StoryEditor

Päť nástrah, ktorým teraz čelí euro

05.05.2010, 12:06
Pôžička Grécku je dohodnutá, finančné trhy ale nijako nadšené nie sú. A to máme šťastie, že oživenie v západnej Európe i v USA zapúšťa celkom pevné korene. Ktoré nástrahy teda čakajú euro na ceste z gréckej krízy? Je ich zhruba päť.

1. Zvládne to grécka vláda?

Ďalšie úsporné opatrenia, ktoré Grécko prisľúbilo, musia prejsť schválením v parlamente. Slovenská vláda napríklad včera vyhlásila, že uvoľní peniaze na pôžičku, až budú mať úspory formu zákona. Titulky novín všade po Európe hlásili, že "kým únia požičiava Grécku peniaze, odborári v Aténach štrajkujú". A aj keď ďalšie úsporné opatrenia získajú formu zákona, stále nemožno odhadnúť, ako budú trhy reagovať na prípadné prejavy masového odporu a násilie v uliciach.

2. Trhy sú zlomyseľné a ani trochu ohľaduplné

Keď Brusel schválil masívnu pôžičku jednej krajine, budú v pokušení otestovať si, kam až je ochotný zájsť. Ak sa požičia Grécku 110 miliárd eur, požičia sa Portugalsku a Španielsku, ak bude treba, pol bilióna? Kde skončí ochota toto financovať? A má vôbec niekto k dispozícii toľko peňazí? V tejto chvíli je rozhodujúce, aby portugalská a španielska vláda schválili kredibilným spôsobom také opatrenia, ktoré by dokázali trhy presvedčiť.

3. Ako zabrániť odlivu úspor z gréckych bánk?

V rámci únie môžu vkladatelia presunúť svoje úspory kamkoľvek inam a stále robiť biznis v eurách. Zadlžená grécka vláda navyše ručí, ako každá iná, za bezpečnosť vkladov v bankách. Čo sa stane, až bude štát a grécky bankový systém na pokraji kolapsu? Sila spoľahlivosti bankového ručenia sa odvíja od sily štátnych financií. Zaujímavá je v tomto smere americká história. Pred Veľkou depresiou boli americké banky poistené len na úrovni jednotlivých štátov únie. Všetky tieto systémy ochrany vkladov Veľkú depresiu neprežili. Musela vzniknúť federálna ochrana vkladov. Dokáže ísť Európa touto cestou? Ak by Grécko zakázalo transfery vkladov do cudziny, obmedzí tým jednu zo základných únijných slobôd a bude tak de facto zo spolku vonku. Miernou výhodou je, že Grécko nesusedí so žiadnu členskou krajinou eurozóny a prevážať vybrané vklady fyzicky je predsa len o fúz ťažšie.

4. Európska centrálna banka urobila výnimku pre grécke dlhopisy

Na sekundárnom trhu ich bude prijímať do zástavy bez ohľadu na ich rating. Pritom vedenie ECB donedávna hovorilo, že túto výnimku nikdy neurobí. Rovnako ECB ešte nedávno vyhlasovala, že od budúceho roka bude v rámci exitnej stratégie prijímať do zástavy len dlhopisy s vyšším ratingom ako dnes. Teraz sa deje akýsi selektívny opak. Keby toto začala ECB robiť vo veľkom (teda aj pre dlhopisy niektorých ďalších krajín), bude to vlastne znamenať monetizaci dlhu a na obzore bude vysoká inflácia.

5. Hoci si väčšina európskych politikov nevidí na špičku nosa, trhy po nich budú žiadať dlhodobú víziu

A jediná kredibilná vízia pre udržanie eura je budovanie zárodkov spoločnej európskej ekonomickej vlády. Ak sa má euro udržať, rozhodne sa trhy neuspokoja so sprísnením rigidita a pokút, s akousi reformou Paktu stability a rastu. Tým môžu na chvíľu napálit voličov, ale nie trh.

  Jan Macháček
  autor pracuje v týždenníku Respekt


ihned.cz

01 - Modified: 2005-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Trenčíne sa skončil Švehlov kemp, Križan sa teší na kamarátov 02 - Modified: 2005-04-22 13:49:00 - Feat.: 0 - Title: Podľa prezidenta HKM Zvolen R. Mráza je Križan stále hráčom Zvolena 03 - Modified: 2005-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vlastníkov pozemkov pod Kiou začali zasielať výzvy na odpredaj pôdy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:56