StoryEditor

Naše dane sú nanič a ku dnu nás ťahá Nemecko

24.12.2013, 23:04
Autor:
redred
Smútok estónskeho ministra či tvrdé slová adresované Slovákom od známeho investora. Aj to ste čítali tento rok na Finwebe.

Prinášame vám ukážky toho najlepšieho, čo povedali v tomto roku pre Finweb svetové osobnosti. Sami si môžete overiť, čo z toho platí aj dnes.

Estónsky minister: Nechceme dopadnúť ako Slovensko

"Osobne som z takéhoto vývoja na Slovensku smutný. Vláda, ktorej som ja členom, si dáva veľký pozor, aby sa také niečo nestalo aj u nás, v Estónsku. U nás sa naprieč príjmovými skupinami mení len nezdaniteľné minimum, samotná sadzba dane ostáva rovnaká pre všetkých. Lepšie zarábajúci totiž aj tak v konečnom dôsledku do rozpočtu prispejú často až niekoľkonásobne viac."

 

Marc Faber: Slováci, na lepšie zajtrajšky zabudnite

"Problémom je, že Slovensko môže byť konkurencieschopné nanajvýš tak v európskom kontexte, ale nie globálne. Slovenská ekonomika je úzko zviazaná s ekonomickým cyklom v Európe, ktorý sa už štyri roky borí s problémami. To Slovensku vôbec nepomáha."

 

Nemecko vás ťahá ku dnu, odkazuje Slovákom dánsky ekonóm

"Pre Slovensko je kľúčové, aby rástlo rovnomerne. Je nutné naštartovať rast východu, vytvoriť pracovné miesta a priaznivé podmienky pre rozvoj podnikania. Slovensku môže ublížiť, že je závislé na Českej republike a Nemecku. Práve Nemecko v najbližších rokoch výrazný rast nečaká, práve naopak, a preto bude Slovensko ťahať dole."

 

Brexit vôbec nie je reálny, tvrdí britský ekonóm

"Británia má veľmi konkurencieschopnú ekonomiku. Faktory ako flexibilný pracovný trh, dobrá infraštruktúra, vzdialenosť od kontinentu, kvalifikovaná pracovná sila, stabilná vláda a v porovnaní s okolitými krajinami jedna z najnižších daní pre firmy, sú pre investorov lákavé. Celkovo ponúka takmer všetko, čo biznis potrebuje, až na veľkosť domáceho trhu. Veľká Británia má 60 miliónov obyvateľov, na druhej strane únia omnoho viac. Krajina teda ponúka veľkým výrobcom dobré podmienky pre export."

 

Kríza v eurozóne? Niečo podobné sme už videli

"Najmä juhoeurópske štáty sa musia pripraviť na to, že ich hospodárstvo nebude ani v roku 2017 dosahovať úrovne spred desiatich rokov. Je to naozaj stratená dekáda. Týka sa to Španielska, Grécka, Portugalska aj Talianska. Takýto vývoj sme videli už v minulosti v Latinskej Amerike a je to presne to, čo Európu čaká. Táto vízia je všetko, len nie optimistická."

01 - Modified: 2005-11-08 06:57:00 - Feat.: 0 - Title: Kukan požiadal EÚ o viac peňazí na odstavenie Bohuníc
01 - Modified: 2014-06-24 15:37:54 - Feat.: - Title: Akcie už rásť nebudú, tvrdí prorok krachov Faber 02 - Modified: 2014-05-12 18:54:59 - Feat.: - Title: Doktor Skaza varuje: Naozajstná kríza príde už o pár mesiacov 03 - Modified: 2014-02-06 15:12:53 - Feat.: - Title: Svet spomaľuje a trhy to cítia, tvrdí Doktor Skaza 04 - Modified: 2013-12-02 08:37:52 - Feat.: - Title: Viem, čo je za prudkým rastom Bitcoinu, tvrdí Faber 05 - Modified: 2015-04-17 07:38:49 - Feat.: - Title: Doktor Skaza odkazuje Slovákom: Lepšiu budúcnosť nečakajte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 15:12