. Jedným zo strategických cieľov Matadoru je zvyšovanie efektivity a produktivity vo vývoji pri zvyšujúcej sa kvalite i počte výskumných a vývojových úloh," povedal riaditeľ Výskumného ústavu gumárenského v Púchove Miroslav Klabník.
Ústav sa podieľa na celom rade ďalších vedecko-technických projektov, spolupracuje s akadémiami, vývojovými inštitúciami a univerzitami v SR a ČR. V tomto roku jeho zamestnanci napríklad navrhli riešenie výskumnej a vývojovej úlohy "Strojnotechnologické výrobné systémy zvyšujúce konkurenčnú schopnosť produktov gumárenského priemyslu SR". Úloha zahŕňa komplexné riešenie tzv. inteligentného dojazdového autoplášťa od základného výskumu až po sériovú výrobu v roku 2005.

Vybrané ekonomické ukazovatele Matadora Púchov
 

2002

2003*

Výnosy (mld. Sk)

12,9

14,2

Investície (mil. Sk)

655,0

739,0

Zamestnanci

4 156,0

4 186,0

* plán

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 12:44