StoryEditor

Kosovo či Nepál. Kde sa žije najhoršie?

21.02.2013, 23:05
Autor:
zajzaj
Pozrite si najnovší rebríček indexu mizérie zostavený pre tento rok.

Index mizérie, hodnotenie vytvorené ekonómom Arthurom Orkumom, je zostavené na základe nezamestnanosti a miery inflácie v jednotlivých krajinách sveta. Na základe týchto ukazovateľov hodnotí úroveň života ich obyvateľov – čím vyšší, tým sa v danej krajine žije ťažšie. Ako vyzerá jeho prvá desiatka tento rok? Čítajte v rebríčku.

10. Sýria
Index mizérie: 51,7
Miera infácie: 33.7%
Miera nezamestnanosti: 18%
Sýrske hospodárstvo devastuje už roky trvajúci konflikt. HDP krajiny sa prepadá, keďže na Sýriu sú uvalené medzinárodné sankcie a spotreba domácností, ako i výroba klesá. Len minulý rok sa nezamestnanosť viac ako strojnásobila, domáca mena navyše rýchlo stráca na hodnote, čo roztáča inflačnú špirálu.

9. Kosovo
Index mizérie: 53,6
Miera infácie: 8,3%
Miera nezamestnanosti: 45,3%
Jediný európsky zástupca v prvej desiatke krajín s najvyšším indexom mizérie je zároveň aj jeho najmladším – aj keď nie všetci, vrátane Slovenska, ho oficiálne uznali. Kosovo je najchudobnejšou krajinou kontinentu, priemerný ročný príjem činí okolo 5600 eur. Príspevky posielané od kosovských emigrantov zo západoeurópskych krajín, najmä Nemecka a Švajčiarska, tvoria až 18 percent ročného HDP. Problémom je aj obrovská nezamestnanosť. Kosovo však v Európe nemá problémy samo – na dvadsiatom mieste sa umiestnila Bosna a Hercegovina.

8. Nepál
Index mizérie: 54,3
Miera infácie: 8,3%
Miera nezamestnanosti: 46%
Himalájsky Nepál je jednou z najmenej rozvinutých krajín sveta, štvrtina jeho obyvateľov žije pod oficiálnou hranicou chudoby. Väčšina Nepálcov stále pracuje v poľnohospodárstve, ktoré tvorí vyše tretinu ročného HDP krajiny. Občianske nepokoje, nevýhodná geografická pozícia a náročný terén zvyšujúci pravdepodobnosť prírodných katastrof navyše slabosť ekonomiky ešte podporujú.

7. Namíbia
Index mizérie: 57
Miera infácie: 5,8 %
Miera nezamestnanosti: 51,2%
Táto africká krajina je úplne závislá od svojho prírodného bohatstva – diamantov, uránu a zlata. Aj napriek tomu ťažobný priemysel zamestnáva len tri percentá populácie a keďže v krajine sa v ekonomickom zmysle toho už veľa nedeje, výsledkom je fakt, že vyše polovica práceschopného obyvateľstva je bez práce. Priepastné rozdiely medzi výškou príjmov sú neuveriteľné – GINI koeficient je vyše sedemdesiat percent.

6. Džibútsko
Index mizérie: 63,3
Miera infácie: 4,3%
Miera nezamestnanosti: 59%
Ďalší zástupca Afriky však už také šťastie na prírodné zdroje nemal, nezamestnanosť je preto ešte vyššia. Jediný dôvod, prečo je inflácia na relatívnej nízkej úrovni je fakt, že džibútsky frank je naviazaný na americký dolár. Výsledkom je, že kurz domácej meny je vysoko nadhodnotený, čo sťažuje vláde splácať dlhy.

5. Turkménsko
Index mizérie: 70,5
Miera infácie: 10,5%
Miera nezamestnanosti: 60%
Poľnohospodárstvo sa na HDP tejto stredoázijskej krajiny podieľa len ôsmymi percentami, zamestnáva však polovicu práceschopného obyvateľstva. Krajinu sužuje obrovská korupcia a hospodárstvu neprospieva ani tamojšia autoritatívna vláda, ktorá odmieta prechod ekonomiky na trhový systém. Hospodárstvo tak stojí v podstate len na obrovských zásobách ropy a zemného plynu.

4. Bielorusko
Index mizérie: 71
Miera infácie: 70% Miera nezamestnanosti: 1%
Tesne pred bránami prvej trojky skončil ďalší zástupca najstaršieho kontinentu – postsovietske Bielorusko. To býva nazývané aj posledná európska diktatúra. Tamojšie hospodárstvo započalo svoj voľný pád ešte v roku 2011 a nezachránili ho ani milióny pomoci z Euroázijského hospodárskeho spoločenstva, ani z ruskej štátnej banky Sberbank, ani miliardový predaj štátnej spoločnosti Beltranzgaz ruskému Gazpromu. Bieloruský rubeľ len v minulom roku stratil 60 percent hodnoty a prepad pokračuje.
Bielorusko je však krajina paradoxov – keďže väčšinu obyvateľstva zamestnáva štát, má jednu z najmenších mier nezamestnanosti na planéte.

3. Burkina Faso
Index mizérie: 81,5
Miera infácie: 4,5%
Miera nezamestnanosti: 77%
Africká Burkina Faso je opačný príklad – nezamestnaná je väčšina jej obyvateľstva. Krajinas sa okrem malých nálezísk zlata nemôže oprieť o prírodné suroviny, preto sa spolieha len na poľnohospodárstvo. V roku 2011 ju však postihlo katastrofálne sucho, z ktorého sa doteraz nespamätala.

2. Libéria
Index mizérie: 90,5
Miera infácie: 5,5%
Miera nezamestnanosti: 85%
Ďalší zástupca Afriky má nezamestnanosť dokonca ešte vyššiu. Krajinu zničila občianska vojna a zlý manažment predošlých vlád. To spôsobilo, že Libéria je stále závislá od zahraničnej pomoci, v roku 2010 jej dokonca odpustili 5 miliárd dlhu, pretože neexistovala ani teoretická šanca, že ho krajina niekedy splatí.
Relatívne rýchly hospodársky rast v posledných dvoch rokoch je založený takmer výlučne na exporte prírodného bohatstva.

1. Zimbabwe
Index mizérie: 103,3
Miera infácie: 8,3%
Miera nezamestnanosti: 95%
Ani jedna z krajín však nemá nezamestnanosť tak obrovskú ako práve Zimbabwe na juhu Afriky. CIA Factbook pritom priznáva, že skutočná miera nezamestnanosti je za súčasných podmienok, aké v krajine vládnu, v podstate nezistiteľná.To však nie je jediný problém krajiny – násilie a zastrašovanie je bežným nástrojom vlády a politickí lídri sa už roky nedokázali zhodnúť na nejakej zásadnej otázke smerovania štátu.
Hospodárstvu nenahrávajú ani slabšie úrody a ťažba diamantov, ktoré v posledných rokoch zaznamenala. Jedinou pozitívnou správou je tak spomalenie inflácie – tamojšia mena totiž v počas hyperinflácie v rokoch 2003 a 2009 dosiahla dno a kvôli faktickej bezcennosti sa už v podstate nepoužíva – nahradil ju americký dolár a juhoafrický rand.

Zdroj: Business Insider, CIA Factbook

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 16:49